desertai

Citrinų pyragas su morengais Vol.2

12:31

Savaitgalį užsispyriau vėl iškepti tą morenginį citrinų pyragą. Visų pirma todėl, kad pirmojo nė paragaut normaliai nespėjau, o antra - turėjau trapios tešlos ir norėjosi ją panaudoti.


Naudojau:
Mantingos trapią tešlą (apie pusę kg)
(originali tešla buvo 175 g miltų
100 g sviesto
1 šaukštas cukraus pudros
1 kiaušinio trynio
1 šaukšto vandens )
375g kondensuoto pieno
3 kiaušinius (atskirti trynius nuo baltymų)
2 citrinas

Taigi - tešla iškloti torinę formą, subadyti, uždengti folija ir priberti žirnių, kad neiškiltų ir neįgriūtų kraštai. Kepti kol taps auksinės spalvos - apie 20-30min.
Kol kepa pagrindas paruošiam įdarą: sumaišom kondensuotą pieną,2 citrinų sultis, žievelę nuo tų pačių citrinų ir trynius.
Į atvėsintą pagrindą supilam citrinų įdarą. Kepam 180 laipsnių orkaitėj apie 15 min. Šį kartą bandžiau tą morengą padaryti kietu ir po to baltymus sudėjusi kepiau pyragą dar valandą 110 laipsnių temperatūroje. Nepadėjo :/ neskanus man tas minkštas morengas nors tu ką. Na bet visa kita tikrai skanu, ir kaip rašė prie originalo - šaukšto įdarui neprireikė :)

You Might Also Like

13 comments

  1. Na, visai neprastas išėjo šis pyragas. Įdaras pavyko puikiai (išsididinau nuotrauką ir panagrinėjau). O baltymus tiesiog reikėjo gražiau "subanguoti". Būtų sėkmingiau "susibangavę" jei forma būtų ne tokia plati ir viršutinis sluoksnis storesnis. Bet baltymai vis vien nebūna kieti. Čia jau skonio reikalas. Man tai labai patinka. Kitiems nelabai, nes per skysti. Bet, manau, labai skanus tavasis pyragas gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vidurinis sluoksnis puikus, nu bet tas viršus kažkokia nesamonė - jo net atpjaut normaliai nėjo, viskas aplink peilį sukosi... Galėtų tas morengas kietu patapt. Kažin kaip būtų jei tokį vieną plokščia morengą kept ant popieriaus? Gal iškeptų ir būtų galima tiesiog uždėt? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šitas morengas nebūna kietas, o jau tau pakepus valandą ir 15 min. ėmė ir sukrito. Aš kepu ne daugiau 15 minučių. Tik kol bangelės paruduoja.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man neskanu tas minkstas morengas :( as tradicinio kieto prisiekusi gerbeja :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Is paziuros baltymai pernelyg sukrite.. Kazkodel atrodo kad ne temperaturoje problema.

    Siulau isitikint kad baltymai tikrai pakankamai isplaukti (apversti inda ir paziuret ar tikrai niekas negriuna zemyn). Jei nori kieto morengo kepk 140-150 laipsniu orkaitej bent 40 min. Tiesiog paciupinek ar jau tokia konsistencija kaip norisi.. Tik perspeju, kad CMP puosiant kietu morengu nepavyks taip graziai atpjauti, nes morengas trupes. Sekmes.

    O siaip dziaugiuosi kad sita recepta isbande tiek nemazai blogeriu.. Beje, paciai jis man pabodo - dabar kepu "tikra" lemon meringue pie. Ne tiek jau ilgiau uztrunka..

    AtsakytiPanaikinti
  6. Apverciu ir nekrenta, bet kai noriu uzdeti ant tu citrinu ir aplyginti viskas blogai pasidaro. Gal perkepu... Kai bus laiko vel kartosiu. Arba gaminsiu be to morengo :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Hm.. dar gali buti kad perplakti baltymai. Sako, tada irgi sugriuna bekepant.. Bet cia jau labiau teorines zinios tai nezinau kaip realybeje tie perplakti baltymai atrodo..

    AtsakytiPanaikinti
  8. Neįsivaizduoju. Gal aš juos sutrenkiu, kai su mikseriu dubens kraštan pataikau? Apie baltymus kai skiačiau, tai beveik kaip su akim reikia taip atsargiai elgtis...

    AtsakytiPanaikinti
  9. As taip pat bandziau si pyraga, su morengu viskas gerai, isplaktus baltymus reikia deti su mazu saukstuku, tada gaunasi tokios grazios "puslytes" ir kepti tik tol, kol jos paruduos- apie 10-15min. Bet man nepavyko su citrininiu idaru, jis skystas, nesiduoda pjaunamas ir isteka. Ka darau ne taip, kad jis nesutirsteja???

    AtsakytiPanaikinti
  10. As taip pat ji bandziau. Morengas gavosi grazus- isplaktus baltymus dejau mazu saukstuku, todel susiformavo grazios puslytes ir kepiau tik tol, kol jos parudavo 10-15min. Taciau man nepavyko su citrininiu idaru- jis nesutirstejo, buvo skystas ir pyrago pjaustyti nesigavo... Kas turi patarimu??

    AtsakytiPanaikinti
  11. Net neįsivaizduoju. Bandyk:
    1)naudoti tik tą brangų kondensuotą pieną, o ne kokį optimos linijos surogatą.
    2)citrinų sultis piltį į kondensuotą pamažu, jei jausi, kad per daug skysta, nebepilk
    3)aš kiaušinius dažniausiai gaunu kaimiškus, gal jie kažkuo geresni?
    4)gal tavo tortinė mažesnė nei mano (manoji 28cm) ir dėl to, kad susidaro storesnis sluoksnis įdaro jis neperkepa per duotą laiką? Įdaras būna apie 1-1,5cm.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Galbut kondensuotas pienas per skystas, bet kai susipila citrinu sultys ir isskysteja... Kazkur maciau recepta be kondensuoto pieno, bet su krakmolu ir idara pavirti reikia. Sio nebandziau, bet kiek skaiciau komentaru, per tas 10 min kol apkepa morengas, idaras vel isskysteja ir saldytuve nesustingsta.

    AtsakytiPanaikinti
  13. O man patirsteja. Visad imu marijampoles pieno konservu gamini geltonoje pakuoteje. Kai turesiu produktu butinai iskepsiu dar viena, kad patikrint (3 kartas juk nemeluoja) jog veikia...

    AtsakytiPanaikinti