Močiutės trupininis pyragas

17:30


Ar turite, tokių žmonių, kurių jums labai trūksta, kurių ilgitės, sapnuojate, jaučiate, kad ne viską pasakėte ar elgėtės ne taip ir kuris per anksti išėjo? Turbūt visi turi... Man tas žmogus yra močiutė. Ji vis dar grįžta pas mane sapnais ir aš kiekvieną kartą patikiu, kad ji čia, kad ji gyva. Nors įprastai, kartais net neatgaminu jos veido iš atminties... Visa kas liko - receptai, kuriuos po vieną kauliju iš tetos. Šis puikus pyragas man visad primena penktadienius prieš Kalėdas, kai jau būdavo po truputį rinktis giminaičiai. Dažniausiai pusseserė ir pusbrolis jau būdavo atvykę, o močiutė iš orkaitės ištraukdavo šį puikų trupininį pyragą...

Norint jį tokį pagaminti reikia turėti nemažai kantrybės - visų pirma minkant (kombaino neturiu), o visų antrą - tarkuojant tešlą. Jei manot, kad neužteks - siūlau daryti iš pusės kiekio. Vistiek gausis nemažas pyragas. Ir atsiprašau už nuotrauką - skubėjau pjaustyti ir ragauti ar pavyko toks, kokį atsimenu...

Taigi jam reikės:
300g kepinių margarino (močiutė visad naudodavo Eve)
800g miltų
3 kiaušinių
1,5 stiklinės cukraus
šaukštelio kepimo miltelių
0,5 litro uogienės (skaniausia su rūgščia, o šiame variante yra su slyvų, vyšnių ir bruknių uogienėmis (tiesiog baigėsi visos :>))

Margariną sukapoti, sumaišyti su miltais, kiaušiniais, cukrumi ir kepimo milteliais. Tašlą gerai išminkyti, kol ji taps vientisa. Susukti į kamuolį ir padalinti per pusę. Kepimo skardon įtiesti popierį ir tarkuoti tešlą per stambią tarką. Kambariokė sakė, kad visad pirmą sluoksnį įtiesia plokščią, bet man atrodo taip nesažininga - juk tada jis tik pusiau trupintas būna. Sudėti uogienę ir ant viršaus užtarkuoti likusią tešlą. Pašauti į 200 laipsnių karštumo orkaitę ir kepti kol gražiai pagels. Apie 40-50 minučių.

Mažiau yra daugiau - tiek nedaug produktų, o tiek daug gero skonio :)
Skanaus :)

You Might Also Like

7 comments

  1. labai panašus į mano močiutės kepamą. toks pats paprastas. toks pats genialus.
    ir aš niekaip niekaip negaliu suprasti, kokį Ypatingą kvapą ta tešla turi - na jokiam kitam kepiny, jokiam pyrage tokio nerasti!

    patikrinau receptą - ogi 200 margarino, 400 miltų, 3 kiaušiniai, 6 š. cukraus, 1 š. grietinės, 1 a.š. sodos. tik maniškis daromas iš kapotos tešlos. arba margarinas paprasčiausiai įtarkuojamas į miltus, o tada...

    tiesa, čia vienintelis kepinys, kuriam naudoju margariną, o ne sviestą. na ir dar medaus tortas.) nes, tikiu, su sviestu būtų Visai ir Visiškai kitaip.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ginte - taip, kas daugiau mokėdavo tokius gaminius gaminti...

    Jule - čia ir yra matyt tas paprastumo kvapas, kai nereikia visokių vanilių, cinamonų, o vistiek skanu ir visada pavyksta... Dėl margarino - tikrai kitaip. Teta bandė su Vilniaus kepinių margarinu ir sakė buvo ne tas... Įpratimas - antras prigimimas

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ooo... trupininis mano vaikystės mėgstamiausias... Tikrai. Taip ir pakvipo žiemiška pasaka.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Galvoju. Bandau prisimint, nagi, Asta, juk kažkada turėėėjo taip būti... Ne ne ne, nebuvo. Man nei viena močiutė niekada neiškepė nei vieno pyrago.. Šįvakar tai atrodo toks liūdnas supratimas, net keista.

    O šis atrodo toks viliojantis ir toks paprastas, neabejotinai labai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oi... kaip užsinorėjau šio pyrago... man ne močiutė, mama tokį seniau iškepdavo - dar ir dabar prisimenu, koks jis skanus :) reikės paprašyt, kad ir vėl iškeptų... o gal ir pačiai reikes išsikepti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egle - skaniausia dalis neabejotinai tie apskrudę pakraštėliai (jų jau nebesimato, pirmuosius ragavau :]] )

    Asta - gal tavo močiutės kažką kitą gero veikė. Mano kita irgi mokėdavo skaniai iškepti tik meduolį-pyragą.

    Ella - būtinai bandyk. Juolab, kad turi kas šeimoje gamino, o tokie receptai visad pavyksta ir visad primena, kažką šilto ir gero :)

    AtsakytiPanaikinti