itališkas

Grissini

12:17

Fantastiškas užkandis rastas Ignės blog'e. Turbūt nėra nemėgstančių duonos lazdelių - jos nepakeičiamos prie alaus, pasidažyti į padažus ar šiaip užkrimsti kai kažko trūksta. Galima gaminti tiek sūrias tiek saldžias. Šios - sūrios.
Grissini yra kilusios iš Italijos, Turino ir yra manoma, kad sukurtos 14 amžiuje (taip sakant tikras kulinarijos lobyno šedevras). Labai skanu apvynioti kumpiu, ar prieš kepant pabarstyti parmezanu. Iš tokio kiekio išeis tikrai nemažai lazdelių.
Receptas labai paprastas:
25g šviežių mielių
500-600g miltų
200ml šilto vandens (įkišus pirštą jį galima laikyti ne trumpiau 20s)
1 kiaušinio
1 arbatinio šaukštelio cukraus
1 arbatinio šaukštelio druskos
50ml alyvuogių aliejaus
mėgstamų prieskonių (naudojau viduržemio jūros regiono)
sezamų, kmynų, sūrio ir kas tik šauna į galvą apvoliojimui
pieno lazdelėms patepti

Mieles ištirpinti šiltame vandenyje, supilti į dubenį. Supilti vandenį, aliejų, sudėti kiaušinį, druską, cukrų, priekonius. Po truputį maišant sudėti miltus, suberti prieskonius. Užminkyti elastingą tešlą. Aptepti aliejumi, dubenį apvynioti maistine plėvele, apdengti rankšluosčiu ir palikti kilti 40 minučių. Aš kildinu ant radijatoriaus, Eglė siūlo kriauklėje pilnoje karšto vandens, esu girdėjusi, kad kildina ir šiltoje orkaitėje (bet man ten kažko apdžiūna :( ). Gal kas dar kokių pasiūlymų turite, kaip kildinti mielinę tešlą?
Iš tešlos formuoti pailgas lazdeles (kaip pieštukas storio, nes jos dar kepant išsipūs), dėti ant kepimo skardos, aptepti pienu ir barstyti prieskoniais, druska, sezamais. Kadangi nieko daugiau neturėjau užbėriau prieskonių dar ant viršaus. Palikti pakilti skardoje apie 20 minučių. Kepti 175 laipsnių orkaitėje 20minučių (viršus taps švelniai auksinis).
Skanaus :)

You Might Also Like

12 comments

  1. aaaaa, noriu i Italija!!! reiks isbandyt...;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Būtinai - skaniausi man buvo su druska barstyti ir su daug prieskonių tešloje (apie porą šaukštų) ir kabinti kokį tepamą sūrelį ;) mmmm gėris

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš tešlą kildinu prie radiatoriaus :) Kažkaip patogu man ten ją pasidėti...
    Ech, reikės vėl kada išsikepti lazdelių...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Geras būdas, kol šildymo sezonas :]

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš irgi mielinę tešlą kildinu ant radiatoriaus :) Labai geras būdas - ir sušyla, ir pakyla, ir neapdžiūsta. O jau duonos pagaliukų kaip užsimaniau pamačius! Dabar kažkaip saldumynų nesinori, o čia, įsivaizduoju, tokie truputį sūroki, su prieskoniais, pikantiški... Atrodo, taip ir užuodžiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Teisingai - kai nešildys vonioj ant "gyvatuko" teks :]
    O šitie tikrai geri - aš irgi kai miltų vėl įgysiu kepsiu. Su kokiais sezamais voliosiu, druskos kristalėliais. Beje skaniausi man kai labiau parudę ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. aaahaaaa, labas!!! Užlėkiau tavo grissini apžiūrėt. Esu dariusi ir šitokius, beveik tokius. Grissini yra jėga, kokius bedarytume, sėkmė garantuota.
    Dėl tešlos kildinimo, tai nežinau, esu girdėjusi, kad kuo lėčiau tešla kyla, tuo skanesnė, bet šito negaliu nė patvirtinti, nė paneigti. Paprastai aš savo tešlai šiltų vietų neieškau, nors gana vėsu pas mus būna, bet kai gerai užmaišyta šiltu vandeniu, tešla visur auga nesustabdomai, tik laiko klausimas. Kartą nebeturėjau ūpo visos prisiruoštos tešlos iškepti, tai pasidėjau į šaldytuvą rytdienai. Užaugo ir ten.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ooo neblogai - nesu šaltai kildinus. Reikės pabandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Forelles bloge skaiciau kad skaniausi gaminiai yra is saltuoju budu kildintos teslos :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Va kitą savaitę taip ir bandysiu ;) kadangi laiko bus mažai, žadu iš vakaro išminkyt tešlą ir palikti šaldytuve iki kitos dienos vakaro

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai mėgstu tokias lazdeles, reikės pamėgint pasigamint :) Iš tokio kiekio turbūt nemažai jų gaunasi? Kiek laiko jos gali stovėt?

    AtsakytiPanaikinti
  12. Ingute, tikiuosi ne per vėlai atsakau. Na man kiek pamenu išėjo daug, net nusibodo kočioti. Bet verta. O kiek stovės - dar sunkesnis klausimas, mat jos labai greit susivalgo. Žinoma jei bus neuždarame inde gali sudrėkti ir taps netraškios... Tai manau porą-trejetą dienų.

    AtsakytiPanaikinti