pyragas

Skruzdėlynas (žingsnis po žingsnio)

10:04

Traškus Skruzdėlynas be jokių abejonių papuošia šventinį stalą. Jį pasigaminti nėra taip sudėtinga kaip gali atrodyti. Pirmiausia reikėtų susirasti bent vieną pagalbininkę(-ą), nes vienai daryti užtruktų dvigubai daugiau laiko (arba reiktų persiskaičiuoti ir gaminti mažesnę normą, nei čią).
Čia jau ne pirmas gamintas skruzdėlynas - ačiū kursiokei Irmai, kuri nepatingi kaskart su manim jį daryti (o ir receptas jos - jei kokių klausimų kils, rašykit - perduosiu jai ;) ).

Vienam vidutinio dydžio skruzdėlynui reikės:

5 didelių kiaušinių
pakelio vanilinio cukraus
šaukštelio druskos
30ml alkoholio (geriausia spirito, bet tiks ir kitoks)
apie 550g miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
1l aliejaus (naudoti bekvapį beskonį)

Sirupui:
apie 600g medaus (naudojau dirbtinį)
vandens
stiklinė cukraus

Papuošimui:
aguonų
riešutų
razinų ar kitų džiovintų vaisių

Tešlos gaminimas
Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių. Trynius išplakti su puse šaukštelio druskos ir vaniliniu cukrumi. Baltymus išplakti su likusiu žiupsneliu druskos. Į trynių masę įmaišyti alkoholį ir dar paplakti (jis neleidžia tešlai prigerti per daug riebalų, skonio nesijaus). Į baltymus supilti trynių masę ir dar paplakti. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir sijoti į kiaušinių masę pamažu, tuo metu šaukštu sukti 8 formą, kad juos įmaišyti (tai truputi užtrunka laiko). Kai masė pasidaro labai kibi (subėrus maždaug 400g miltų) reikia pradėti minkyti rankomis. Masė turi būti elastinga, tąsi.
Kaip patikrinti ar miltų jau gana? Visa tešlos masė turi beveik nelipti prie pirštų, bet dūrus pirštu į tešlą dar jaučiasi kibumas. Piršto žymė greitai turėtų užsitraukti. Taip pat pakėlus tešlą į orą (žiūrėti nuotrauką) ji turėtų lengvai tįsti, bet nenutrūkti. Svarbu nepridėti per daug miltų, kad tešla nebūtų per kieta.

Smagioji dalis - tešlos daužymas. Atplėšti tešlos gumulą, jį aptepti plonu sluoksniu aliejaus, kad nedžiūtų ir daužyti. Tai daryti galima kočėlu, bet daug smagiau tiesiog trankyti - mes tai pavadinom agresijos valdymo terapija ;D (žiūrėti video ).
Išdaužius tešlą labai svarbu ją tinkamai iškočioti. Ant švaraus stalo užpilti šiek tiek aliejaus ir padengti juo visą paviršių, ant kurio žadama kočioti. Pradžioje pasiimkite mažesnį gabalėlį. Iškočioti reikia labai plonai, kitaip lakštai bus minkšti, labiau primins bandutes ar sausainėlius. Jei tešla gerai iškočiota turėtumėte matyti stalviršio raštą, tešla turi būti beveik permatoma (žiūrėti nuotrauką).
Gerai įkaitiname 1/3 aliejaus ir pradedame kepti. Imame po gabalėlį tešlos ir dedame į aliejų. Nesijaudinkite jei tešla susilenkė - ji vis tiek iškeps kaip reikia.
Jei aliejus pakankamai įkaitęs, o jūs gerai išdaužėte tešlą, skruzdėlyno lakšteliai iškart turėtų pradėti pūstis. Apkepkite iš abiejų pusių ir nuvarvinę dėkite į dubenį ar ant popierinių rankšluosčių. Neperkepkite - baltesni lakšteliai skaniau. Vėliau, kai jie pradės labai greitai ruduoti, tai ženklas, kad laikas pakeisti aliejų. Iš duoto tešlos kiekio išeina vienas gan didelis ar du vidutiniai skruzdėlynai.
Kai visi lakšteliai iškepti, laikas virti sirupą. Į puodą supilkite medų, cukrų ir pusę stiklinės vandens. Leiskite užvirti ant vidutinės ugnies, o po to primažinkite ir palikite pavirti ant mažos. Po to dar syk užviriname, kad kiltų dideli burbulai ir nukaičiame.
Ant stalo išsiberiame iškeptus lakštelius. Pagrindui dedame didesnius, pilame sirupą ir statome savo Skruzdėlyną. Nepamirštame pabarstyti aguonų "skruzdėlyčių", užberti riešutų ar dar ko, kas patinka.

Štai ir viskas :)

Skanaus :)

You Might Also Like

33 comments

  1. Medalis už tokį didį darbą tau, Indre! :) Kad ir ką sakytum, ir kad ir kiek ten tų rankų būtų, man tai vis tiek atrodo o-ho-ho, koks žygdarbis! :)) Šaunuolė! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Wow! super! Noreciau ir as kada nors toki skanumeli pasigaminti, deje man tokios aukstumos dar tolokai :/ Sveikinu su puikiu patiekalu! Apsilankysiu cia dazniau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dovilyte - ačiū :) aš vis tiek siūlau bandyti - viską padalinti į 5 dalis (jei ir nepavyktų, bent produktų nebūtų taip gaila). Tai nėra taip sudėtinga, kaip atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Darem pagal recepta,bet gavosi bandeles :( ar tikrai reik kepimo milteliu ?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas - na tikrai keista, kad gavosi bandelės. Visad dedam kepimo miltelius, kad tešla pūstųsi. Ar tikrai permatomai iškočiojot? Jei per storai, tada galėjo nepasidaryti traškus

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man tas pats, gavosi bandelės, o ne traškūs lapeliai. Iškočiojau labai labai plonai, kaip parašyta, stalas matėsi per tešlą.. O išsipūtė oho kaip, visai nepanašu į skruzdėlyną :(

    AtsakytiPanaikinti
  7. Do - nežinau kodėl Jums nesigavo. Šį receptą naudoju nuolat ir jokių problemų nepatiriu. Gaila, kad nepavyko.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip skanu..... dievinu, dabar perziurejau foto ir einu pirkti :))) jau gaminta, nes taip uzsinorejo o laiko neturiu :D, fainas blogas labai, saunuole

    AtsakytiPanaikinti
  9. Smagu, kad patiko :) . Būtina gerai išmušti ir ypač plonai iškočioti (stalviršio raštas turi persimatyti). Kitos priežasties nematau, kodėl kitiems gavosi bandutės.

    AtsakytiPanaikinti
  10. O pakelis vanilinio cukraus, tai tas didesnis ar mežesnis? :) kiek maždaug gramų? :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Benita - aš visad naudoju Dr. Oetker - tai ten nelabai didelis pakelis. Kartais keičiu į vokišką, kurio būna Thomas Philips :) bet ten irgi nedaugiau 3 šaukštų :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. siaip kepimo milteliai nesideda,as baigiant minkyti ipilu sauksta lydyto sviesto,tai toks trapus buna,tirpsta burnoje

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kiek žmonių - tiek nuomonių. Manau jūsų idėja irgi puiki. Pasikartosiu - pagal šį receptą gaminau ne vieną kartą ir puikiai pavyksta visada.

    AtsakytiPanaikinti
  14. kepimo milteliu tai tikrai nereikia

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aciu uz recepta, lakstai gavosi super... Trapus, skanus.. Kaip turi buti :)
    P.S. as taip pat nedejau kepimo milteliu ir tikrai manau jie nelabai butini

    AtsakytiPanaikinti
  16. Kepiau su kepimo milteliais, viskas gavosi gerai, tik tesla iskocioti labai jau vienodai reikejo stengtis, bet nepersistengti su tuo plonumu :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Valio - bent kažkas patvirtina, kad receptas tikrai geras (mano 3 bandymai matyt neįtikina :) ). Tik niekaip nesugalvoju, dėl ko kitiems bandelės išeina...

    AtsakytiPanaikinti
  18. Dar galima vietoj medaus naudoti kondensuota piena.Labai skanus. O receptas tikrai geras!

    AtsakytiPanaikinti
  19. Puiki idėja - man medus nėra produktas numeris vienas, tai kondensuotas tikrai patiktų :) tik kažin, nepermirksta per daug nuo jo?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Aš dar skruzdėlyno nepadariau, tačiau lakšteliai jau iškepti. Gavosi man jie taip kaip ir turėjo gautis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Džiugu, kad pavyko ir tikiuosi jis jums patiks taip pat kaip ir man :)

      Panaikinti
  21. sveikos mielos merginos,as nenaudoju jokiu kepimo milteliu ir teslos nedauzau,bet lakstai gaunas labai geri,o mano receptas paprastas-1 kiausinis ,3 saukstai miltu ,truputis druskos,Labai noriu paprasyti,kad su nuotraukom kas nors galetumet parodyt,kaip sudeliot grazios formos,man neiseina dailiai.Prasu,buciau dekinga

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na štai dar vienas receptas :)
      Mes tai dedam kaip eglutę, lapeliai žiūri, kad gražiai derėtų. Jei reikia ir laužiam.

      Panaikinti
  22. o kiek laiko uztrunka toki pagaminti?

    AtsakytiPanaikinti
  23. kam tie kepimo milteliai tikra nesamone ir su tuo dauzymu negazdinkit paprasciausia labai gerai isminkyti ir dar i medu ir cukru labai skanu idet grietines

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1 skruzdėlynas, o tiek diskusijų :) tad pasikartosiu - kiekviena daro taip, kaip nori. Aš parodžiau variantą, kurį AŠ darau ir kuris visad pavyksta. Jei jūs darote kitaip - šaunu.

      Panaikinti
  24. tai tikrai geras receptas.aš toki kepu jau 24 metus.

    AtsakytiPanaikinti