Focaccia su česnaku, alyvuogėmis ir šviežiu baziliku

Savaitgalis pralėkė nepastebimai - nulis padarytų darbų, tik pailsėta. Gal ir gerai. Savaitgalį buvo prisimintas tetos Reginos pyragas, o šiandien kepiau focaccia. Nesudėtingas, daug kur tinkantis paplotėlis. Kas nemėgsta alyvuogių gali ir nedėti, o gardinti taip kaip patinka ;)

Reikės:
250g miltų
žiupsnelio druskos
nubraukto šaukštelio Viduržemio jūros prieskonių mišinio
150ml šilto vandens
nubraukto šaukštelio cukraus
20g šviežių mielių (arba 7g sausų, bet su sausomis aš niekad negaminu, nepatinka)
5 skiltelių česnako, suraikyto riekelėmis
saujelės šviežio baziliko

Miltus sumaišyti su druska ir prieskoniais, sudėti česnako riekeles, plėšytą baziliką. Į vandenį suberti cukrų ir sudėti mieles. Gerai išmaišyti, kad ištirptų. Palikti 15 minučių pastovėti šiltai (jei mielės geros, jos turėtų suputoti). Po to supilti mieles į miltų ir prieskonių mišinį. Gerai išmaišyti, paminkyti bent 5 minutes (jei tešla per kibi užsiberti dar miltų, bet nenukietinti. Tešlą turi būti lengva minkyti, bet trenkus kumščiu ji dar turi šiek tiek kibti prie krumplių). Palikti valandą pakilti (arba kol padvigubės).
Pakilusią tešlą versti ant skardos (nepamiršti kepimo popieriaus), ištampyti į norimą formą (man tai patogiausia daryti ore), svarbu nenuploninti. Susmaigstyti alyvuoges ir palikti pakilti dar bent 10 minučių. Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, kol gražiai pagels.
Skanaus :)

P.S. Man skaniausia dar šilta su artišokų kremu
P.P.S. Esant reikalui galima vartoti kaip picos padą, tik priedus reiktų dėti ant beveik iškepusio pagrindo.

8 komentarai (-ų):

  1. Matau artišokų skardinėlę.. Iš kuuuuur? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaune yra tokia "Senamiesčio krautuvėlė" ir joje parsiduoda ;) Galim tartis susimatyt Šiauliuose ir man bus proga atsilyginti už Kalėdas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oho, vakar ir man focaccia į mintis buvo užplaukus, bet iki aktyvių veiksmų nesimaterializavo.
    Tu, matau, praleidai savaitgalį labai aktyviai - kumščiais trankydama tešlą :) man ši vieta aprašyme labai smagi

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dalia - pastebėjau, kad toks tešlos "patikrinimas" kumščiu geriausiai parodo ar tešla jau tinkama :) tada tešla iškepa puri, ją įmanoma formuoti (tokią tešlą kočioti patogiausia ant aliejumi patepto stalo ir aliejumi pateptu kočėlu).

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indruže, baik tu... nejuokauk, OK? :) Užšuoliuosiu aš čia Vilniuj į kokią gourmet krautuvę ir rasiu. Tik galvojau, kad gal tu čia kokiam PC radai, tai susiįdomavau labai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Tai man juk nesunku :) vistiek jaučiuosi dalinai skolinga už anuos, taip kad - kada šį savaigalį būsi Šiauliuos? ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. That foccacia looks fabulous! A perfect summertime recipe.

    Cheers,

    Rosa

    AtsakytiPanaikinti
  8. Thanks Rosa :) one of my favourite to eat with artichokes cream :>

    AtsakytiPanaikinti

 

Sekite