sausainiai

Pepparkakor ir tai, ko nežinojau seniau

22:41

Ilgai šiems sausainiams ruošiausi. Pirmiausia tada, kai Eglė padovanojo prieskonių. Bet Kalėdos, nevykę bandymai realizuoti prieskonius kitokiuose sausainiuose ir panašiai ir taip dingo pasirinktas receptas.
Šį kartą geriausiu priminimu tapo trumpa kelionė į Švediją. Pepparkakor yra mėgstamiausi Švedijos princesės sausainiai (jų teko įsigyti Karališkajame muziejuje, kaip ir karūnos formelę).
Iš duotos normos išeina apie 6 blėkas (jei norisi visų gražios formos ir nesitingi perkočioti likučių gausis ir 7).
Reikės:
150ml auksaspalvio sirupo
110g sviesto
100g rudojo cukraus
375g miltų
1,5 šaukštelio pepparkakor prieskonių (arba cinamono, imbiero, maltų gvazdikėlių mišinio)
1/4 šaukštelio kepimo miltelių
1/4 šaukštelio druskos
1 didelio kiaušinio

Sirupą, sviestą ir cukrų sudėti į keptuvę ir užvirti ant mažos ugnies, kad išsilydytų cukrus (jei ir neištirps visai iki galo nieko tokio - skoniui tai įtakos neturės). Atvėsinti (bent jau iki tiek, kad būtų galima įkišus pirštą laikyti).
Miltus persijoti kartu su prieskoniais, kepimo milteliais ir druska. Į miltų mišinį supilti sirupo ir sviesto mišinį, įmušti kiaušinį. Gerai išsukti (nepatariu to daryti rankomis, nes tešla labai lipni). Suvynioti tešlą į plėvelę ir padėti šaltai bent porai valandų.
Tešlą iškočioti, išspausti formeles ir kepti 8-12 minučių 180 laipsnių orkaitėje.


Tai, ko nežinojau seniau:
Tešlą, kuri yra šaldoma, būtina laikyti šaldytuve ir gaminant - virtuvė dažnai yra šilta vieta ir tešla atitirpsta greitai (po to kimba prie stalo ir kočėlo).
Stalą reikia gerai pamiltuoti kaskart imant naują tešlos gabalą. Tešlą turi būti lengva sukioti ant stalo, ji neturi būti prikibusi, kad ir kokia plona būtų. Jei tešla prikibo mažesnes formeles pavyks atlupti nuo stalo, bet didesnės susigadins.
Iš tešlos likučių iš karto nekočioti naujo blyno. Juos suminkyti į vientisą masę ir palaikyti šaldytuve ir tik tada vėl gaminti. Kitu atveju tešla kibs prie stalo, plyš, bus sunku gražiai perkelti ant blėkos.

Šaltinis čia

P.S. Ant šių sausainių neblogai išsikepa ir tekstas. Gal kas žino kur pirkti žodžių-antspaudų?

You Might Also Like

10 comments

  1. o jie panašūs į žymiuosius "skonio ir kvapo" imbierinius? klaikiai noriu tųųųųųų tokiųųųų.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mistika - aš niekad neragavau "Skonio ir kvapo sausainių", bet labai mėgstu "Presto". Jei būtų daugiau imbiero (ko kitą sykį ir įdėsiu) tai iš Presto sakyčiau primena (tik reikėjo ilgiau pakentėti ir iki pat galo išlydyti cukrų). Jei žinočiau, kad atlaikys kelionę atsiųsčiau paštu paragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Fokios formytės :) Fantastika :) katinukai irgi iš Švedijos??? kur tokiųųų gaut?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Formelės iš parduotuvės Kepėjas (va čia apie ją rašiau http://gpmagija.blogspot.com/2009/12/kepejams.html ) ;) iš Švedijos tik ta karūna...

    AtsakytiPanaikinti
  5. ačiū, reiks įtraukt šią parduotuvę į Lankytinas Kauno vietas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nėra sunku surasti :) jei ką - rašyk ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Gyvenimo palengvinimui as tokiu imbierinuku tesla kocioju iskart ant kepimo popieriaus. Tokiu budu niekur nieko nebereikia atlupus perkelti. Ir as ne miltuoju, o aliejum tepu kocela, teslos gabaliuka ar rankas. Kitaip miltai matosi ir ant iskepusiu sausainiuku, o patepti aliejum graziai blizga. Gal pravers :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū už patarimą ;) būtinai kitam kartui išbandysiu šitaip :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū už receptą. Keletas klausimų - ar ilgai sausainukai gali stovėti? kaip juos laikyti? ar nesukietėja per daug po kiek laiko?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, man sausainiai nuo laikymo atvirai suminkštėjo (stovėjo sausaininėje, virtuvėje). Jei norite, kad liktų traškūs - reiktų laikyti orui pralaidžioje dėžutėje, spintelėje.

      Panaikinti