pyragas

Rabarbarų trisluoksnis

20:45


Pyragas, kurį kepiau vežtis į Vilnių pas BFF ir vieną draugą iš Prancūzijos (kad išmainyti į tikrą sidrą ir camamberą). Receptas nužiūrėtas iš Australian Gourmet Traveller 2009 rugsėjo numerio (ne paslaptis, kad kai pas juos pavasaris, pas mus ruduo ir atvirkščiai) ir labai tiko prasidėjusiam rabarbarų sezonui. Originalus receptas čia, o manasis variantas su modifikacijomis (vis tik pagailėjau 5 kiaušinių kremui). Tiesa šis pyragas truputį fail išvaizdos atžvilgiu. Aš viršui naudojau tortinę braškių želė, o ji stingsta labai greitai (dėl krakmolo). Tad pyliau tiesiai ant balto sluoksnio dar karštą (pagal instrukciją) ir raudonasis sluoksnis truputį baltąjį aptirpino. Skonis nenukentėjo, tačiau recepte iš karto rekomenduoju naudoti paprastą braškių želė, kuri gali lėtai atvėsti nesustingdama ir tada būti panaudota teisingai.


Pagrindui naudojau:
2 didelius kiaušinius
50g cukraus
pusę vanilės lazdelės
75g miltų
nubrauktą šaukštelį kepimo miltelių (nes pas mus nemačiau pirkti self raising flour)
15g sviesto

Kiaušinius išplakti su cukrumi ir vanilės sėklytėmis, kol padvigubės (apie 3-5 minutes). Įsijoti miltus su kepimo milteliais, išmaišyti. Galiausiai sudėti sviestą. Kepti 15-20 minučių iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Atvėsinti gražiai išėmus iš formos ant grotelių.

Baltam sluoksniui naudojau:
250ml 35% riebumo grietinėlės
60g cukraus
125g natūralaus jogurto
pusę vanilės lazdelės
1 citrinos smulkiai tarkuotą žievelę
pusę pakelio želatinos

Grietinėlę išplakti su cukrumi iki standumo. Išbrinkinti želatiną nedideliame kiekyje vandens. Į suplaktą grietinėlę įmaišyti jogurtą, vanilės sėklytes, žievelę. Želatiną ištirpinti pakaitinant (greičiausiai tai pavyksta mikro bangų krosnelėje). Į želatiną įdėti šaukštą kremo, išmaišyti ir supilti į likusį kremą. Pyrago pagrindą vėl įdėti į formą nuimamais kraštais (įsitikinti, kad pyragas atvėsęs) ir supilti kremą. Išlyginti peiliu ir padėti į šaldytuvą sustingti (bent 30 minučių, prieš dedant viršutinį sluoksnį).

Rabarbarų sluoksniui naudoti:
3 rabarbarų stiebus
250g cukraus
100ml sauso balto vyno
100ml vandens
1 šaukštą grenadino sirupo (nebūtinai)
paprastos braškinės želė skirtos 250g vandens (apie pusę pakelio)

Rabarbarų stiebus nulupti, supjaustyti gabalėliais (maždaug 3 centimetrų ilgio), po to dar perpjauti išilgai. Į nesvylančią keptuvę įpilti vandens, vyno, sudėti cukrų, grenadiną. Sudėti rabarbarus. Troškinti ant mažos ugnies, kol masė šiek tiek sutirštės. Supilti želė į mišinį, ištirpinti ir perpylus į dubenį palikti ataušti. Kai masė pradės stingti ją supilti ant likusio torto ir dėti šaltai visiškai sustingti. Tiekti ne anksčiau kaip po 3 valandų.
Skanaus :)

NENAUDOTI ŠITO, naudoti paprastą braškių želė

You Might Also Like

12 comments

  1. Man atrodo gerai, nebūtum pasakius, nieks ir nepastebėtų :)
    Užsišaldžiau rabarbarų, dabar nėr ūpo nieko kept su jais kažkodėl... Ištrauksiu, kai bus ne sezonas :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na man pasirodė, kad verta perspėt, kad braškių skonio tortų želė čia netinka :)
    Aš tai rabarbarų 100 metų buvau nevalgius - nors pamenu maža žalius kramsnodavau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viskas atrodo čia gerai.. Sakai netinka braškių skonio želė? Man kaip tik visada atrodė, kad braškės ir rabarbarai dera. Nu be tamsta kepė, tamsta žino ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle - netinka braškių skonio tortų želė. Ji pagaminta iš krakmolo, o ne želatinos. Tuoj foto įdėsiu. Jei naudot paprastą braškių želė tada viskas ok :) ir skonis tinka ir išvaizda bus geresnė

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na šitą tortų žele aš naudoju, kai tortus puošiu vaisiais ir noriu juos kaip nors pritvirtinti prie torto, kad nenukristų, tai tuo atvėju ji labai gera pagalbininkė:)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na čia kaip ir irgi norėjau, kad rabarbarai su sirupu laikytųsi, bet nepatiko... O tu ja tada užpili tiesio vaisius? Nes atrodo ir skysčio buvo mažiau nei rekomenduojami 250ml, bet nesutraukė net per naktį...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na aš tiesiai ant vaisių užpilu, man labai gerai sustingo ji ir labai greitai per kokias 20 min. Galvoju gal dėl to kad rabarbarai rūgštūs todėl ir nesustingo. Na, bet aš tai esu irgi darius su rūgščiais vaisiais ir sustingo labai gerai...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Turiu jos dar 2 pakelius tai reiks kažką bandyt kitko daryt - šį kartą griežtai pagal instrukciją :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. nuostabus pyragas, jau du kartus gaminausi šią savaitę :)) tik patį apatinį sluoksnį pakeičiau tiesiog sausainiais - greičiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Smagu, kad patiko :) o darei su paprasta želė ar su tortine?

    AtsakytiPanaikinti
  11. :) gerai, reiškia teorija pasitvirtino :)

    AtsakytiPanaikinti