Janinos pyragas su varške ir džemu + apie virtuvę

Mieliausio mama šventėms iškepė puikų pyragą. Būtų nuodėmė nepasidalinti. Jis vienas iš tų, kur yra visko, ko reikia ;)
Reikės:
Pagrindui:

200g tikro sviesto
0,5 stiklinės cukraus
poros šaukštelių vanilinio cukraus
2 stiklinių miltų

Įdarui:
mėgstamo džemo (naudojom slyvų-serbentų)
200g varškės
1 indelio kondensuoto pieno
žiupsnelio aguonų
pusės smulkiai su visa žievele supjaustytos/sutarkuotos citrinos
5 šaukštų manų kruopų

Viršui:
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
pusės didelio kiaušinio baltymo

Įdarui skirtus manus išbrinkinti kondensuotame piene (užtenka tiek laiko kol minkysite tešlą).
Pagrindui skirtą šaltą sviestą sutarkuoti burokine tarka, suberti likusius produktus ir suminkyti iki trupinukų. 2/3 tešlos nuimti ir suploti į pagrindą ir bortelius skardoje. Likusią tešlą sumaišyti su kepimo milteliais ir puse baltymo ir atsidėti (čia bus viršus).
Ant pagrindo supilti džemo tiek, kad susidarytų apie 7mm storio sluoksnis.
Varškę išsukti su kondensuotu pienu, citrina ir aguonomis. Supilti ant džemo sluoksnio.
Ant viršaus užpilti likusią 1/3 tešlos, kurią sumaišėte su kepimo milteliai ir baltymu.
Kepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 1h-1,5h.

Skanaus :)

"Languotos prijuostės" tema šį mėnesį apie virtuvę.
Pasidalinsiu ir aš truputį apie savąją...
Pagrindinė virtuvė kurioje atsiranda visi skanėstai priklauso bendrabučiui. Ir tai net ne virtuvė, o kambarys. Į 20 kvadratų (jei tiek ten jų yra) sutalpintos 2 lovos, 3 stalai, 2 spintelės ir šaldytuvas. Vienas stalas paaukotas gaminimams. Pamenų, tokį staliuką, kai buvau maža, turėjome ir mes ir laikėme svetainėje... Šią vasarą kambaryje buvo pakeistas vienas stalas į du - iš to galima matyti ir nuotraukos pagrindo pasikeitimus - atsirado tas subraižytas medinis mokyklinis stalas. O pagrindinė virtuvė - ji tik kepimui. Nes ten temptis visus mikserius, miltus. prieskonius būtų per daug. Taigi nuo visų kremų, tešlų, miltų kenčia kambarys. Bet nieko - nuvalai ir vėl gražu :)
Antroji virtuvė, kurioje gaminu - namų. Viskas būtų gerai (ten gyvena daug gerų daiktų - kombainas, kokteilių plaktuvas, sumuštinių keptuvas, kavamalė (kurią naudoju malti riešutams)), bet neveikia orkaitė. Aišku galėčiau zyzzzzti, kad nupirktų normalią, bet kam ten jos reikia, kai aš gryžtu namo vieną kartą per mėnesį...
Trečioji virtuvė - mieliausio mamos. Gerai veikianti dujinė orkaitė - tai ne elektrinė, kaip barake, čia iškepa ir apskrunda viskas. Kada gaminu čia irgi galima atpažinti pagal stalviršį - jis švelniai auksinio medžio spalvos. Ir dažniausiai receptai čia atsiranda savaitgaliais arba per atostogas ;)
Likusios vietos - visų kitų žmonių virtuvės, kurie tik leidžia man įsisukti. Kitus du mėnesiu gyvensiu pas pusbrolį ir labai tikiuosi galėsiu ir ten pašeimininkauti, jei tik jo žmona leis...
Paveikslėlis iš čia



20 komentarai (-ų):

  1. teisingas pyragas - toks naminis, močiukiškas (ar net anytiškas, galima pasakyti šiuo atveju :)
    ir ohoho kokia virtuvių įvairovė... kaip pavyksta viską sustyguoti? kavamalė pas mamą, o pyragą tai norisi iškepti bendrabučio draugams...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dūšia be vietos. Sveika atvykus į klubą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kurioje virtuvėje gaminai pyragą? :) Man šitas super atrodo, gal netgi geai už praeitą "Agnės varškės pyragą". Toks varškingas, turtingas! Smagu, kad papasakojai apie savo virtuves :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egidija - tai va taip ir styguoju - namie malu riešutus, šiuos vežuosi į baraką, kad kepti ;D

    Insolente - mhm, dar negreit nusėsiu matyt kažkur... Na bet viskam yra laikas :)

    Kotryna - šį ne aš kepiau, šį kepė mieliausio mama. Bet ir aš pakartosiu, kai bus proga ir orkaitė ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Turiu įtarimą, kad man neužtektų kantrybės gaminti bendrabučio virtuvėje... :) Sėkmės ir toliau kuriant kulinarinius šedevrus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Saulele, su tmstos sugebejimais, galima gaminti ir mano virtuveje, kuri yra 3 kvadratiniu metru plocio.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Viktorija - o kas belieka, kai nori skaniai valgyti, o parduotuviniai riebūs, nežinia iš ko pagaminti tortai nevilioja? Kepyklėlėmis irgi nepasitikiu, nors ten dar apsilankau...

    Anonimiškas - gaminti galima ir išvis be virtuvės ;) kai labai nori, tai reikia ;D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Koks žavus tas nepatogus gyvenimas ir koks žavus tavo optimizmas. Taip ir išlenda šypsena beskaitant. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Dalia - ačiū :) jei ne bendrabutis turbūt nebūčiau šio savo virtuvinio pomėgio atradus...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Smagus pasakojimas apie virtuves, smagiai suskaičiau :) Ir - oooo - dar vienas puikus varškės pyragas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Asta - ačiū, kaip Insolentė ir sakė - dūšia be savo virtuvės ;D
    O varškė karaliauja pas mane pilnu tempu - labai geras daiktas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. O man asmeniskai labiau patinka Agnes varskes pyragas, kuris yra gaivesnis, ne toks saldus ir man laaaaaabai skanus.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Skaitau ir galvoju, kad tikras menas trijose virtuvese suktis!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Nesugebėčiau suktis trijose virtuvėse. Amžinai jaučiuosi pasimetusi svetimose virtuvėse, kad nerandu to ar ano :D
    Lauksiu tavojo pyrago varianto!

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ovidijau - smagu, kad bent kuris patiko ;) man jie abu savaip gardūs - Agnės už paprastumą, o šis dėl įmantrumo ir saldumo. :)

    Asta - kai reikia tai ir sukiesi :) aišku nerandu, ne viskas būna, bet tenka išrasti dviratį, kočioti tešlą buteliu, grūsti riešutus plaktuku ir t.t. :) kartais be visų "naglų" prietaisų dar kūrybiškiau išeina ;)

    AtsakytiPanaikinti
  16. tokius triukus ir nuosavoj virtuvėj tenka daryti, nes visų virtuvinių prietaisų nesusipirksi, o ir nėra, kur sandėliuoti jų :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Pyragas atrodo toks, kokius aš labiausiai mėgstu - didelis, su daug daug varškės, o svarbiausia keptas su meile :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Asta - na kada nors (aš neprarandu vilties) turėsim po tokią virtuvę, kurioje bus VISKAS, ko reikia :)

    Sima - tikrai taip. Stiklinė pieno ar arbatos ir jis pats geriausias čia :)

    AtsakytiPanaikinti

 

Sekite