ryžiai

Kaip paruošti sushi ryžius ir Daniškas sušis

19:33


Pirmą kartą su sušiais teko susidurti palyginus neseniai - prieš porą metų. Tada su draugu pasiryžome juos išbandyti ir apsilankėme restorane. Nemeluosiu - mums jie labai patiko.
Kadangi restoranai ne visad pakeliui ir ne visad pigu, ėmėme dairytis tobuliausio recepto kaip paruošti sušius namie. Buvo ir sėkmingesnių ir blogesnių receptų, bet manau šiandien pasidalinsiu pačiu geriausiu. Ir keletas patarimų pirmakarčiams.

Visų pirma Ryžiai. Teatleidžia man lietuviška pakuote prekiaujantys, bet deja su jais niekada nepavyko išvirti lipnių ryžių. Plauk neplovęs - išvirus rezultate puodas gličių ryžių. Bandžiau ne vieną būdą ir deja kitokio verdikto neturiu - jų niekada nesirinkčiau. Tai ne antireklama, o tiesiog mano nuomonė. Pradėjusi ieškoti kitų apsistojau tie vienais, kuriuos rekomendavo daugelis gaminančių suši. Tai "Clearspring" firmos ryžiai sušiams (apie juos buvo rašyta CityOut). Mane visų pirma sužavėjo įpakavimas - iš ryžių išsiurbtas oras, todėl transportuojant jie nesitrina vienas į kitą ir todėl reikia mažiau skalauti.
Actas. Be ryžių acto sušių nepagaminsi - bus be skonio arba tiesiog ryžių su druska skonio arba ryžiai su paprasto acto skoniu. Aš tikrai nesuprantu, kai žmonės sako "ai sušiai, tai perverdi ryžius, pasūdai ir į tuos lapus susuki". Žinoma, kaip ir kiekvienas receptas ir šis gali turėti variacijų, bet tik ne tokių mano manymu. Taigi šiems sušiams naudojau taip pat firmos "Clearspring" Mirin actą. Jis yra saldoko skonio, bet neapsigaukit - cukraus ir druskos vis tiek reikės.
Proporcijos. Visada laikykitės ant pakuotės nurodytų vandens ir ryžių proporcijų. Jos dažniausiai būna tikslios. Suši ryžiai toks daiktas, kurį turi paruošti teisingai ir ne kitaip. Jei gyvenimą lengvinatės brangiu ryžių virimo puodu - jums labai pasisekė.

Šie daniški sušiai buvo sukurti vokiečių žurnalo "Lecker" pernai vykusiam futbolo čempionatui, kai žaidė danai prieš japonus. Jei turite galimybę - vietoj rūkytos lašišos naudokite tikrą Graved-lachs. Bet ir su rūkyta lašiša skonis neprastas! Dar vienas atradimas - sojos padažas Go tan su imbieru. Tirštas ir truputį saldus - labai tiko šiems sušiams, bet manau pagardintų ne vieną kepsnį. Man kaip actų ir padažų mėgėjai norisi jį su viskuo valgyti :)


Reikės:250g suši ryžių
1 šaukšto cukraus
1 šaukštelio druskos
55ml ryžių acto
2 šaukštelių skysto medaus
2 šaukštelių garstyčių
šiek tiek krapų
100g rūkytos lašišossojos padažo
(naudojau saldų sojos padažą su imbieru)

Ryžius suberkite į sietą ir plaukite po šaltu vandeniu tol, kol nuo jų ims bėgti skaidrus vanduo. Nusausinkite (tai lengviausi padaryti sietą padėjus ant rankšluosčio). Suberkite ryžius į puodą, kuriame virsite ir įpilkite 340ml vandens. Palikite 30 minučių, kad išbrinktų.
Padažui sumaišykite medų su garstyčiomis ir krapais. Supjaustykite lašišą gabalėliais.
Ryžius virkite ant vidutinės ugnies 10 minučių atvirame puode, retkarčiais pamaišykite, kad neprikibtų prie dugno. Išvirusius ryžius uždenkite ir palikite 10 minučių.
Sumaišykite actą, cukrų ir druską. Supilkite į ryžius ir išmaišykite. Palikite ataušti. Iš atvėsusių ryžių formuokite pailgus kamuoliukus. Šaukšteliu užpilkite šiek tiek padažo ant ryžių, dėkite gabalėlį lašišos. Tiekite su likusiu medaus-garstyčių padažu ir sojos padažu. Galite papuošti krapais.

Skanaus :)

Šaltinis žurnalas "Lecker" 2010 Juni #6

You Might Also Like

11 comments

  1. Kokia tu šaunuolė, taip išsamiai nupasakojai visą procesą :)
    Aš, kadangi visiška analfabetė esu šioj srity, tepaklausiu: o nereik visko įsukt į "tuos žalius lapukus"? :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai šaunuolė:))) Kaip norėčiau dabar jų:)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai šaunuolė :) Bet šiaip dar pastebėjau, kad vandens kiekis priklauso nuo puodo - yra tokių puodų, iš kurių vanduo baisiai greitai išgaruoja. Taigi gaminu netaisyklingai, iš akies/pagal nuojautą :)
    Ir tikra tiesa - lietuviški ryžiai - tragedija, palyginus su užsienietiškais. Gal dėl to, kad sušis pas mus išpopuliarėjo neseniai.
    P.S. Neįsivaizduoju sušio be nori lapų. Nors šie atrodo/skamba puikiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jurgita - priklauso nuo to, kokius sušius gamini. Jei gaminsi susuktus šis ryžių receptas taip pat tiks. Tada sukimui reikės bambukinio kilimėlio, jį apvynioti maistine plėvele. Tada tiesti nori lapą (lygi pusė į apačią, šiurkštesnė į viršų). Ryžius patogiausia paskleisti mūvint gumines pirštines (tas plonas), vis pamirkant į vandenį, kad nekibtų. Sukti kilimėlio pagalba.

    Ineta - pasirodo ne taip sudėtinga pasigaminti. O kai pagaliau pavyko skaniai išvis džiaugiuosi.

    anonimas - jei negaminai, tai nesakyk. Kiekvienas drąsus peikti pasislėpęs.

    Juliana - na mano puodas nedidelis, tai ant vidutinės ugnies nenugaruoja. Bet žinoma verta atsižvelgti į šį parametrą.
    Sušis būna ir be nori. Mano mėgstamiausias - ryžių kamuolėlis ir tigrinė krevetė. Šiems gero skonio prideda padažas, taip kitoniškai nuteikia :) Tik reikia gerai suspausti, kad imant lazdelėmis nesubyrėtų arba valgyti rankomis :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O, žiūriu, rekomendcijos pravertė ;) Aš daugiau jokių kitų ryžių sušiams nebeperku, kaip tik šiuos arba "Okomesan". pastarieji man gal net labiau patinka.

    O apie daniškus sušius nebuvau girdėjusi. Įdomu.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Egle - tikrai pravertė :) dar apsižiūrėjau, kad IKI jie visokių "naglų" makaronų turi, tai jau kirba mintelės, kad reiktų ir su jais kažką pagamint.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ne tik IKI būna ;)
    jei mėgsti grikius, pirk soba, bet udon irgi savotiškai įdomūs. man soba skanu tiek į miso sriubą, tiek ir vieni su kokiu sezamų padažu. Apsivalgymas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū už patarimą. Tikrai kažką bandysiu. Nes kuo daugiau darbų ir reikalų tuo labiau gaminti noriu. Sausainių kepimas 2 valandą nakties, vakarienės virimas vos pavelkant kojas :]] bet taip net smagiau. Juk tuoj vaaasara, kad laisvus vakarus ir savaitgalius norėsis ne prie viryklės leisti, o gamtoje :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. O garstyčių paprastų reik, ar wasabi ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Garstyčios yra garstyčios. Wasabi - tai krienai, o ne garstyčios :) tad reikia paprastų garstyčių :)

      Panaikinti