Daring Kitchen

Mielinis pyragas su įdaru - Daring bakers

19:32



Pasiilgau "Kepėjų be stabdžių" iššūkių. O kadangi jų nėra tenka ieškoti kitų. Štai toks buvo kovo mėnesio Daring kitchen iššūkis. Kol kas prie jų prisijungti neketinu, bet šis receptas sužavėjo tuo, kad neatrodė labai sudėtingas. Mielinė tešla, riešutų ir šokolado įdaras – tikrai geras pasirinkimas prie kavos ar arbatos puodelio. Proporcijos ypač tikslios, todėl lengva gaminti. Iššūkyje buvo siūloma dėti plaktų baltymų sluoksnį ir taip gauti morengą, bet man minkštieji morengai nepatinta, todėl nusprendžiau gaminti be jo. Ir nesigailiu - Forelle sakė, kad jai jis išvis pradingo, kita moteris pakomentavo, kad ištekėjo ir sukepė. Na matyt su tuo morengu čia mistika vyksta...
Čia nurodytas proporcijos yra pusė recepto. Pyrago iš tiek tikrai užteks 4 valgytojams. Jei norėsis smulkesnių nurodymų ar pilno recepto, visus juos su nuotraukomis rasite čia (anglų k.). Gaminau su šviežiomis mielėmis, bet galima gaminti ir su sausomis, kaip originaliame recepte.

Tešlai:
90ml pieno
30ml vandens
70g sviesto
1 didelis kiaušinis
2 puodeliai/300g miltų (naudojau 405D)
30g cukraus (kupinas šaukštas su trupučiu)
Žiupsnelis druskos
20g mielių
Kiaušinis patepimui (nebūtinai)

Įdarui:
100g riešutų (naudojau makadamijos)
120g kapoto šokolado
2 šaukštai cukraus
Žiupsnelis cinamono

Mieles ištrinkite su cukrumi ir palikite. Į puodą sudėkite pieną, vandenį ir sviestą. Šildykite ant silpnos ugnies ar mikrobangėje, kol sviestas ištirps. Šiluma turi būti tokia, kad galėtumėte laikyti pirštą (jei bus karšta – sutrauks kiaušinį). Į sviesto-pieno mišinį įmuškite kiaušinį, supilkite mieles su cukrumi. Supilkite pusę miltų ir žiupsnelį druskos. Plakite plakikliu iki kol masė taps vientisa. Mediniu šaukštu įmaišykite likusius miltus. Kai tešla ims šokti į rutulį pasimiltuokite stalą ir rankas ir minkykite. Tešla neturi būti labai kieta, tačiau turi nelipti prie rankų. Jei limpa dar šiek tiek pamiltuokite, bet nenukietinkite tešlos. Tešlą minkykite apie 10 minučių. Po to padėkite ją į indą, aptepkite aliejumi. Indą uždenkite maistine plėvele, taip pat rankšluosčiu ir palikite pakilti šiltai apie 40-60 minučių.

Pasiruoškite įdarą: riešutus susmulkinkite, sumaišykite su šokoladu, cukrumi ir cinamonu. Žinoma nebūtina gaminti tokį įdarą – čia puikiai tiks tirštoka uogienė, džemas, bananai, obuoliai – praktiškai viskas, ko turite šaldytuve.

Tešlai pakilus padėkite ją ant miltuoto paviršiaus ir iškočiokite į 50x25cm didumo stačiakampį. Paskleiskite įdarą ant viso ploto. Susukite tešlą kaip vyniotinį. Ji žinoma visa nesisuks iš karto (bent man tešla gavosi tąsi ir minkšta), taigi sukite ją po truputį – kraštą, vidurį, kitą kraštą. Užspauskite kraštus. Atsargiai perkelkite į kepimo skardą išklotą popieriumi. Susukite į riestainį ir galus sujunkite. Uždenkite ir vėl leiskite pakilti apie 40-60 minučių. Jei norite patepkite kiaušinio plakiniu.

Įkaitinkite orkaitę iki 180-200 laipsnių ir kepkite 25-30 minučių iki kol gražiai parus, o pabeldus garsas bus duslus, lyg viduje būtų tuščia. Atvėsinkite. Jei norite pabarstykite cukraus pudra, kakava ar cukrumi su citrinos žievele.

Skaniausias pirmas dvi dienas.

Skanaus :)

You Might Also Like

16 comments

  1. Pas tave tiek daug įdaro atrodo, o aš įdaro kiekį padvigubinau, bet vistiek tešla išsipūtė

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš irgi norėčiau, kad vėl gyvuotų "Kepėjų be stabdžių" iššūkiai:)) O šis pyragas tai taaaip gerai atrodo, mmmm...:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ineta - tai sudalyvauk apklaudoje šone viršuje, o gal galime jei ne prikelti, tai kažką naujo sukurti? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vai vai skaniai atrodo:)
    O dėl projekto būtų įdomu, visai norėčiau kažko panašaus, dafai sumastom ką:) aš prisidedu:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Gaila, kad aš ne Kaune gyvenu, paprašyčiau gabalėlio :) Tiesa, o miške jau yra žibučių? :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Rennie - super, rašom ir tave :)

    Viktorija - kaip miške, tai nežinau, bet Kaune bobutės jau prekiauja :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Indre Reda aš, kaip supratau čia į mane kreipeisi:DDD ne i Rennie:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai atsiprašau. Va kas būna, kai užsimiegojus blog'ą skaitai

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nieko baisaus Indre:) kam nepasitaiko:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Tiesą sakant, neįsivaizduoju, ar spėčiau sudalyvauti.. Bet vis tiek norėčiau. Pasistengčiau, tikrai :) O ir į kitų bandymus ir virtuvės šedevrus koks džiaugsmas yra žiūrėti! :))

    AtsakytiPanaikinti
  11. Reda - ačiū už supratimą :)

    Asta - aš irgi galvoju apie laiką. Na bet mėnuo nemažas laikas. Plius gaminiai turėtų būti ypatingi tuo, kad išmokytų kažkokios technikos, nebandytų receptų, ar pagilintų jau turimus įgūdžius. Step by step receptai irgi būtų gera mokymo/pagalbinė priemonė ypač virtuvės naujokams. Kuo daugiau žmonių gamins, tuo daugiau atsiras suprantančių apie skonį, o tuo pačiu didės sveikų/gerų/įdomių produktų paklausa ir, tikėkimės, pasiūla :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Very well done! That DB creation looks delicious.

    Cheers,

    Rosa

    AtsakytiPanaikinti
  13. Thank you, Rosa, it was very good - gone in one day :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. The bread looks perfectly lovely. I'd love to have a piece of it with my coffee this morning. I hope you have a wonderful weekend. Blessings...Mary

    AtsakytiPanaikinti
  15. Thank you Mary. I wish I could send you some.

    AtsakytiPanaikinti