Morkų pyragas su žaliųjų citrinų kremu

Morkų pyragai yra puikus dalykas. Jau vien Morkų torto populiarumas tai įrodo. Todėl šis gražuolis taip ir prašėsi būti išmėgintas. Ir nenuvylė. Tiesa vadovavausi rekomendacijomis - 1 kiaušiniu mažiau, išvis nedėjau apelsinų sulčių. Ir kepimo laikas prailgėjo dvigubai, iki tiek, kad būtų valgomas (vidurys dar vos vos neiškepęs :> ). Kitą kartą viską darysiu iš pusės normos ir manau turėtų puikiai pavykti :) O kremas - kremas fantastiškas, tikrai vertas naudoti kituose receptuose.
Naudojau:
250g kepinių margarino
200g cukraus
4 kiaušinius (atskirti baltymus nuo trynių)
1 žalios citrinos žievelę ir pusės citrinos sultis
170g miltų
1 kupiną šaukštelį kepimo miltelių
100g migdolų miltų
100g graikinių riešutų + papuošimui
1 didelį šaukštą pepparkakor prieskonių (įeina cinamonas, gvazdikėliai, imbieras, muskato riešutas)
250g tarkuotų morkų
kelis grūdelius citrinos rūgšties

Kremui:
300g saldžios sveriamos varškės
100g mascarponės
1 žaliosios citrinos sultis ir žievelę

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Margariną išsukite su cukrumi iki kol pabals. Sudėkite trynius ir vėl gerai išsukite. Supikite sultis, sudėkite žievelę ir vėl išsukite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, migdolų miltais ir prieskoniais ir įmaišykite į tešlą. Suberkite graikinius riešutus ir morkas ir gerai išmaišykite. Kitame inde baltymus išplakite iki standžių putų su keliais grūdeliais citrinos rūgšties (ji stabilizuoja baltymą ir jis greičiau išsiplaka. Nepadauginkite!). Atsargiai įmaišykite baltymus į likusią tešlą. Sudėkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite, kol įsmeigus pagaliuką jį ištrauksite sausą (man užtruko 1,5h, bet deja tikrinau kraštą).
Kremui skirtus ingredientus išmaišykite iki vientisos masės. Jei naudosite nesaldžią varškę - įdėkite cukraus. Laikykite šaldytuve iki kol prireiks.
Iškepusį pyragą 10 minučių palikite ataušti skardoje, o tada iškelkite ir aušinkite ant grotelių mažiausiai valandą. Aptepkite kremu ir patiekite.

Skanaus :)

Pagal J.Oliver "Gimęs gaminti"

8 komentarai (-ų):

  1. Pyragas atrodo skaniai, o kremo skonį net pajutau :D, džiaugiuos, kad morkos užvaldė ne tik mane :):D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Morkų pyragai yra gėris :) Saldžioji varškė, tai varškė iš pieno, o ne kefyro? Ar tiesiog varškė su cukrumi?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ooo, ar šis prilygsta morkų tortui? :) Kremas tai be abejonių skamba labai skaniai :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reda - nes jos tokios pat universalios kaip cukinijos - ir į jautienos troškinį ir į pyragą :)

    Viktorija - na aš tokią varškę pirkau turguje - ji būna sveriama, būna jos su uogom ar šokoladu, o čia naudojau vanilinę. Manau "Mūsų švelnioji" irgi tiktų :)

    Asta - šis truputį kitoks. Sunkesnis, ne toks purus. Bet taip - tikrai labai labai skanus. kitą sykį kepčiau jį padalinus į dvi dalis apvalioj skardoj ir varškės sluoksnio dvigubai (pertepimas ir viršus). Va tada galima statyti šalia ANO morkų torto ir peštis :D gal anas nurungia tuo, kad aiškiau kada pilnai iškepęs. Su šiuo kaip matosi buvo truputį problemų, bet manau čia kaltas storis...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oho, man šis derinys atrodo tiesiog tobulas! Būtinai gaminsiu greitu metu, šaunuolė! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mindaugai - tikrai rekomenduoju. Labai skanus pyragas. Ypač jei mėgsti sunkius drėgnus pyragus :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man irgi jis be galo aptiko - net paprastą batoną padaro puikiu :)

    AtsakytiPanaikinti

 

Sekite