bandelės

Kruasanai (croissants) su šokoladu

22:11


Mes esam taip išlepinti maisto pramonės, kad imam ir patikim, kad neverta namie kepti kruasanų, Napoleno, skruzdėlyno, picos. O viskas juk visai kitaip, kai namie gamini su meile, pamatai kiek savo rankų darbo reikia įdėti norint pasiekti nuostabų skonį. Ir turbūt dar ir dėl to būna 100 kartų skaniau nei net ir geriausioje kepyklėlėje sumokėjus 3,50Lt.
Už receptą dėkinga Inetai, o už paskatinimą Beatai.
Jei dar dvejojate - nustokit. Verta juos gaminti ir tikrai nėr taip baisiai sudėtinga. Mano patarimas - šaldykite tešlą kameroje, tuomet ji nebekils ir gražiai kočiosis, o vėliau pašauta kepti puikiai išsipūs.
Apie 20 raguolių:
7 gr. sausų Dr. Oetker mielių (jokiu būdu ne Fermipan - žiūrėti pastabą apačioje) (galima naudoti ir šviežias) (atitinka 25 g šviežių mielių)
500 gr. miltų
250 gr. tikro sviesto
1 v.š cukraus
žiupsnelio druskos
200 ml. šilto pieno
1 lengvai suplakto kiaušinio
200 gr. kokybiško šokolado
aptepimui: 1 kiaušinio trynio, 1 v.š pieno

Sumaišykite visus sausu ingredientus dubenyje. Padarykite duobutę, ten supilkite pieną ir įmuškite kiaušinį. Išminkykite nelipnią tešlą. Suformuokite tešlos kamuoliuką, kurį įdėkite į dubenį, apvyniokite plėvele ir rankšluosčiu ir padėkite kur nors šiltai, kol tešla padvigubės.

Pasiruoškite sviestą, kuris turi būti kambario temperatūros. Ant stalo patieskite maistinės plėvelės, ant jos uždėkite sviestą, o ant sviesto vėl užtieskite maistinės plėvelės (galite naudoti ir didesnį švarų maišelį). Tuomet sviestą iškočiokite, kad jis taptų maždaug 0.5-1cm storio ir stačiakampio formos. Iškočioję sviestą, jį padėkite į šaldytuvą.

Kai tešla padvigubės, ją dar kartą išminkykite, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėkite 10-15 minučių į kamerą.

Ištraukę tešlą ją iškočiokite ant miltuoto stalą. Tešlą iškočioti trigubai didesnę nei iškočiotas sviestas. Tešlą padalinkite mintimis į tris dalis, tuomet į vidurinį trečdalį įdėkite sviestą, jį apdengti tešla iš vieno krašto ir iš kito. Tešlą pasisukite taip, kad būtų lyg "knyga, kurios galima atversti lapą" (pažiūrėkit video bus aišku, kaip tai turi atrodyti) Tešlą iškočiokite maždaug 1cm storio. Ir vėl sulankstykite tokiu pat principu, kaip kad dėjote sviestą. Gautą masę suvyniokite į maistinę plėvelė ir padėkite į kamerą bent 15-20 min (tešla nekils, turi būti kietoka). Ištraukę tešlą iš šaldytuvo pasidėkite taip kaip knygą, iškočiokite ir vėl sulankstykite kaip darėte prieš tai. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite vėl 15-20 į kamerą. Šį etapą pakartokite dar kartą.

Iškočiokite tešlą maždaug 3-4 mm. storio. Supjaustykite norimo dydžio trikampiais, į vidų įdėkite šokolado gabaliukų ir suvyniokite nuo plačiosios dalies link trikampio viršūnės.

Kruasanus sudėkite į skardą, leiskite jiems pakilti. Tuomet aptepkite kiaušinio ir pieno plakiniu.

Kepkite 200C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. kol gražiai parus.

Skanaus :)

PASTABA: Planuojantiems naudoti sausas mieles - dėmesio. Skaitykit etiketėje ar jos yra instant yeast (tirpios mielės) ar active dry yeast (aktyvuotos sausos mielės). Su pirmosiomis reikia gaminti standartiškai, t.y. 2 kildinimai, su antrosiomis 1. Pirmosios būtų Oetker firmos, antrosios Fermipan. Rezultatas po dvigubo kildinimo su skirtingomis mielių rūšimis matosi čia: http://gracessweetlife.com/wp-content/uploads/2011/01/cr11.jpg

Pagal Gamyklėlės receptą

You Might Also Like

29 comments

  1. Super skanūs jie! Kartosiu ir aš juos:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ai dar paaiškink man...kaip suprast tą vienas kildinimas ir du kildinimai?
    Aš tuos du kildinimus suprantu, kad užminkai tešlą, leidi jai padvigubėti, tuomet gamini ką nori, o paruošus bandeles prieš kepimą dar palieki šiek tiek pakilti. Ar ne?
    Tai kaip tada tas vieno kildinimo? Užminkai tešlą ir iškart formuoji bandeles ir leidi joms kilt?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tiesiog aktyvuotos sausos mielės nereikalauja antro kildinimo - jos iškart išpučia tešlą galingai ir galima dėti kepti. O tirpios sausos mielės vėikia kaip įprastos, jas reikia kildinti du kartus kaip ir dirbant su šviežiomis. Pirmosios patogu, kai reikia greitai. Bent pakildintos antrą kartą jos nebeturėtų turėti tiek kėlimo galios. Čia reiktų turbūt didesnių ekspertų nei aš :) tiesiog ir pačiai teko susidurti su fermipan keistenybėmis, todėl truputį pasidomėjau šį kartą :)

      Panaikinti
    2. Na aišku:) šiaip tai aš ne visuomet du kart kildau ir su šviežiom mielėm, bet nelieka jokio mielių skonio ir iškyla puikiai:) Na čia jau subtilybes jau:) gerai kol viskas gerai gaunasi:D

      Panaikinti
    3. Ir dabar mastau - su šviežiom juk 3 skaitosi - užminkius pakildyt, perminkyt ir pakildint ir suformavus kldinama :) žodžiu :]]

      Panaikinti
  3. Super!!! Jūsų visų įkvėpta ir aš užsinorėjau jų išsikepti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai bandyk ;) skanūs be proto, o darbo iš tiesų mažiau nei atrodo :)

      Panaikinti
  4. aš visad kildinu tik vieną sykį (kepu tik su sausom mielėm, kokios jos - niekad nekreipiu dėmesio :): užminkau, išminkau, palieku šiltai, tešla pakyla, suformuoju, ką ten reik, ir pašaunu kept. iškyla galingai :) bet va dabar susimąsčiau kaip ir Ineta.

    o kruasanai - ach, ką čia kalbėt, fantastika.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau pas Britus populeresnės active dry yeast - todėl joms tiek ir užtenka. O su paprastom manau liktų mielių skonis/kepinys nebūtų tiek iškilęs. Na bent aš taip įtariu :)

      Panaikinti
  5. Atrodo fantastiškai! Būtinai ir aš prisiruošiu juos išsikepti, jei ne dabar, tai kai atostogausiu :) Sakyk, o kokio tipo miltus naudojai? 405D, ar 550D?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudojau 405D, nes tik tokius turėjau :) nors daug kur rašo, kad net duonos miltai tiktų 8** nepamenu.

      Panaikinti
  6. OMG kruasaaaaanai!!! Šauniai pasidarbavai, Indre. Tikrai pritariu, kad namie gaminti patys skaniausi. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) tikrai tikrai skaniausi. Panašius tik Paryžiuj teko ragauti, bet tai jau papildomo skonio prideda :D

      Panaikinti
  7. Nuostabiai atrodo! Be galo norisi tokių naminių... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Sėdžiu ir seilėjuos :3 Kai bus vasara ir turėsiu laiko, ah...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai bus vasara bus sudėtinga juos kepti - nuo šilumos tešla labai pučiasi ir apsunkina kočiojimą. Nors manau šaldymas kameroje ir greitas darbas išspręs šią problemą :) jei gaminsi - papasakok kaip sekės :)

      Panaikinti
  9. O man jie atrodo labai sudėtingai, neišmokau vis dar su mielėm kept :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na viskam reikia nusiteikti morališkai, pažiūrėti tinkamos medžiagos, paskaityti patarimų iš jau gaminusių ir galiausiai ryžtis :) aš irgi šią mintį brandinau turbūt apie metus. Ne veltui pasirodo :)

      Panaikinti
  10. Wow... o jei gaminti su šviežiom mielėm tai irgi tik 7 g dėti? :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikiuos ne per vėlai atsakiau - 7g sausų mielių atitinka 25 g šviežių mielių.

      Panaikinti
  11. Užsimaniau ir aš pabandyti, bet kilo klausimas- ar kas keičiasi kepinyje,kai kepi jį tuoj pat, o ne kaip rašo daugelyje receptų-palaiko per naktį kameroj, tada minko, formuoja ragelius ir kepa? Įsivaizduoju,kad tešla iš kameros palaikyta per naktį yra akmens kietumo :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, dar syk perskaičiau receptą - niekur pas mane nėra parašyta, kad laikyti kameroje per naktį. Manau per naktį galite užšaldyti jau suformuotus ragelius, o ryte beliks tik pašauti į orkaitę ir mėgautis pusryčiais. Gal ten kur skaitėte nelabai aiškiai tai parašyta arba ne taip supratote? :)

      Panaikinti
  12. tai, kad atvirkščiai yra :/ su INSTANT mielėmis kildinama tik vieną kartą ir jų nereikia tikrinti, o su ACTIVE DRY - 2 kartus. http://www.thekitchn.com/whats-the-difference-instant-a-54252 Labai noriu išsikepti šiuos ragelius, pagal aprašymą kildinote du kartus, tai teks ieškotis active dry mielių

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmm anam šaltiny kitaip rašė... Susimaišiau jau

      Panaikinti
    2. Aš naudojaus šiuo aprašu dėl mielių - http://gracessweetlife.com/2011/01/pate-croissant-and-pain-au-chocolat-croissant-dough-chocolate-croissant/

      Panaikinti
    3. labai ačiū už nuorodą :) dabar supratau. Tešlą laiko šaldytuve valandą, kad atvėstų, bet nepakiltų. Taip ir gaunasi tik vienas kildinimas prieš kepant. Velykom išbandysiu jūsų receptą ;)

      Panaikinti
  13. Sveiki, norejau paklausti, o jei padarytus ragelius pastatai i saldytuva, ar kepti galima iskart isemus is saldytuvo, ar reikia kiek palaikyti kambario temperaturoje? Tas pats klausimas ir pastacius i saldymo kamera: jei uzsaldai ragelius, ar pries kepant juos reikia atsildyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, jei kruasanai buvo užšaldyti jau šiek tiek pakilę - jų kildinti nereikia ir galima kepti iš karto. O jei užšaldėte nekildintus - tuomet geriausia leisti atšilti. Esu kepusi ir neatšildžiusi - na tuomet ne visos vietos būna gražiai purios.
      Jei laikėte tik šaldytuve - priklausomai nuo valandų, tačiau jie ten irgi šiek tiek pakyla (ypač jei per naktį) - tuomet nebūtina papildomai laikyti kambaryje, nebent jie visai neiškilę. Sėkmės :)

      Panaikinti