keksas

Varškės keksas su džiovintais vaisiais

12:35

 Keksas yra pats geriausias kepinys pasaulyje! Sumaišei, pašovei ir po valandėlės jau turi nosį maloniai kutenantį kepinį ant stalo. Šis itin geras. Patiks mėgstantiems "Sostinės" keksą.
1 didelė pailga skarda arba 2 mažos
200g sviesto arba margarino
200g cukraus
7g vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
200g riebios varškės
300g miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
200-300g džiovintų vaisių (naudojau "Arimex" tropinių vaisių mišinį)

Glaistui:
2 arb. š. sviesto
100ml riebios grietinėlės
100g balto šokolado
100g juodo šokolado

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Sviestą arba margariną išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Po vieną muškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite. Sudėkite varškę ir vėl gerai išmaišykite.
Suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišykite kol neliks sausų miltų. Galiausiai įmaišykite džiovintus vaisius.
Kepkite 40-60 minučių (priklausomai nuo jūsų orkaitės - manoji rodo "karvės pieno riebumą", tad tenka kepti iš akies. Tai, kad kepinys praplyšo - geras ženklas. Konsistensiją viduje tikrinkite pagaliuku).
Šokoladą sulaužykite ir sudėkite į du indelius. Įdėkite po gabalėlį sviesto. Grietinėlę užvirkite ir iškart nukaiskite. Pilkite po 50ml į kiekvieną indelį su šokoladu ir maišykite, kol ištirps. Glaistykite praaušusį pyragą.

Skanaus :)
Pagal E.Binkauskienė "Kepiniai"

You Might Also Like

16 comments

  1. O šitas toks link drėgnesnių ar sausesnių keksų? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Link sausesnių - jau kaip matau, Skirmantė deda daugiau varškės ir jis būna puresnis :)

      Panaikinti
  2. Visiškai pritatiu, kad keksas yra geriausias! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmmm... kaip skaniai atrodo! Mėgstu tokius keksus:) Ir dar: man atrodo, senosios receptų knygos po tokių įrašų įgauna antrą gyvenimą. Kaip senų knygų mylėtoja, labai tuo džiaugiuosi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ta knyga "Kepiniai" tai viena parankinių, kai ieškau receptų, kuriems reikia įdėt dalelę savęs :) antras šaltinis būna Elžbietos blogas ir kiti skanūs lietuvaičių tinklaraščiai. Bet tikrai - manau naujas Kepinių leidimas irgi būtų graibstomas :)

      Panaikinti
  4. Žiūriu, kad beveik anoalogiškas manąjam varškės keksui:) tik pas mane mažiau sviesto, daugiau varškės. Ir pas mane jis drėgnas, purus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau iš tų pačių produktų galima sugalvoti daug variantų :)

      Panaikinti
  5. Kepiau, tikrai skanus, minkštas ir kvapnus keksas :) Tik aš vaisius (džiovintus abrikosus, razinas, spanguoles ir ananasų gabaliukus) dar truputį apšlakščiau brendžiu ir dėjau jų daugiau bei naudojau pusriebę varškę, o ne riebią :) Kepiau apvalioje silikoninėje formoje su skyle per vidurį, ta išėjo toks gražus pyragas-keksas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad patiko ir kad improvizavot - tai gaminant ir yra svarbiausia - nebijoti pridėti nuo savęs :) aš su silikonu nedraugauju kol kas :)

      Panaikinti
    2. O kodėl nedraugaujate? :) Aš irgi ne visada kepu silikono formose, bet kai kuriais atvejais - jos bent man nepakeičiamos :) Kepinys labai lengvai išsiima iš formos, nereikia jokių ten kepimo popierių ar kt. naudoti :) Neprisvyla, nepridega, lengvai išsiplauna :) Linkėčiau susidraugauti ;)

      Panaikinti
    3. Na mano orkaitė nerodo temperatūros - pirma įkaitini iki maždaug 300, tada mažini ir kepi :D tai man baisu, kad tas silikonas ištirps. O antra - turiu nemažai metalinių skardų, tai kam dar pikti silikonines :)

      Panaikinti
  6. Beje, puiku, kad remiatės senomis receptų knygomis :) Pas mane bibliotekoje taip pat yra ši "Kepinių" knyga ir daugelis kitų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jos tikrai geros :) galima gi kiek sukurti pagal senu basic receptus

      Panaikinti