Pages

2013-07-15

Naminis migdolų pienas

Susidomėjau migdolų pieno gamyba. Matyt taip būna, kai imi plėsti akiratį, skaityti apie visokias Paleo, Primal ir kitokias mitybas. Ne ne, nesiruošiu kažko tokio laikytis, tačiau išbandyti kiek kitokius receptus visad įdomu.
Taigi naminis migdolų pienas. Parduotuvėse litro kaina apie 14-16 litų už litrą - tikrai didoka. Naminio pieno kaina - 6 litai už litrą, jei pirksite sveriamus migdolus (IKI būdavo 29,90 kg). Šiek tiek pigiau. O be to kartais jiems būna akcijų.
Ar verta gaminti? Žinoma. Bet tai tikrai šiek tiek žaidimas ir reikia turėti laiko.
Būtinas įrankis - gera kokteilių plaktuvė ar kombainas.

Paruoštas migdolų pienas šaldytuve gali stovėti iki 3 dienų. Jei manote, kad litro per daug - darykite pusę normos.

Jis tinka balinti kavą, virti košę, kepti blynams. Nors vieno pačio skonis nepasirodė įspūdingas - kavoje puikiai jautėsi natūralių riešutų aromatas.

Jei norite pasaldinti - įberkite džiovintų datulių. Maždaug 6 vienetai 1 litrui pieno. Taip pat pagardinimui tiks cinamonas, vanilė, egzotikos mėgėjams - maltas kardamonas ar kiti prieskoniai.

Maždaug 1 litrui:virtuvinis kombainas ar kokteilių plaktuvė tinkanti kietoms dalelėms smulkinti
marlė (parduodama vaistinėse)

200g migdolų
4 puodeliai filtruoto geriamojo vandens
jei norite 6 džiovintos datulės/cinamonas/vanilė

Iš ryto migdolus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 12-24 valandos, kad išbrinktų. Vandenį nupilkite.
Pusę riešutų suberkite į virtuvinį kombainą, įdėkite 3 figas, supilkite 2 puodelius vandens ir plakite dideliu greičiu. Jei telpa - sudėkite likusius ingredientus. Jei ne - masę perpilkite į dubenį ir pakartokite su likusiai ingredientais.
Tuomet sumaltą masę perkoškite per dvigubai perlenktą marlę. Gerai nuspauskite. Tirščių neišmeskite - juos išdžiovinkite ant mažos ugnies orkaitėje ir panaudokite kaip paprastus migdolų miltus (ketvirtadienį bus receptas su nuo migdolų pieno gamybos atlikusiai migdolų tirščiais).
Pieną supilkite į sandarų indą. Jis stovėdamas susisluoksniuoja, todėl prieš naudodami suplakite.
Laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip 3 dienas.

Skanaus :)

6 komentarai:

  1. Bandysiu. Būtinai. Seniai noriu, nes labai taip svajingai ir skaniai skamba - migdolų pienas... Bet neprisiruošiau. Nu va, priminei, matyt, ženklas :) Ir buteliukas labai gražus :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O maximose migdolai pigesni :) Indre, man smalsu pasidarė, o kodėl susidomėjai paleo/primal?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paskaičiau pas tave ir pasidarė įdomu :) tad retkarčiais kažką gal ir išbandysiu :)

      Panaikinti
  3. Viskas puikiai pavyko, pagaminti užteko ir rankinio blenderio.

    AtsakytiPanaikinti