salotos

Salotos su brinza + dar keli sūriai

08:30

Kadangi šiemet teko pasisvečiuoti Bulgarijoje - susipažinau su brinza. Dar kartą ją prisiminiau šį savaitgalį, kai Beatos ir Maximos dėka tapau Sūrių klubo bandytoja - pasirodo šio sūrio galima įsigyti ir Lietuvoje, parduodamas jis ne tik supakuotas, bet ir sveriamas.
Brinza tai avių arba karvių pieno sūris. Sūrokas, šiek tiek primena fetą, tačiau labiau trupa. Bulgarijoje šį sūrį valgydavome pusryčiams prie omleto, kiaušinienės ar tiesiog su gabalėliu šviežios duonos.
Jei pavyks - šioms salotoms naudokite pačius saldžiausius agurkus, pomidorus ir paprikas.
Kadangi esame įpratę salotas gardinti padažais - siūlau šią tradiciją kiek pakeisti ir pasigaminti bulgarišką prieskonių mišinį salotoms (jei pasitaikys nuvykti į Bulgariją - ieškokite трапезна чубрица - trapezna čiubrica). Šiais prieskoniais bulgarai gardina ne tik salotas, bet ir paprastą šviežią duoną.

3-4 porcijos:
Salotoms:

4 trumpavaisiai agurkai
3 vidutiniai pomidorai
1/2 raudonos saldžiosios paprikos
200 g brinzos sūrio
20-30 juodųjų alyvuogių
alyvuogių aliejaus
raudono balzaminio acto

Prieskonių mišiniui (proporcijos nėra tikslios, kadangi pateikiu nuo prieskonių pakuotės - manau kiekvienas turėtų atrasti savo geriausią derinį ir dėti prieskoniu mažėjančia tvarka):
druska
daržinis dašis
saldžiosios paprikos miltelių
skrudintų maltų kukurūzų (manau tiktų tie kukurūzai, kuriuos galima nusipirkti spraginimui sveriamus)
aitriosios paprikos miltelių
džiovintos mėtos
džiovintos kalendros

Salotoms supjaustykite visas daržoves, alyvuoges perpjaukite pusiau. Sudėkite į dubenį, ant viršaus užtrupinkite brinzos sūrio. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu.
Prieskonių mišiniui skirtus prieskonius sumalkite kavamale arba rankiniu maisto smulkintuvu (kuris turi priedą - indelį su peiliukais). Užberkite prieskonių mišinį ant salotų ir skanaukite.

Skanaus :)
 Graikiškas sūris kepimui
 Bavariškas varškės sūris
Gurmaniška sūrio užkandėlė

Be brinzos dar teko išmėginti marinuotus, skirtus kepimui sūrius su graikiškais ir bavariškais prieskoniais. Vieną jų kepėme namie orkaitėje, kitą - kepsninėje. Abiem atvejais sūris buvo gardus, malonaus skonio. Jei nebūtų laiko tokį sūrį ruošti namuose - tikrai pasiimčiau į gamtą. Man labiau patiko bavariška versija, nors abu šie sūriai būtų puikūs alaus ar salotų palydovai. Be to patogi pakuotė - tiks ir kepimui orkaitėje ir ant žarijų.

Gurmaniška sūrio užkandėlė susidėjo iš dviejų rūšių sūrio suktinukų: sūrio suktinukai su riešutais ir figomis bei su pikantišku varškės įdaru ir kumpiu. Reziumė: vienus juos valgyti tikrai per sūru. Suktinukai su figmis puikiai tiktų prie vyno ar alaus, o suktinukams su pikantiškos varškės įdaru ir kumpiu į kompaniją poruočiau čiabatą arba bagetę ir gaminčiau mini sumuštinukus.


You Might Also Like

2 comments

  1. Suviliojo prieskonių mišinys, bet ką duoda tiek kukurūzai? Gal be jų galima apsieti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neturiu supratimo - gal tiesiog tokį kaip skrudinimo skonį ir/ar tūrį. Pabandyk be jų ir duok man paragauti - atsakysiu ;)

      Panaikinti