Nebrandinamas Kalėdinis keksas

Kvapnus Kalėdinis keksas, kurio nereikia brandinti - puiki išeitis paskutinės minutės kepiniams. Kekso plutelė traški, o jis pats itin apelsiniškas. Kalėdiniam keksui į kompaniją puikiai tinka Old Port ale alus, šilta ne per saldi arbata. Rekomenduočiau šį skanėstą taip pat paragauti su šventiniu Adler Bock alumi.
Jei kekso ragaus vaikai - alkoholį keiskite stipria juoda arbata (pvz. Earl Grey) arba raudona.
Pateikiu du variantus - mėgstantiems prieskonius ir nelabai.
1 Skarda 36x13 cm

Pastaba: puodelio tūris - 250 ml
Aitresnis
2 puodelių džiovintų vaisių ir riešutų mišinio (su spanguolėmis, karijų riešutais, razinomis)
1 puodelio džiovintų papajų
1 puodelio džiovintų ananasų
1 puodelio migdolų riešutų
3/4 puodelio apelsinų likerio
220 g minkšto sviesto
1 puodelio balto cukraus
1 puodelio tamsaus melasinio cukraus (galima keisti Demera arba tiesiog ruduoju cukrumi)
1 arb. š. vanilinio cukraus
2 apelsinų žievelių
3 didelių kiaušinių
3 puodelių miltų (405 rūšies)
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio cinamono
2 valg. š. džiovinto imbiero (1 ½ arb. š. jei turite šviežio, tarkuoto)
žiupsnelio maltų kardamonų
½ arb. š. druskos

Švelnesnis
2 puodeliai džiovintų vaisių ir riešutų mišinio
1 puodelis džiovintų papajų
1 puodelis džiovintų ananasų
1 puodelis migdolų riešutų
1 puodelis romo
200g minkšto sviesto
1 puodelis balto cukraus
1 puodelis tamsaus melasinio cukraus (galima keisti demera arba tiesiog ruduoju)
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 apelsino žievelės
3 dideli kiaušiniai
3 puodeliai miltų (405 rūšies)
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelis cinamono
2 valg. š. džiovinto imbiero (1,5 arb. š. jei turite šviežio tarkuoto)
½ arb. š. druskos
Pirmiausia džiovintus vaisius ir riešutus atrinkite į atskirus indelius. Džiovintus vaisius užpilkite apelsinų likeriu ir palikite mirkti 5 valandas arba per naktį. Riešutus lengvai paskrudinkite orkaitėje.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Naudokite kaitinimą viršus - apačia, jei turite, papildomai įjunkite ventiliatorių.

Dideliame dubenyje rankiniu maisto plaktuvu išsukite sviestą su cukrumi bei apelsino žievele. Įmaišykite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite. Suberkite du puodelius miltų ir vėl išmaišykite. Galiausiai suberkite trečią puodelį miltų, kepimo miltelius, cinamoną, imbierą, kardamoną ir druską. Džiovintus vaisius su alkoholiu sudėkite į tešlą. Ten pat suberkite ir riešutus.

Skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą gerai išmaišykite, tada sukrėskite į skardą. Kepkite apie 70 - 95 minutes, kol įkištą medinį smeigtuką ištrauksite sausą.

Jei labai ruduos viršus – apdenkite folija.

Jei norisi stipresnio alkoholio aromato - galima dar šiltą subadyti ir sulaistyti apelsinų likeriu. Taip pat itin tiktų apelsinų sulčių - cukraus pudros glaistas.
Pirmiausia atrinkite į atskirus indelius džiovintus vaisius ir riešutus. Džiovintus vaisius užpilkite romu ir palikite mirkti 5 valandas arba per naktį. Riešutus lengvai paskrudinkite orkaitėje.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Naudokite kaitinimą viršus-apačia ir jei turite papildomai – ventiliatorių.

Dideliame dubenyje rankiniu maisto plaktuvu išsukite sviestą su visais cukrumis bei apelsino žievele. Įmaišykite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakite. Suberkite du puodelius miltų ir vėl išmaišykite. Galiausiai suberkite trečią puodelį miltų, kepimo miltelius, cinamoną, imbierus ir druską.

Džiovintus vaisius su alkoholio sudėkite į tešlą. Ten pat suberkite ir riešutus.

Skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą gerai išmaišykite, tada sukrėskite į skardą.
Kepkite apie 70-95 minutes, kol įkištą medinį smeigtuką ištrauksite sausą.

Jei labai ruduos viršus – apdenkite folija.
Jei norisi stipresnio alkoholio aromato - galima dar šiltą subadyti ir sulaistyti kiek skiestu saldintu romu. Taip pat itin tiktų apelsinų sulčių-cukraus pudros glaistas.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

 

Sekite