keksiukai

Keksiukai Madlenos su rožių vandeniu

08:00

Šiuos keksiukus kepiau Naujųjų metų vakarui, tačiau jie pagardins bet kurią popietę ;) rekomenduoju savaitgaliui. Galima kepti ir paprastų keksiukų formelėse. Rožių vandenį galite pakeisti bet kuriuo kitu mėgstamu kvapu - vanile, apelsinais, romu ar brendžiu. Įprastai Madlenų (Madeleines) tešla yra kiek pašaldoma, bet ši versija greitesnė.
Pastaba: puodelis 250 ml

Maždaug 20 keksiukų:
3 dideli kiaušiniai
2/3 puodelio cukraus
2 valg. š. rožių vandens
keli lašai migdolų ekstrakto
120 g minkšto sviesto + šiek tiek skardai patepti
1 puodelis miltų (405 tipo)
1/4 puodelio kukurūzų krakmolo
1/2 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
cukraus pudros pabarstymui

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, rožių vandenį, migdolų ekstraktą ir gerai išplakite, kol masė pabals.
Sudėkite sviestą ir vėl gerai išsukite.
Persijokite kartu į tą patį dubenį miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Įmaišykite ingredientus nedideliu greičiu.
Formeles patepkite sviestu. Krėskite po šaukštą tešlos. Kepkite 10-11 minučių, kol paspaudus jausis, kad tešla tampri. Kol kepate, likusią tešlą laikykite šaldytuve.

Skanaus :)

Pagal Fleur de Sel tinklaraštį

You Might Also Like

8 comments

  1. Mmm..aš tikriausiai rožių vandenį pakeisčiau romu :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš seniai norėjau su juo išbandyti, tai vos gavusi dovanų iš karto susiradau būtent Madlenų receptą :)

      Panaikinti
  2. Indre, Tavosios madlenos atrodo stulbinančiai! Reikės kurį vakarą išbandyti šį recepto variantą. Esu didelė M. Prousto gerbėja, kasmet iš naujo perskaitau bent 1-2 knygas iš jo romanų ciklo, todėl madlenos man - daugiau negu eilinis kepinys. Tiktai į lietuvių kalbą šis terminas išverstas nei šiaip, nei taip - "biskvitiniai pyragaičiai". Aišku, 1979 m., pasirodžius pirmojo tomo vertimui, sovietmečio žmonės turbūt nė neįsivaizdavo, kas yra tos madlenos. Kaip gerai, kad mes gyvename naujais laikais:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, tu kaip visad moki žodžiais pamaloninti :) aš deja Prousto neskaičiau - rekomenduok kažką, m? Ypač jei ten bus ir madlenos ;)

      Panaikinti
  3. Indre, M.Proustas visą gyvenimą rašė 8 romanų ciklą "Prarasto laiko beieškant", kuris tapo labai svarbiu Vakarų moderniosios literatūros atskaitos tašku. Visi romanai eilės tvarka: "Svano pusėje", "Žydinčių merginų šešėlyje", "Germantų pusė", "Sodoma ir Gomora", "Kalinė", "Dingusi Albertina", "Atrastas laikas". Skaityti geriausia iš eilės, nes romanai chronologiški, t.y. pirmasis prasideda pagrindinio herojaus vaikyste, o paskutinysis baigiasi jo numanoma mirtimi. Pirmuosius 3 skaityti lengviausia, o vėliau reikalai sunkėja, nes veikėjas atsideda dvasiniams apmąstymams ir beveik nelieka išorinio veiksmo. Bet man asmeniškai labiausia patinka romanų kalba, kurios grožio nenužudo netgi vertimas.

    O madlenos pasirodo pirmajame tome ir periodiškai išnyra iki paskutiniojo - tai vienas svarbiausių herojaus atminties simbolių. Šiaip M. Proustas - prancūzas, todėl maisto ten daug, ypač pirmuosiuose tomuose, kol dar kalba sukasi apie aukštuomenę ir priėmimus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nesu tikra ar esu nusiteikus tokiam kiekiui, bet dėkui ;) rašausi bent vieną dalį į tų, kurias reikia perskaityti sąrašą :)

      Panaikinti
  4. Atsakymai
    1. Dėkui :) daug metų šios formos nenaudojau pagal paskirtį - buvo puiki proga vėl išmėginti :)

      Panaikinti