Grikių košė su grybais

 Pirmą kartą kiek kitokius grikius išbandžiau sausį, kai bandydama atsikratyt alergijų atsisakiau kuriam laikui kai kurių produktų. Šį kartą man ją vėl priminė Renatos knyga, tad paruošiau ją sekmadienio pusryčiams. Kadangi džiovintų grybų neturėjau - naudojau pievagrybius. Tačiau jei turite galimybę - naudokite džiovintus - košė bus kvapnesnė.
O knyga išties puiki. Jei sakote, kad Lietuvoje neįmanoma maitintis sezoniškai - atsiverskite ją ir pamatysite. Pažadu ir aš pagaminti dar ne vieną receptą iš šios knygos būtent pagal metų laikus ;) Kaip pristatymo metu pasakojo Renata - jai prireikė 9 mėnesių skanaus darbo.
Knygą paruošė turbūt visiems gerai žinoma blogo "Sezoninė virtuvė" autorė Rennie kartu su fotografe Egle iš "Žaidimų aikštelė" blogo. Žavios fotografijos, aiškios instrukcijos ir receptai, kuriuos perskaitęs skonį, atrodo, pajunti ant liežuvio galiuko...
2 porcijos:
200g grikių
0,5-0,8l daržovių arba grybų sultinio (geriau ekologiško ar namie virto)
1 didelis svogūnas
8 dideli pievagrybiai
aliejaus kepimui
druskos
pipirų
krapų

Grikius išvirkite sultinyje (apie 15 min).
Kol grikiai verda - susmulkinkite svogūną.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūną ir apkepkite.
Tuomet susmulkinkite grybus ir dėkite kepti. Pagardinkite druska ir pipirais.
Išvirusius grikius nusunkite ir sumaišykite su grybų ir svogūnų mišiniu.
Patiekite su džiovintais ar šaldytais krapais.

Skanaus :)

Įkvėpta R.Ničajienė "Sezoninė virtuvė"

11 komentarai (-ų):

  1. Aš prisimenu, kaip vaikystėj atostogavom prie ežero tik su tėčiu. Tai pietums gaudavom grikių košės su didžiuliais gabalais grybų ir lašinių. Mes su broliu, aišku, grybus ir lašinius aplink apvalgydavome ir palikdavom juos lėkštėje :D Nors jei dabar kas padarytų grikių košės su šviežiais grybais, mielai suvalgyčiau viską :)
    Nerealiai ta knyga atrodo ir Eglės foto dailios :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mus ypatingos grikių košės nebūdavo - kiek pamenu tiesiog pagardinta sviestu :) jaučiu, kad skanūs prisiminimai ;)
      Žavi visa knyga - tikrai patiks gyvenantiems Lietuvoje ir siekiantiems maitintis sezoniškiau :)

      Panaikinti
  2. Su pievagrybiais irgi turėtų būti skaniai. Pabandyk kitą kartą grikius brinkinti, o ne virti, man tokie skanesni, o ir biresni gaunasi. Brinkinti dar patogiau nei virti, nes iš vakaro užpili verdančiu vandeniu ar sultiniu termose ir iki ryto jau būna išbrinkę, tai tik su karštais keptais grybais užteks sumaišyti ir pusryčiai jau ant stalo. Dėkui, kad pasidalinai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Deja neturiu tokio termoso, todėl teko virt. Manau arbatos termose būdų bėda su išėmimu, ne? :)

      Panaikinti
    2. Indre, jei turi storadugnį puodą, kuris gerai laiko šilumą, gali bandyti ir jame, apkamšyk rankšluosčiu ir palik per naktį taip pat gerai išbrinksta.

      Panaikinti
    3. Irgi neturiu - kol nuomuojuos butą neinvestuoju į gerus daiktus. Ateity ;)

      Panaikinti
    4. Tada imk paprastą puodą, ten viską paruošk, apsuk pirma laikraščiu, po to-rankšluosčiu ir lauk :)

      Panaikinti
  3. Va su grybais grikių nesu ragavusi :)
    Traukiu į sarašą, bus išmėginta!

    AtsakytiPanaikinti
  4. oi koks geras receptas!!!! Indre ir Rennie - SUPER!

    AtsakytiPanaikinti

 

Sekite