Pages

2012-12-14

Mini empanados ir čimičiūri padažas

Gruodžio 11 buvo pasaulinė Tango diena. Ruošiau jai patiekalą ir pati pražiopsojau ;D tikiuosi jau matėte jį naujausiame Debesų numeryje - jis be galo skanus.
 2 empanados, indelis padažo

Tešlai:
500 g miltų
½ valg. š. druskos
70 g sviesto
2 dideli kiaušiniai
½ valg. š. acto
95 ml šalto vandens

Įdarui:
1 didelis svogūnas
1 morka
1 raudonoji paprika
sauja juodųjų alyvuogių
aliejus kepimui
150 g maltos jautienos
150 g maltos kiaulienos
2 skiltelės česnako
žiupsnis baltųjų pipirų
žiupsnis rozmarinų (smulkintų šviežių ar džiovintų)
žiupsnis druskos
žiupsnis saldžios rūkytos paprikos miltelių

Padažui:
50 g plačialapių petražolių
4 skiltelės česnako
3 valg. š. raudonojo vyno acto
100 ml alyvuogių aliejaus
žiupsnis druskos
2 mažos aitriosios paprikos ar pagal skonį džiovintų
žiupsnis juodųjų pipirų
žiupsnis raudonėlių (šviežių arba džiovintų)

Į dubenį suberkite miltus, druską ir sudėkite sviestą. Trinkite tarp pirštų, kol gausite trupinius. Išplakite kiaušinius su actu, tuomet įmaišykite vandenį. Supilkite į miltų ir sviesto masę. Gerai išminkykite tešlą ant miltais pabarstyto stalo. Minkydami ją lankstykite − tešla turi būti gana tampri, bet prie rankų beveik nelipti. Paruoštą tešlą suformuokite į kvadratą, suvyniokite į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent valandai.

Tuo metu paruoškite įdarą. Susmulkinkite svogūną, morką sutarkuokite, papriką supjaustykite kubeliais. Alyvuoges pasmulkinkite.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite jautieną ir kiaulieną. Suberkite svogūnus ir smulkindami mentele pakepinkite. Suberkite tarkuotą morką, papriką ir alyvuoges. Įspauskite česnako skilteles. Pagardinkite baltaisiais pipirais, rozmarinais, druska ir paprikos milteliais. Gerai išmaišykite ir leiskite apkepti. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

Nukaiskite įdarą nuo ugnies ir palikite atvėsti.

Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir padalinkite į 32 dalis (kvadratą padalinkite į 4 dalis, tada kiekvieną dalį dar į 4, o likusias − pusiau). Pasilikite 4 gabalėlius, o likusią tešlą vėl padėkite į šaldytuvą.

Suvoliokite iš tešlos rutuliuką ir ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite į blynelį (stebėkite, kad tešla nepriliptų prie stalo). Dėkite šaukštą įdaro, gerai užspauskite kraštus. Tešlos jokiu būdu nevartykite – miltuota pusė su miltuota nesukibs! Tuo pačiu būdu paruoškite visus pyragėlius.

Paruoštus pyragėlius pašaukite į iki 200°C temperatūros įkaitintą orkaitę ir kepkite 20−25 minutes, kol gražiai parus. Tiekite vienus ar su padažu.

Padažui visus ingredientus sudėkite į rankinio smulkintuvo indą ir smulkinkite dideliu greičiu. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Paruoštą padažą tiekite tą pačią dieną arba užšaldykite.

Pyragėlius tiekite vienus ar su padažu.

Skanaus :)

Ruošta specialiai "Debesims"

Už nuotraukas ačiū Mantui Bajaliui

6 komentarai:

  1. Atrodo puikiai! Po švenčių maratono prisiruošiu ir pagaminsiu savaitgalio vakaro pakramsnojimui.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodo labai skaniai! Aš tavo empanadas jau seniai nusižiūrėjus, bet joms eilė taip ir neprieina :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ne mano jos - Eglė iš ŽA jas kažkada seniai paskelbė Kepėjuose be stabdžių. Bet man jos taaaip prilipo. O čia receptas kiek minkštesnei, tampresnei tešlai. Klasikiniam traškiam variantui naudok senesniu receptus ;)

      Panaikinti
  3. Labai skaniai atrodo ir su padažiuku iš vis fantastiška:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai išmėgink ;) tešla labai tiktų ir pyragėliams su grybais ar kitokiais įdarais :)

      Panaikinti