Tie, kas mane pažįsta gyvai ar seniau skaito mano blog‘ą,
tikrai žino, kad mano mėgiamiausias šefas yra Jamie Oliver‘is. Taip, žinau, kad
yra geresnių, tikslesnių, pateikiančių ypatingesnių receptų, tačiau gamindama
pagal jo receptus žinau, kad pavyks puikiai. Matyt traukia ir tai, kad
virtuvėje aš mėgstu atsipalaiduoti, išbandyti kažką nukrypstant nuo recepto,
tačiau visad mėgautis procesu ir puikiais skoniais. Ir man puikiai sekasi
dirbti su asistentu :D turiu kolegę, kuri nemėgsta gaminti, tačiau puikiai
asistuoja: nulupa ir supjausto svogūnus, plauna mano panaudotas lenteles ir
įrankius greičiau, nei aš spėju pasakyti, kad „palauk, su tuo peiliu dar
pjaustysiu morkas“. Tikras rojus tokiai, kaip man. Nors ir pati ugdausi įprotį,
kol kažkas verda, kepa užsiimti tvarka.
Bananų duona – nuostabus reikalas. Mėgstu nusipirkti bananų
ir juos kiek ilgai palaikyti (nes pavyzdžiui nebuvo ūpo žaliems
kokteiliams...). Šios skonis fantastiškas. Į vidų įdėjau šokolado gabaliukų,
tad burnoje tirpstantis pyrago gabalėlis yra nerealus. O jei dar mėgausitės
šiltu – palaima garantuota. Žinau, kad kiek per daug pompastiška taip kalbėti
apie pyragą, bet kol nepagaminote – negaliu diskutuoti šiuo klausimu, nes jūs
nežinote koks jis geras.
Nuotraukoje matote ir šokoladinį ganašą – šis net nebūtinai
reikalingas. Nesu sviestinų kremų fanė, tačiau gaminau norėdama išmėginti pilną
receptą. Kitus kartus jo neruoščiau, o tiesiog į pyragą įtarkuočiau apelsino
žievelės. Tikiu, namai pakviptų ypač šventiškai. Bet jei esate iš tų, kuriems
derinys šokoladas plius apelsinai yra tikras viauk – nedėkite. Ši bananų
duona-pyragas nuostabus ir be jo.
Bananų duona su graikiniais riešutais
1 didelė skarda
Tešlai:
100 g graikinių riešutų
500 g (apie 5 vnt.) pernokusių bananų
500 g (apie 5 vnt.) pernokusių bananų
125 g minkšto sviesto
125 g rudojo cukraus
2 kiaušiniai
200 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. sodos (nubrauktas)
1 arb. š. cinamono
druskos
125 g rudojo cukraus
2 kiaušiniai
200 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. sodos (nubrauktas)
1 arb. š. cinamono
druskos
100 g juodojo šokolado ne mažiau kaip 72% kakavos
Glajui:
100 g konditerinio šokolado
100 g konditerinio šokolado
2 apelsinų žievelės
150 g sviesto
80 g cukraus pudros
Ruoškite pyragą.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija viršus-apačia). Išklokite skardą popieriumi, suberkite riešutus ir pakepkite juos 5 minutes.
Bananus sutrinkite šakute ir atidėkite. Išsukite sviestą ir cukrų iki purumo, tuomet po vieną muškite kiaušinius ir gerai išsukite. Sudėkite trintus bananus ir išsukite tešlą. Graikinius riešutus pasmulkinkite peiliu ir suberkite į sviesto-bananų masę. Persijokite kartu miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Viską išmaišykite, kol gausite vientisą tešlą. Šokoladą susmulkinkite, suberkite į tešlą ir vėl išmaišykite.
Ruoškite pyragą.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija viršus-apačia). Išklokite skardą popieriumi, suberkite riešutus ir pakepkite juos 5 minutes.
Bananus sutrinkite šakute ir atidėkite. Išsukite sviestą ir cukrų iki purumo, tuomet po vieną muškite kiaušinius ir gerai išsukite. Sudėkite trintus bananus ir išsukite tešlą. Graikinius riešutus pasmulkinkite peiliu ir suberkite į sviesto-bananų masę. Persijokite kartu miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Viską išmaišykite, kol gausite vientisą tešlą. Šokoladą susmulkinkite, suberkite į tešlą ir vėl išmaišykite.
Padidinkite orkaitės kaitrą iki 180 laipsnių. Kekso skardą
išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite tešlą. Kepkite apie 1 valandą.
Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištraukiate jį neaplipusį tešla, pyragas
iškepęs. Jei aplipusį – kepkite dar keletą minučių.
Glajui ištirpinkite šokoladą, suberkite į jį apelsino
žievelę ir atvėsinkite. Kitame inde išsukite sviestą ir cukraus pudrą iki
purumo. Sumaišykite šokolado ir sviesto masę.
Tiekite bananų duona su glajumi arba be jo.
Tiekite bananų duona su glajumi arba be jo.
Skanaus :)
Pagal Jami Oliver „Jamie‘s Great Britain“
P.S. Soda naudojama todėl, kad sudėtyje yra bananų. Juose
esanti rūgštis neutralizuoja kepimo miltelius, todėl naudojami skirtingi
kėlikliai. Jei itin jaučiate sodos skonį kepiniuose – padidinkite kepimo
miltelių kiekį. Man asmeniškai sodos skonio nesijautė.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą