Būna penktadieniui, kai nesinori nieko daryti - tik likti namie, skaityti, žiūrėti filmus arba kepti riestainius. Toks buvo ir šis neseniai praėjęs...
Pirmas blynas, ne pats blogiausias :) teko vėl prisiminti, kaip naudoti šviežias mieles, ilgai minkyti ir kildinti. Bet rezultatas nenuvylė - gal šie riestainiai ir nėra patys gražiausi, bet tikrai buvo skanūs.
Tiesa, kitą dieną jų paviršius buvo suminkštėjęs, bet traškumą gražinau dar keletui minučių pašovusi į karštą orkaitę.
16 riestainių
2 puodeliai duoninių miltų (812)
1 puodelis aukščiausios rūšies miltų (550)
1 arb. š. druskos
2 valg. š. cukraus
20 g šviežių mielių
1 valg. š. aliejaus
1/4 arb. š. sodos
stambiakristalės druskos
sezamo sėklų
Mieles puodelyje ištrinkite su cukrumi, įpilkite 1 1/4 puodelio šilto vandens ir aliejų, išmaišykite ir leiskite pastovėti 4-7 minutes. Dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Supilkite mielių mišinį ir maždaug 10 minučių minkykite pamiltuotomis rankomis, kol gausite tamprią lygią tešlą. Aptepkite aliejumi ir palikite pakilti apie valandą.
Po valandos tešlą perminkykite. Padalinkite į 16 gabalėlių. Iš kiekvieno gabalėlio formuokite apie 50 cm ilgio lazdelę. Ją dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir suraitykite riestainį. Palikite tarpuose bent po 3 centimetrus. Uždenkite maistine plėvele ir palikite pakilti dar 30-40 minučių.
Sodą išmaišykite 2 šaukštuose vandens. Teptuku aptepkite bandeles (soda duos traškumo paviršiui ir tamsesnę spalvą). Pabarstykite druska, jei norite ir sezamais.
Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes. Jei norite blizgaus paviršiaus - po 15-20 minučių ištraukite riestainius, aptepkite išplaktu kiaušiniu ir kepkite dar 5 minutes.
Skanaus :)
Pagal "Ilustrated step-by-step baking" psl. 438
P.S. O įrašas išėjo gražios šventės - šiandien Agotinės arba Duonos diena
noriu noriu pamėginti ir aš šiuos riestainėlius! beje, gražus dubenėlis, šypt : >>
AtsakytiPanaikintiKalėdų senelio slapuko dovana ;)
PanaikintiDubenėlį ir aš iškart pamačiau :)) labai fainas
AtsakytiPanaikintiLabai mielas jis :) tinka ir padažui ir mini porcijai sriubos, ir salotoms prieš naktį :) toks teisingas dydis :)
Panaikinti