sausainiai

Avižiniai amerikietiški sausainiai

07:30

Kol kas dar neteko lankytis Amerikoje (ji rikiuojasi po Australijos, o ir į pastarąją kol kas nesiruošiu :)) ), tačiau vis išmėginu kokį receptą. Pas juos tikras tautų katilas, tad sudėtinga suprasti, kas ta tikroji Amerikos virtuvė. Bet turbūt ne vienas sutiks, kad dideli avižiniai sausainiai tikrai yra amerikietiška klasika. Paviliojo jie mane atsitiktinumo dėka - ruošiausi kepti traškius migdolų sausainius iš Bernard Laurance knygos, bet per klaidą nusipirkau sūdytus migdolus. Tikiu, būtų buvęs irgi geras skonis, bet norėjosi kažko saldaus... Tad toliau versdama knygą apsistojau ties šiais sausainiais - juolab, kad nuo praėjusių metų (!) į mane liūdnai žiūrėjo avižinių dribsnių pakelis, kuris lentynoje nebyliai priekaištavo, kad mano mityba nėra pavyzdinė ir aš vis dar nemėgstu avižų košės. Vienas šūvis - du zuikiai. Ir avižos sunaudotos, ir skanėstas ant stalo. Užtruksite ne ilgiau kaip 10 minučių ruošimui ir dar 20 min. kepimui.
NB! Sausainiai itin saldūs. Jei nemėgstate (arba planuojate gerti kartu saldintą kavą) naudokite tik 150-180 g cukraus.
5 dideliems avižiniams sausainiams reikės:
125 g minkšto sviesto
100 g cukraus
125 g rudojo cukraus
1 kiaušinio
1 arb. š. vanilinio cukraus arba 1/4 arb. š. vanilės miltelių
žiupsnelio druskos
175 g miltų
175 g avižinių dribsnių
100 g džiovintų vaisių ir riešutų mišinio

Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių (viršus-apačia).
Sviestą išsukite su abiejų rūšių cukrumis. Įmuškite kiaušinį, suberkite vanilės miltelius, druską ir dar kartą išsukite. Suberkite miltus ir avižinius dribsnius ir užmaišykite tirštą masę, į ją suberkite riešutus ir džiovintus vaisius. Rankomis formuokite 5 didelius rutulius, juos įspauskite skardoje. Nieko tokio, jei jie bus netaisyklingos formos. Kepkite sausainius 15-20 minučių. Kraštai gali atrodyti tamsesni nei vidurys - taip ir turi būti. Palikite dar 10 min vėsti skardoje, tuomet perkelkite ir atvėsinkite ant grotelių.

Skanaus :)
Pagal B.Laurance "Pasaulio desertai"

You Might Also Like

4 comments

  1. O aš nemėgstu šių sausainių...jie be galo saldūs,namie jų niekada nekepu ir neperku. Ką jau ką, bet per pusantrų gyvenimo metų JAV supratau, kad amerikiečiai visiškai neturi geros saldumynų kultūros. Lietuviški paprasti avižiniai sausainiai daug geriau.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na šitie tikrai cukraus bombelė, už tai užtenka vieno ne dienai ir ne dviems :D

      Panaikinti
  2. Nededu niekad cukraus. Užtenka banano :) Ir paprasčiausias variantas būna - avižiniai dribsniai (pamirkau juos arba augaliniae piene, arba kefyre), bananas sutrintas, plius džiovinti vaisiai ar riešutai, ir keli šauktai tarkim migdolų miltų :) Niam :) arba dar ir varškės įdedu, tai jau sotusis variantas būna :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na pas jus čia jau sveikuoliška versija :) manoji toms dienoms, kai už saldumyną galėtum nežinia ką atiduoti :)

      Panaikinti