Dar vienas įgyvendintas iššūkis. O jis tikrai nemažas, kai aną savaitę Kaune kepino +30, tai užkūrus mano krosninę orkaitę virtuvėje užvirė tikras pragaras.
Apie gaminimą: tešla viskas ok, lengvai kočiojasi, tamposi, svarbu labai gerai pamiltuoti rankšluostį. Ir reiktų dar vienos poros rankų, kad tą susuktą pyragą perkelti į skardą.
Apie įdarą: įdarą dariau iš 9% varškės 400g, trijų kiaušinių ir viso kito pagal receptą. Nepatiko - nors varškę sutryniau rankiniu smulkintuvu, ji vis tiek galutiniam rezultate išėjo sausoka, nors nuo kiaušinių kiekio viskas buvo per skysta - reikėjo pamažinti. Arba gaminti su lenkiška kremine ar kefyro varške, tik dar labiau nuvarvinta. Žodžiu tikėjausi kreminio puraus vidaus, o išėjo kaip sausokas varškės apkepas. Žodžiu yra kur tobulinti ir tobulėti. Manau rudeniop pabandysiu šį pyragą pagaminti su obuoliais - kažkodėl manau, kad turėtų daug geriau pavykti...
Receptas pagal Kepėjus be stabdžių.
Štrudeliui reikės:
1 kg varškės (20 % riebumo)
100 g razinų
5-6 š. romo
50 g + 2 š. + 125 g sviesto
250 g + truputis miltų
druskos
1 š. aliejaus
vanilės ankštis
150 g cukraus
3 kiaušinių
4-5 š. maltų džiūvėsių
cukraus pudros apibarstymui
Į kiaurasamtį įdėti merlinį audinį, į jį suberti varškę ir palikti nuvarvėti per naktį. (Mano pastaba - varškė Vokietijoje kur kas skystesnė, todėl lietuviškos varškės aš imčiau mažiau nei kilogramą ir palikčiau nuvarvėti porai valandų.)
Razinas nuplauti ir pamerkti valandai į romą.
Išlydyti 50g sviesto. Pridėti miltus, 1/8 litro drungno vandens, žiupsnį druskos ir išminkyti viską kol gausis elastinga tešla. Tešlą rankom minkyti ir vis daužyti į stalą (5-10 min), kol ji pasidarys minkšta. Suformuoti rutulį, aptepti aliejumi. Tešlos rutulį įdėti į dubenį, nuplautą karštu vandeniu, uždengti ir palikti ilsėtis valandą.
Nuvarvinti razinas.
Išlydyti du šaukštus sviesto. Prapjauti vanilės ankštį ir nuskrebenti viduj esančią vanilę. Nuvarvintą varškę sumaišyti su sviestu, vanile, cukrumi, kiaušiniais ir razinomis.
Stalą padengti švariu rankšluosčiu, jį apibarstyti miltais. Ant jo kiek įmanoma ploniau iškočioti tešlą. Stengtis iškočioti stačiakampę formą (30x40 cm). Iškočiojus tešlą pakišti delnus po ja (delnai žiūri apačion) ir atsargiai tampyti tešlą su išorine delnų dalimi.
Ištirpinti 125 g sviesto. Tešlą aptepti šiuo sviestu ir apibarstyti maltais džiūvėsėliais.
Varškės masę užtepti ant trumposios tešlos pusės paliekant 2 cm nuo krašto (pagal nuotrauką bus aišku, kaip). Tešlos kraštus užlenkti, kad jie uždengtų varškę ir aptepti sviestu. Tešlą suvynioti į štrudelį.
Įkaitinti orkaitę iki 200 oC (su ventiliatoriumi iki 175 oC). Skardą padengti kepimo popieriumi.
Štrudelį patiesti ant kepimo popieriaus, viršutinę jo pusę 5-6 kartus skersai įpjauti (tik tešlos sluoksnį). Aptepti išlydytu sviestu.
Štrudelį kepti 45-50 min.
Kepant karts nuo karto aptepti išlydytu sviestu.
Prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra. Valgyti dar šiltą.
Prie štrudelio labai tinka ledai arba plakta grietinėlė.
Recepto ir nuotraukos šaltinis: http://www.lecker.de/backen/kuchen/bildergalerie-2205953-kuchen-backen/Topfenstrudel-backen-so-geht-s.html
Apie gaminimą: tešla viskas ok, lengvai kočiojasi, tamposi, svarbu labai gerai pamiltuoti rankšluostį. Ir reiktų dar vienos poros rankų, kad tą susuktą pyragą perkelti į skardą.
Apie įdarą: įdarą dariau iš 9% varškės 400g, trijų kiaušinių ir viso kito pagal receptą. Nepatiko - nors varškę sutryniau rankiniu smulkintuvu, ji vis tiek galutiniam rezultate išėjo sausoka, nors nuo kiaušinių kiekio viskas buvo per skysta - reikėjo pamažinti. Arba gaminti su lenkiška kremine ar kefyro varške, tik dar labiau nuvarvinta. Žodžiu tikėjausi kreminio puraus vidaus, o išėjo kaip sausokas varškės apkepas. Žodžiu yra kur tobulinti ir tobulėti. Manau rudeniop pabandysiu šį pyragą pagaminti su obuoliais - kažkodėl manau, kad turėtų daug geriau pavykti...
Receptas pagal Kepėjus be stabdžių.
Štrudeliui reikės:
1 kg varškės (20 % riebumo)
100 g razinų
5-6 š. romo
50 g + 2 š. + 125 g sviesto
250 g + truputis miltų
druskos
1 š. aliejaus
vanilės ankštis
150 g cukraus
3 kiaušinių
4-5 š. maltų džiūvėsių
cukraus pudros apibarstymui
Į kiaurasamtį įdėti merlinį audinį, į jį suberti varškę ir palikti nuvarvėti per naktį. (Mano pastaba - varškė Vokietijoje kur kas skystesnė, todėl lietuviškos varškės aš imčiau mažiau nei kilogramą ir palikčiau nuvarvėti porai valandų.)
Razinas nuplauti ir pamerkti valandai į romą.
Išlydyti 50g sviesto. Pridėti miltus, 1/8 litro drungno vandens, žiupsnį druskos ir išminkyti viską kol gausis elastinga tešla. Tešlą rankom minkyti ir vis daužyti į stalą (5-10 min), kol ji pasidarys minkšta. Suformuoti rutulį, aptepti aliejumi. Tešlos rutulį įdėti į dubenį, nuplautą karštu vandeniu, uždengti ir palikti ilsėtis valandą.
Nuvarvinti razinas.
Išlydyti du šaukštus sviesto. Prapjauti vanilės ankštį ir nuskrebenti viduj esančią vanilę. Nuvarvintą varškę sumaišyti su sviestu, vanile, cukrumi, kiaušiniais ir razinomis.
Stalą padengti švariu rankšluosčiu, jį apibarstyti miltais. Ant jo kiek įmanoma ploniau iškočioti tešlą. Stengtis iškočioti stačiakampę formą (30x40 cm). Iškočiojus tešlą pakišti delnus po ja (delnai žiūri apačion) ir atsargiai tampyti tešlą su išorine delnų dalimi.
Ištirpinti 125 g sviesto. Tešlą aptepti šiuo sviestu ir apibarstyti maltais džiūvėsėliais.
Varškės masę užtepti ant trumposios tešlos pusės paliekant 2 cm nuo krašto (pagal nuotrauką bus aišku, kaip). Tešlos kraštus užlenkti, kad jie uždengtų varškę ir aptepti sviestu. Tešlą suvynioti į štrudelį.
Įkaitinti orkaitę iki 200 oC (su ventiliatoriumi iki 175 oC). Skardą padengti kepimo popieriumi.
Štrudelį patiesti ant kepimo popieriaus, viršutinę jo pusę 5-6 kartus skersai įpjauti (tik tešlos sluoksnį). Aptepti išlydytu sviestu.
Štrudelį kepti 45-50 min.
Kepant karts nuo karto aptepti išlydytu sviestu.
Prieš patiekiant apibarstyti cukraus pudra. Valgyti dar šiltą.
Prie štrudelio labai tinka ledai arba plakta grietinėlė.
Recepto ir nuotraukos šaltinis: http://www.lecker.de/backen/kuchen/bildergalerie-2205953-kuchen-backen/Topfenstrudel-backen-so-geht-s.html
8 comments
Man patinka štrudelius valgyti, o kepti tai nežinau..turbūt, kad sugadinčiau ir tiek :D
AtsakytiPanaikintiMan atrodo, jog varškė reikalą sugadino... Sakau - su obuoliais tikiu bus daug geriau :) būtinai pabandysiu.
PanaikintiKaip įdomiai, aš irgi naudojau 9% varškę, sutryniau ją blenderiu ir man viskas gavosi ok. Visas štrudelis gavosi ne sausas ir labai skanus. O su obuoliais lygiai tą patį pagalvojau.
AtsakytiPanaikintiAš galvoju, kad man sugadino kiaušiniai - tris visus sudėjau, jie ir sukietino viską...
PanaikintiMano proporcija buvo 250 g varškės + 1 kiaušinis. O tu varškę nuvarvinai? Aš - ne, gal todėl nebuvo sausa. Va todėl man ir patinka kepėjai be stabdžių, kad visi gauna skirtingą rezultatą, nors ir pagal tą patį receptą, o tada atsiranda vietos diskusijoms ir pasvarstymams.
AtsakytiPanaikintiėmiau 500g ir 3 kiaušinius. nevarvinau nieko, tik man ir taip atrodė ji skysta tai dar šuakštą miltų idėjau. Ir iš to 500g sunaudojau gal tik pusę, nes neturėjau daug vietos kočiojimui. Viskas veržėsi per kraštus :D
PanaikintiLabai jau sausas atrodo :(
AtsakytiPanaikintiToks ir buvo - skaityti aprašą :)
Panaikinti