Puikus kreminis tortas. Viskas tobulai subalansuota skonio atžvilgiu. Manau tik sausainiams būčiau dar šiek tiek vandens ar to paties sviesto pridėjus ir pakepus, nes kraštai buvo be galo trapūs. Bet valgyt tai netrukdė :)
Pagrindui:
225 g sausainių (naudojau Selga Airiško kremo skonio)
100 g sviesto
100 g riešutų (naudojau migdolus)
Įdarui:
500 g riebios kreminės varškės (pvz. Emilki ar President)
0,5-0,6 indelio saldaus kondensuoto pieno
250 ml plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
želatinos, kad sustingdytų 500 ml + vandens brinkinimui (žiūrėkite instrukciją ant pakuotės, kad žinotumėte kiek miltelių/lapelių reikės) ( Pvz. Oetker želatinos melsva pakuote reiktų naudoti pusę pakelio, nes ant pakuotės rašo, jo viso pakelio užtenka 1 litrui skysčio sustingdyti, t.y. 10g)
pusės citrinos žievelės
cinamono
Pagrindas: Riešutus pakepinkite keptuvėje ir susmulkinkite. Labai smulkiai smulkinti nereikia. Sausainius sutrinkite elektriniu smulkintuvu arba kočėlu. Sumaišykite kartu su riešutais ir užpilkite ištirpintu sviestu. Visą šią masę sudėkite į kepimo formą (diametras 24 cm) ir suformuokite padą. Padėkite šaltai.
Įdaras: Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu vandens, kad išbrinktų. Grietinėlę gerai išplakite. Išmaišykite varškę, kondensuotą pieną ir citrinos žievelę. Želatiną pašildykite, kad ištirptų. Sumaišykite varškės masę su grietinėle. 1 arbatinį šaukštelį šios masės dėkite į drungną želatiną (nelaukite per ilgai, kad nesustingtų. Ir nedėkite didelių šaukštų masės). Išmaišykite, vėl dėkite šaukštelį ir vėl išmaišykite. Taip būsite tikri, kad želaltina nesušoks gabaliukais (po šaukštelį dedu tol, kol masė kuriame buvo želatina tampa visai drungna). Viską supilkite į formą, pabarstykite cinamonu ir dėkite į šaldytuvą bent 3 valandoms.
Skanaus :)
Pagal Jurgos receptą.
Pagrindui:
225 g sausainių (naudojau Selga Airiško kremo skonio)
100 g sviesto
100 g riešutų (naudojau migdolus)
Įdarui:
500 g riebios kreminės varškės (pvz. Emilki ar President)
0,5-0,6 indelio saldaus kondensuoto pieno
250 ml plakamosios grietinėlės (35% riebumo)
želatinos, kad sustingdytų 500 ml + vandens brinkinimui (žiūrėkite instrukciją ant pakuotės, kad žinotumėte kiek miltelių/lapelių reikės) ( Pvz. Oetker želatinos melsva pakuote reiktų naudoti pusę pakelio, nes ant pakuotės rašo, jo viso pakelio užtenka 1 litrui skysčio sustingdyti, t.y. 10g)
pusės citrinos žievelės
cinamono
Pagrindas: Riešutus pakepinkite keptuvėje ir susmulkinkite. Labai smulkiai smulkinti nereikia. Sausainius sutrinkite elektriniu smulkintuvu arba kočėlu. Sumaišykite kartu su riešutais ir užpilkite ištirpintu sviestu. Visą šią masę sudėkite į kepimo formą (diametras 24 cm) ir suformuokite padą. Padėkite šaltai.
Įdaras: Želatiną užpilkite nedideliu kiekiu vandens, kad išbrinktų. Grietinėlę gerai išplakite. Išmaišykite varškę, kondensuotą pieną ir citrinos žievelę. Želatiną pašildykite, kad ištirptų. Sumaišykite varškės masę su grietinėle. 1 arbatinį šaukštelį šios masės dėkite į drungną želatiną (nelaukite per ilgai, kad nesustingtų. Ir nedėkite didelių šaukštų masės). Išmaišykite, vėl dėkite šaukštelį ir vėl išmaišykite. Taip būsite tikri, kad želaltina nesušoks gabaliukais (po šaukštelį dedu tol, kol masė kuriame buvo želatina tampa visai drungna). Viską supilkite į formą, pabarstykite cinamonu ir dėkite į šaldytuvą bent 3 valandoms.
Skanaus :)
Pagal Jurgos receptą.
15 comments
Fain, kad patiko :)
AtsakytiPanaikintiPatiko :) tik su želatina kažkas ne to - 3 šaukštelių tikrai per mažai tokiam kiekiui (gal ten pas vokiečius ta extra?), tad padint reikia
PanaikintiSeniai sakiau, kad man reikia formos su nuimamais kraštais.. Kaip skaniai skamba tas įdaras :)
AtsakytiPanaikintiNa čia nustebinai :) o kaip iki šiol tortus darei?
PanaikintiOhh, nerealiai skaniai atrodo.. tiesiog nerealiai!
AtsakytiPanaikintiTaip ir buvo ;)
PanaikintiSakykite, o jus visa mase po sauksteli ir sudedate i zelatina, ar tik tol atves ir tada sumaisyti viska?
AtsakytiPanaikintiTik kol temperatūra tampa panaši abiejose masėse. Po to sumaišau viską :)
PanaikintiSveiki. Tortas atrodo tikrai labai skaniai. Bet noreciau paklausti ar išsilaikytų šis tortas kokias 5 dienas jei butu laikomas vėsioje patalpoje?
AtsakytiPanaikintiSveiki, sunku komentuoti - niekad neteko taip ilgai laikyti. Manau, kad nebūtų gerai, nes vis tik varškė yra greitai gendantis produktas. Jei nebus sąlygų pagaminti vėliau - rinkčiausi šventinį keksą su glajumi ar kitokį pyragą, kuriame nedominuoja pieno produktai.
Panaikintio jei naudociau liesa emilki varske? 0.3% man atrodo, ar geriau butu 9.8 % ar kokia ten kita yra ;/
AtsakytiPanaikintiLiesa varškė duoda sausumo šiek tiek, bet kreminė manau tiks iš bėdos. Nors aš vis dėl rinkčiausi riebią - riebumas juk ir duoda kreminį skonį.
PanaikintiNorėčiau pasikonsultuoti. :) O jeigu į pačią masę įmaišyčiau juodojo šokolado gabaliukų? Ar tuktų, kaip manote? :)
AtsakytiPanaikintiNorėjau šiek tiek pasikonsultuoti. O jeigu aš į masę įdėčiau juodojo šokolado gabaliukų? KAip manote, tiktų? :))
AtsakytiPanaikintiManau, kad tiks tai, kas jums skanu. O tiesiog juk galit paragauti atskirai šaukšteliu varškės ir šiek tiek šokolado - bus aišku kaip diena ar toks derinys jums priimtinas :)
Panaikinti