desertai

Paryžietiškas flanas (Parisian flan)

20:59


Flano pirmą kartą paragavau, kai gimtuosiuose Šiauliuose buvo atidarytas pirmas prekybos centras „IKI“ (ir ne man vienai ji patiko – štai įrašas ir dar vienas receptas pas Strelka Belka), Gardino gatvėje. Pamenu, net ėjome į atidarymą :D. Ten viskas atrodė kitaip, nei iki šiol – šviežiai iškeptos purios bandelės, nematytos prancūziškos prekės ir šiltos, vaiskios spalvos. Desertas numeris vienas buvo, žinoma, bandelės su šokoladu. Vėliau, apsilankiusi Prancūzijoje, ilgesį jai malšindavau šiame tinkle keptais kepiniais.

Flanas tapo desertu numeris du. Ir labai aišku kodėl – mano močiutė gamino skaniai, tačiau visad turėdavo triukų rankovėje – spalvingi pudingo pakeliai iš bazių, grietinėlės milteliai (ar dar kas pamena tokius??), kapučino kava iš miltelių su papildomai užbarstomu šokoladu (visad bandydavau paslapčia jų paskanauti). Tad vanilinis pudingas buvo mėgstamas ir flanas tiesiog buvo patogi valgymui versija. Jį pagaminti lengviau, nei gali pasirodyti. Taip, naminio pudingo virimas pareikalaus šiek tiek kantrybės, tačiau šis pyragas to vertas. Jei šiek tiek nedrąsu – mano Instagram story highlights yra eiga, kur matysite gaminimą žingsnis po žingsnio. 


Paryžietiškas flanas (16cm skarda)
8 porcijos
 
Tešlai:
110 g miltų (550 C arba D)
22 g bulvių krakmolo
100 g šalto sviesto
13 g cukraus
24 ml pieno
7 g trynių
Druskos
 
Kremui:
550 ml pieno (3% riebumo)
15 g sviesto
60 + 80 g cukraus
60 g vanilinio pudingo miltelių
70 g kiaušinių
26 g trynių
Šiek tiek vanilinio cukraus
 
Į indą su peiliukais sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą, miltus, krakmolą, druską ir cukrų. Išsukite iki smėlio konsistencijos masės. Galite trinti ir šakute, pirštais, jei neturite kombaino. Išplakite pieną su tryniais, supilkite ant trupinių ir greitai užminkykite tešlą. Padėkite ją į šaldytuvą 30 minučių. Tuomet ant miltuoto stalo iškočiokite tešlą, ją įklokite į 16cm skersmens skardą. Subadykite šakute ir vėl padėkite šaltai.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių bei naudokite ventiliatoriaus funkciją.
Ruoškite įdarą. Pieną, sviestą ir 60 g cukraus sudėkite į puodą ir lėtai kaitinkite, kol užvirs. Kitame inde suplakite kiaušinius, trynius, pudingą, 80 g cukraus, vanilę. Užvirusį pieną lėtai ir nuolat maišydami pilkite ant kiaušinių masės. Tuomet visą masę supilkite atgal į puodą ir maišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol sutirštės.
Paruoštą įdarą sukrėskite į atšaldytą krepšelį ir išlyginkite paviršių.
Kepkite 40-45 minutes. Viršus gali išsipūsti ir paruduoti labiau nei mano - tai priklauso nuo jūsų orkaitės – vėliau jis sukris.
Iškepę aušinkite valandą, o tuomet palikite šaldytuve bent 3 valandoms.

Skanaus :)

Pagal knygą „Pasaulio desertai“, Bernard Laurance

You Might Also Like

0 comments