desertai

Pūzdrai (profiteroles)

13:30


Puikūs nesaldūs lengvai paruošiami gaminiai, tinkami valgyti su bet kokiais įdarais. Jei turite šio mėnesio "Virtuvė nuo..iki" numerį, turbūt jau matėte puikų Kalėdinį tortą ;) bet apie jį vėliau... Tokius gaminius tik didesnius močiutė visada paruošdavo Kalėdoms ir mes juos visad pūzdrais vadinom - niekad neateidavo į galvą toks mandras žodis kaip profiteroles.
Tešla lengvesnė už lengvą:
300ml vandens
150g sviesto
150g miltų
žiupsnelis druskos
5 kiaušiniai (normalūs, nemaži)

Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių.
Puode užvirinti vandenį su sviestu ir druska. Suberti miltus į užvirusią vandens ir sviesto masę ir gerai išsukti, kad neliktų gumulėlių.
Nukaisti. Dar truputi pasukti, bet neišplakti.
Mušti po vieną kiaušinį į puodą su užplikytais miltais, kaskart gerai išmaišant iki tešlos masės (pradžioje kiaušinis nenorės klijuotis su tešla, bet dar pasukus viskas gerai).
Ant kepimo popieriaus formuoti rutuliukus šlapiu šaukšteliu arba konditeriniu švirkštu.
Pašauti į karštą orkaitę, vidurinėn lentynon, vienu metu kepti tik 1 skardą, kad ji gautų karštį tolygiai. Kepti 12-15 minučių 200 laipsnių temperatūroje, ir dar 15 minučių 160-170 laipsnių.
Ištraukus perkelti ant grotelių arba išversti į dubenį.
Viskas - belieka pasigaminti įdarą ir skanauti. Tik tiek saldūs tiek sūrūs įdarai. O jei nieko nesusigalvoja visada tinka pirktinis vanilinis įdaras ;).
Skanaus :)

You Might Also Like

9 comments

  1. pūzdrai! tobulas žodis. taip ir spjauna į snukučius pasikėlusiems francūzams ir jų profitroliamsmumiams.

    AtsakytiPanaikinti
  2. oooo krokembušą darei/-ysi? Nais. labai lauksiu rezultato.

    as guledama lovoj jau tiek receptų prirašiau galvo, kuriuos artimiausiu metu reikia padaryt. reiks užsirašyt. Visai naudinga dieną lovoj praleist. jau sveikstu :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jule - aš tuos profeterolius pirmą kartą pamačiau, kai šio mėnesio virtuvės numerį atsiverčiau. O pūzdrai nuo vaikystės visiems giminaičiams aiškus patiekalas.

    Egle - tą patį ;) tik kad jis knygoje "Kepiniai"(1977, Šviesa) vadinamas senolių pyragu :D tai nežinau, kuris pavadinimas man labiau patinka.
    Aš taip pat po truputį ruošiuosi, ką Kalėdoms gamint reiks... Tiek pasiūlos, kad tik gamink ir gamink. Tik kažin kas valgys, nes Kalėdas švenčiam 3, o 1 jų negali nieko valgyti dėl skrandžio :D visas normas teks į 4-6 dalis dalinti...

    AtsakytiPanaikinti
  4. (Asta juokiasi)
    Koks fainas pavadinimas! :)))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pūzdras grybas man atrodo kažkoks, ne?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Puikus receptas! vienas iš tų, kurie beveik visada pavyksta. Dabar kepdama jau maišau ingridientus iš akies ir niekad nebuvo, kad neišliktų šitie gražūs bokšteliai. (PRIEŠINGAI NEI TIE NELEMTI MACAROONS, KURIE MAN JAU KOKĮ 5 KARTĄ SUBLŪKŠTA... :( baigiu prarasti paskutinę viltį... )

    Beje, pūzdrų įdarui bandžiau:
    vanilinį Napoleono torto kremą, apelsinų kremą, braškinį jogurtą, lydyto sūrio ir netgi lašinukų įdarą. Pasiteisino visi. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Macarons įnoringas kepinys - aš nesiryžtu jų bandyti, kol neturėsiu geros orkaitės ir kol nebus pirkti normalių sausų migdolų miltų :)

      Taip taip - pūzdrams viskas patinka. Man tik nesigavo tešla su cukrum ir pienu - a la plikyti sausainiai. Bet gal per mažai karščio pas mane senutėlėje orkaitėje...

      Panaikinti
  7. NEGALIU PATIKĖTI. Visai netikėtai macarons aš vis dėl to pagaminau... gamindama kitą patiekalą!
    http://kotrynoslaboratorija.blogspot.com/2011/01/morenginiai-riesutu-sausainiai.html?showComment=1333216203683#c3547197822425723658
    Gaminau šiuos sausainėlius pagal receptą, tik neturėjau kitų riešutų, todėl sumaliau skrudintus migdolus. Ir visai netikėtai, man išejo TIKRŲ TIKRIAUSI MACARONS. Traški išorė ir "guminis" vidus. Skonis ir išvaizda atitinka jų aprašymus..
    O gaminant pagal tikrąjį macarons receptą jau daugelį kartų teko nusivilti... Kažkokia likimo ironija :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va kaip šaunu, kai nutinka tokie netikėti nepavykimai-pavykimai :)

      Panaikinti