kita

"Guinness" tortas

20:46

Taigi “Guinness” tortas keptas tėčio gimtadieniui. Turėtų iš išvaizdos priminti „Guinness“ bokalą – tamsiai rudas alutis su švelnia kremine puta. Rezultatas tenkino, bet pats procesas kėlė daug streso. Turbūt ilgam atbaidys nuo receptų naudojimo, kuriuose yra žodis „puodelis“ ir kurie nėra išbandyti Lietuvoje. Ir dar. Kelios išmoktos pamokos:
Pirma pamoka: niekada nenaudok nebandytų receptų svarbioms progoms. Jau antrą kartą savo kailiu patiriu šį stresą, kai viskas vyksta ne taip, kaip planuota, o laiko/produktų perkepimui nėra. Pirmą kartą norėjau iškepti „Operą“, bet, deja, nepavyko biskvitas ir teko gelbėtis pirktiniais. Šį kartą vėl – vietoj valandos 20 minučių paplotis kepė 2 valandas ir aš vis nebuvau tikra ar tikrai jis iškepęs...
Antra pamoka: jei tai ne pyragas, o papločiai visada verta kepti 2 atskirus. Ypač kai orkaitė nėra pati moderniausia ir negali tiksliai nustatyti temperatūros arba nėra ventiliatoriaus.
Trečia pamoka: jei tešla atrodo įtartinai per skysta įdėk dar truputį miltų. Gal pyragas ir praras dalį drėgmės, bet bent jau neteks nervintis kaip šitą grietinės konsistenciją iškepti. Žinoma jei tai ne obuolių pyragas – jie kažkaip stebuklingai iškepa J.

Jei kas bandysit atkartoti – rekomenduoju kepti 2 atskirus papločius arba iš pusės normos. Pyragas sunkus, sotus. Alaus skonio beveik nesijaučia, gal vos lengvas aromatas. Vyšnių uogienė čia labai tiko, nes kitaip būtų buvęs tiesiog saldus pyragas su saldžiu aptepimu.

Tešlai:
1 puodelis (237ml) „Guinness“ alaus
250g sviesto
50g juodojo šokolado
0,5 puodelio (118ml) tikros kakavos
2 puodeliai (470ml) cukraus
200g riebios grietinės
2 dideli kiaušiniai
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
2 puodeliai (470ml/300g) miltų (dėčiau daugiau bent pusę puodelio)
1 ½ šaukštelio kepimo miltelių

Kremui:
150ml 35% riebumo grietinėlės
130g cukraus pudros
1 pakelio grietinėlės standiklio
230g riešutų sviesto
80g kambario temperatūros sviesto
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
0,5 puodelio mascarponės

Pertepimui:
250g rūgščios vyšnių uogienės/džemo

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. 2 kepimo formas ištepkite sviestu (galite kepti ir vienoje, bet tada negaliu garantuoti, kad pavyks). Puode ant mažos ugnies pašildykite „Guinness“ alų, sviestą ir sukapotą šokoladą kol pastarieji ištirps. Neleiskite užvirti! Įmaišykite kakavą ir cukrų. Kitame inde išplakite grietinę, kiaušinius ir vanilę. Įmaišykite „Guinness“ masę į šį mišinį. Persijokite miltus kartu su kepimo milteliais ir sumaišykite su likusia mase. Kepkite orkaitėje 1h 20min-2h iki kol pyragas nelips prie dantų krapštuko. Jei turite tik vieną formą pirmą iškepusį paplotį gerai atvėsinkite ir tik tada išimkite iš formos ir pilkite likusią tešlą.
Atvėsusius papločius pertepkite vyšnių uogiene.

Kremui plakite grietinėlę su cukraus pudra, kai pradės formuotis bangos – supilkite standiklį. Įplakite riešutų sviestą, sviestą, vanilę ir mascarponę. Gautu kremu aptepkite pyragą ir palikite šaldytuve bent 4 valandoms.

Skanaus J

Pagal Pig Pig‘s Corner

Beje Šiauliečių dėmesiui. Priešais „Presto“ kavinę atsidarė gurmaniška parduotuvė „Skanus kampas“ (vietoj buvusios adidas parduotuvės). Verta užsukti – itališki, ispaniški, graikiški gardumynai, džemai, aptepai, sūriai, konservuoti artišokais, pomidorai. O kur dar nemažas vynų ir kitų gėrimų pasirinkimas. Už jūsų piniginės turinį iš ten išėjus neatsakau ;).

Adresas: Dvaro g. 123A,

You Might Also Like

18 comments

  1. Oo, šito laukiau laukiau :)
    Vaizdas puikus, bet mat, kiek kantrybės prireikė :)
    Pamoką 'niekad nekepk to šventei, ko nesi bandęs anksčiau' aš jau išmokau kadaise :) Kažkodėl kaip sykis kiaulė pakišama dažniausiai būna.
    Tėčiui, manau, bet kuriuo atveju patiko, tokie jau tie tėčiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurgita - mhm, tikrai prireikė. Jei dar gaminčiau - tai tik keksiukų formoje. Tada nereiktų taip ilgai laukti :) ir būtinai miltų daugiau.
    Na torto kitai dienai liko gal ketvirtis, tai sakyčiau pasisekimo sulaukė :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ohohoo, koks točiukas:))) Atrodo tai laaabai skaniai, bet va, Guinness alaus neapkenčiu:D man jis tooks neskanus... kartus...nors šiaip alų mėgstu:DD
    O man kai receptai puodeliais tai kaip tik patinka, nereik nei miltų su svartyklem svert, daug patogiau:))))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na manau visad gali bandyti kitu alum keisti :) Gal Vilniaus tamsiu? :)
    Aš tai ne svarstyklėmis - matavimo puodeliu, kur yra gramai ir mililitrai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labai tėtiškas tortas, reikalaujantis pastangų, bet ko gi dėl mylimo tėčio nepadarysi.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Ooo, mano istorija su šiuo pyragu buvo lygiai tokia pati - kepiau savo žmogaus gimtadieniui, kankinau orkaitėje 2 valandas, bet vis tiek jis iškeliavo į konteinerį, nes pasirodė vis tiek neiškepęs, o aš jau morališkai tris kartus pjauto pyrago į orkaitę grąžinti nebenorėjau. grrrr

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mane taip sitas tortas gundo..graziai ir skaniai atrodo. dabar kazkaip madoj Guiness tortas bent uzsieniniuose bloguose, tik kad vis dar orkaites normalios neturiu tai nerizikuosiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Rennie - žinoma :)

    Migle - oo pasirodo ne aš viena nervinaus dėl šitojo. Man atrodo čia kažkas su matais negerai, nes pagal tą patį sakytum receptą gamino, o tešla va kokia gavosi: http://bit.ly/fsNX1j . Manoji nei iš tolo nepanaši buvo. Gaila, kad nuotrauką per vėlai pamačiau - tikrai būčiau miltų daugiau įdėjus...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Medėja - na tikrai čia reiktų geros orkaitės. Na bent su ventiliatoriumi. Ir kepti būtinai 2 atskirus. Ir miltų daugiau - pažiūrėk va nuorodoj, kokia tešla turi gautis http://bit.ly/fsNX1j

    AtsakytiPanaikinti
  10. Manau idealus tortas tėčiui - geresnio ir surasti neįmanoma, nebent, maniškiui dar labai juodojo šokolado tortai tinka :) labai smagios pamokos :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oho kaip atrodo čia viskas sudėtinga, turbūt dar nedrįsčiau gaminti tokio šedevro:) nors aš dar nepasimokiau ir progoms paskutiniu metu užsimoju dar niekada negaminto, neragauto, bet turbūt visad atsižvelgiu į komentarus bandžiusiųjų, tai kolkas 'lepsusų' dar nebuvo:)
    Na bet Tu šaunuolė, kad bandai:) Su alum..man čia egzotika:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Sima - jo juodojo šokolado labai geri irgi. Kai daug žmonių visokiais jogurtiniais su biskvitais neprimaitinsi :)

    Reda - sudėtingumo tai maža, tik reikia geros orkaitės ir akies tešlai :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Mano nusiziuretu kepiniu sarasas jau dabar negalinis :D
    bet saldumynai su alum kazkas labai idomaus ka reik butinai isbandyt

    AtsakytiPanaikinti
  14. Oho, mano tėčiui tai tikrai patiktų, jaučiu. Aš kai alaus (bet kokio) labai didelė nemėgėja, tai dėl savęs nieko negaliu sakyti... Bet noriu pasidžiaugti, kad nepaisant visų kančių, tortą matom čia - ir iškepusį, ir gražų, ir su stora puta :))

    O dėl taisyklės "nekepk nieko naujo svarbioms progoms", ji čia auksinė. Kiek man kartų pokštų buvo, kol pagaliau išmokau... :))

    AtsakytiPanaikinti
  15. Medėja - na niekad nebus nuobodžios vakarienės :)

    Asta - bet alus tikrai nesijaučia. Gal nebent jei kokį gudrų kremą su alum sumaišyti. Tada gal ir būtų efektas.

    AtsakytiPanaikinti
  16. AJ - ačiū, labai malonu girdėti :)

    AtsakytiPanaikinti