kita

Gerard Bertrand vyno degustacija

12:15

 Gruodžio 3 dieną pirmą kartą lankiausi vyno degustacijoje. Renginio metu buvo pristatytos 8 rūšys Gerard Bertrand vyno su prie jų priderintais užkandžiais, kuriuos ruošė restorano "Time" virtuvė.
„Gerard Bertrand“ vyninę Langedoko regione pietinėje Prancūzijoje įkūrė buvęs regbio žaidėjas Gerard’as Bertrand’as, meilę vynui paveldėjęs iš savo tėvo Georgeso. Būdamas vos dešimties metų vyndarys pirmą kartą ėmėsi fermentacijos proceso. Perėmus vyno ūkį iš tėvo, kuris žuvo nelaimingo atsitikimo metu, Gerard’o laukė daugybė iššūkių – dar prieš 20 metų Langedoko regionas pasaulio vyno žemėlapyje buvo praktiškai nematomas. O šiaindien šis vynas yra plačiai žinomas ir mėgstamas. Didžiausios eksporto kryptys yra Danija, JAV ir Kinija. 
 Kadangi vyno degustacijoje lankiausi pirmą kartą - buvo tikrai įdomu ragauti, ieškoti kvapų, skonių ir aromatų.
Vyninės atstovė Laura Perez-Garrigue ir UAB „Eugesta“ someljė Dariuš Miler pristatė regioną iš kurio kilę Gerard Bertrand vynai. Sužavėjo tai, kad vyno ūkis siekia puoselėja gamtą ir siekia kuo daugiau savo vyno gaminti biodinaminiu būdu. Apsilankyti jų vyninėje geriausia liepos-rugpjūčio mėnesiais, kuomet pradedamas spausti vynas. Kaip juokavo Laura - kuo daugiau nemokamų rankų ir kojų - tuo geriau. O ir turistams vyno gamyba smagi atrakcija.
„Gio“ serijos vynai – tiek raudonasis, tiek baltasis – pagaminti iš tos pačios vynuogių veislės „Grenache“. Siekta parodyti, kaip skirtingais gamybos būdais iš panašios žaliavos galima išgauti visiškai skirtingus rezultatus. Be šių dviejų,  galima įsigyti ir rausvąjį Gio vyną, kuris taip pat pagamintas iš Grenache veislės vynuogių. Tai neįpareigojantis vynas, skirtas tiesiog mėgausi juo ir negalvoti apie jį, t.y. toks vynas tiks derinimui su maistu ir jo neužgoš.

„Naturallys“ linijos „Chardonnay“ ir „Merlot“ vynams vynuogės užaugintos tik ekologiškai sertifikuotuose vynuogynuose, esančiose vėsesnėse Langedoko vietose. Jie atskleidžia tikrąsias vynuogių veislių ypatybes – šių vynų gamyba minimaliai paveikta žmogaus.

„Terroir Corbieres“ ir „Grand Terroir Tautavel“ pagaminti iš panašių vynuogių mišinių, didžiąją dalį sudaro „Grenache“ bei „Syrah“, papildyti nedideliu procentu „Mourvedre“  arba „Carignan“. Šie vynai, nors ir panašios sudėties, atstovauja visiškai skirtingiems stiliams. „Corbieres“ gaivus, vidutinių taninų, prieskoninėmis žolelėmis bei levandomis kvepiantis vynas, o „Tautavel“ vynas – tvirtos tekstūros ir taninų, prinokusių juodųjų uogų skonio bei kvapo, jame daugiau jėgos ir koncentracijos. Tikrai patiks tiems, kas mėgsta tvirto kūno vyną (pirmiausia pagalvojau apie Beatą iš Braškės su pipirais, gaila, kad jos tą vakarą nebuvo).

Labiausiai sužavėjęs to vakaro vynas - raudonasis 2013 metų „Clos d‘Ora Minervois La Liviniere“. Visų pirma, negeriu daug raudono vyno ir nežinojau, ko iš jo tikėtis. Tačiau vos po pirmo gurkšnio pakerėjo savo mėlynių, serbentų ir vanilės natomis. Geriausia kaina galima įsigyti Danijoje - butelis atsieis apie 165 eurus.
Vakarą vainikavo vynas, kurį dar ilgai prisimins svečiai: 1945 metų derliaus Riversaltes vynas iš „Legend Vintage“ linijos. Šis vynas pagamintas iš aptiktų vyno saigyklų. Ilgi brandinimo metai vynui suteikė intensyvios gintaro spalvos, migdolų, Sultanos razinų, cukatų bei vanilės kvapų. Aromatas intensyvus, kompleksiškas ir sudėtingas, besikeičiantis taurėje. Šio vyno Lietuvoje tektų gerai paieškoti, o ir radus ne kiekvienas įpirktų - butelis kainuoja apie 400 eurų. Bet jei atsirastų galimybė - būtinai jo paragaukite. Gerard Bertrand turi platų seno vyno pasirinkimą ir visus juos galima įsigyti. Vintage kolekcijoje seniausias vynas pagamintas 1875 metais.

„Svarbu ne tik vynas, kurį ragaujate, svarbu ir aplinka, žmonės, proga. Ragaujant vyną jo skonis sukelia įvairias  asociacijas, todėl labai svarbu emocijos, kurias patiriate ragaudami vyną“ – patirtimi dalijosi L. Perez-Garrigue.
Buvo tikrai smagus vakaras gilinantis į vyno subtilybes. Beje ūkyje liepos-rugpjūčio mėnesiais vyksta didelis džiazo festivalis Jazz à l’Hospitalet, tad tai dar viena proga, kodėl verta nuvykti į pačius Prancūzijos pietus.






You Might Also Like

2 comments