užkandis

Empanados vol.3

20:12

Buvau beveik užmiršusi šį puikų receptą. Bet kas gali būti geriau, nei traškios empanados vakare po darbų...
Receptas - tas pats kaip Kepėjuose be stabdžių, įdaras irgi iš ten, tik truputį pakeistas. Neapteptos kiaušinio plakiniu, todėl kiek išbalusios :> .

400 g miltų,
0,5 v. š. druskos
55 g atvėsinto (šalto) nesūdyto sviesto, supjaustyto 1 cm kubeliais,
2 didelių kiaušinių,
0,5 v. š. šampano acto (galima keisti paprastu maistiniu actu),
90 ml šalto (ledinio) vandens.

Gaminimas:
1. Į didelį dubenį persijoti miltus ir sudėti kubeliais pjaustytą sviestą. Miltus ir sviestą trinti pirštais, kol tešla ims panašėti į didelius trupinius su nedideliais gabalėliais sviesto.
2. Išplakti vieną kiaušinį su actu, gerai sumaišyti su vandeniu ir supilti į miltų ir sviesto ruošinį. Gerai išmaišyti.
3. Išversti tešlą ant miltuoto stalo paviršiaus ir minkyti delnikauliais, kol tešla taps vientisa ir elastinga. Iškočioti stačiakampį, perlenkti horizontaliai į tris dalis ir vertikaliai į tris dalis. Gautą mažesnį stačiakampį suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti šaltai mažiausiai 1 val. (bet ne ilgiau nei 6 val, nes tešla pakeis spalvą). Tešlą minkant netingėti palankstyi ir lankstant vėl iškočioti - taip kepant susidarys oro tarpai.
Kad būtų lengviau pagaminti - užminkius tešlą ir pasiruošus ją minkyti siūlau padalinti į 4 dalis, o tada dar į 4. Gausime 16 gabalėlių. Iš jų padaryti rutuliukus, o tada iškočioti į blynus (kuo ploniau, tešla tąsi, neturėtų suplyšti. Jei vis tik suplyšo - perminkyti). Kad kepant užraitymas neatsidarytų svarbu, kad ant kraštų nepatektų skysčio, nei taukų, nei jokio daržovės ar mėsos gabalėlio. Aš dažniausiai pirma užspaudžiu viduriuką, o po to kraštus nutempiu, vis pagrūsdama įdarą vidun. Pirmiausia užkraštuoju šakute, o po to dar užlankstau. Taip būnu tikra, kad įdaras nepabėgs.
4. Pasiruošti įdarą.
5. Įkaitinti orkaitę iki 200C. Padalinti tešlą į 12 lygių dalių, plonai iškočioti apskritimą ~3 mm storio. Kad kraštai būtų dailesni, iš apskritimo išspausti gražų apskritimą su apversta lėkšte. Į apskritimo centrą dėti įdaro tiek, kad iki apksritimo krašto dar liktų ~ 1,5 cm tešlos. Tešlos kraštus patepti antruoju išplaktu kiaušiniu, perlenkti apskritimą pusiau ir kraštus dailiai užspausti. Tai galima padaryti šakute, galima užlenkti kaip virtinukus arba šitaip.
6. Patepti empanadas kiaušinio plakiniu ir kepti įkaitintoje orkaitėje 25 - 30 min.

Įdarui dariau:

Argentinietiškas jautienos įdaras
(Šaltinis: use real butter)

3 v. š. alyvuogių aliejaus,
1 nedidelio svogūno, supjaustyto kubeliais,
0,5 raudonosios paprikos, išvalytos ir supjaustytos kubeliais,
0,5 a. š. raudonosios paprikos miltelių,
0,5 a. š. smulkinto džiovinto čili pipiro,
0,5 a. š. maltų juodųjų arba baltųjų pipirų,
0,5 a. š.malto kumino,
0,5 kg maltos jautienos, (naudojau kiaulieną)
druskos,
1 nedidelės bulvės, nuskustos ir supjaustytos nedideliais kubeliais, (nedėjau)
sauja razinų (galima nedėti), (nedėjau)
8-10 alyvuogių, supjaustytų kubeliais,
1 kietai virto kiaušinio,
3 pavasarinių svogūnėlių (arba svogūnų laiškų). (nedėjau)

Gaminimas:
Keptuvėje įkaitinti aliejų ir pakepinti kubeliais pjaustytą svogūną, raudonąją papriką ir visus prieskonius (išskyrus druską), kol svogūnas gražiai pagels. Sudėti maltą jautieną, pagardinti druska ir kepti, kol mėsa gražiai paruduos. Atvėsinti, sudėti kubeliais pjaustytas bulves, razinas, alyvuoges, smulkintą kiaušinį ir smulkintus svogūnų laiškus. Išmaišyti.

Štai ir viskas - yra lengviau, nei iš pirmo žvilgsnio atrodo ;)
Skanaus :)

You Might Also Like

0 comments