paštetas

Kepenėlių paštetas su pistacijomis ir mėtomis

08:00

Nepamenu, kad pirmą kartą paragavau vištienos kepenėlių, bet atrodo visada jas mėgau. Tiesa namuose jas paruošdavo paprastai - išmirkydavo piene, pabarstydavo druska ir gerai iškepdavo su svogūnais ir aliejumi bei patiekdavo su bulvėmis. Paštetą, kaip ir dauguma mano kartos žmonių, valgiau "Vaikišką" ir labai džiaugdavaus, kai namo būdavo parnešta kepeninės.
Pirmą kartą paštetą pati paruošiau, kai gyvenau bendrabutyje, 2010 metais. Tada, įsigijusi pirmą blenderį  už dvidešimt litų, nuolat gamindavau vaisių-jogurto kokteilius. Kaip tik tuo metu ėmiau domėtis maisto etikečių sudėtimi ir žinoma labai nusivyliau tuo, ką radau savo mėgstamame paštete. Taip ir atsirado poreikis pasigaminti savo. Nuo to pirmo blyno daugiau pašteto iš parduotuvės nevalgiau :)
Šis labai labai švelnus - tobulai kreminis, nors sviesto nėra tiek daug, kiek reikalauja dauguma įvairių receptų šaltinių. Pagardinau džiovintomis mėtomis - jos tikrai labai tinka prie vos juntamo apelsinų aromato. Turėjo būti skirtas svečiams, nes puikiai laikosi šaldytuve, dėl sviesto sluoksnio, tačiau buvo suvalgytas net neatėjus suplanuotai datai :) . Rekomenduoju išbandyti su krekeriais ar tiesiog juoda duona.
2 nedideli indeliai:
6 valg. š. + 100g sviesto
0,5 didelio svogūno
500 g vištienos kepenėlių
druskos
pipirų
100 ml apelsinų likerio 40% (pvz. Triple sec)
140 g sūdytų negliaudytų pistacijų
2 arb. š. džiovintų mėtų (galima naudoti ir šviežias, tuomet užteks mažiau)
0,5 citrinos žievelės

Keptuvėje įkaitinkite 3 valg. š. sviesto. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės, apie 5-6 minutes.
Sudėkite kepenėles, pagardinkite jas druska ir pipirais. Kepkite jas su svogūnais maždaug 4 minutes, vis apverskite. Supilkite apelsinų likerį ir dar pakepkite ant didelės ugnies, kol nugaruos, maždaug 4-5 minutes.
Atidėkite 5 kepenėlių gabaliukus. Likusias sudėkite su visu skysčiu į rankinio smulkintuvo indą su peiliukais. Sudėkite sviestą, mėtas ir citrinos žievelę. Gerai viską sumalkite iki vientiso kremo.
Pistacijų riešutus išgliaudykite ir pasmulkinkite peiliu. Nusemkite vieną šaukštą ir atidėkite.
Likusias kepenėles supjaustykit smulkiais gabalėliais.
Į paštetą šaukštu įmaišykite pasmulkintas kepenėles ir didžiąją dalį pistacijų. Sudėkite paštetą į indelius, išlyginkite paviršių.
Ištirpinkite likusius 3 šaukštus sviesto ir užpilkite juo paštetus. Apibarstykite likusiomis pistacijomis.

Skanaus :)

Receptas ruoštas puslapiui www.riesutai.lt

You Might Also Like

8 comments

  1. Nerealus - ir vaizdas ir jaučiu skonis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš niekada nededu sviesto į paštetą, neskanu man. Kepu šlakelyje aliejaus ir trinu su sultiniu bei įdedu virtos jautienos gabaliuką. O priedai toliau pagal nuotaiką. Dažniausiai darau su džiovintais baravykais. Pabandykite, paštetas gaunasi purus ir lengvutis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai įdomus variantas. Jei dėdė pridžiovins baravykų kitai žiemai - būtinai išmėginsiu.

      Panaikinti
  3. Man gavosi šiek tiek kietokas, ar galėjo būt fėl to,kad per mažai sviestuko įdėjau? Šiaip tai lb lb skanus ir šeimyna liko sužavėta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Arba sviesto mažai arba kepenėlės buvo perkeptos. Kitą sykį pabandykite daugiau sulčių supilti, jei jų kepant išsiskirs.

      Panaikinti
  4. Koks nuostabus pastetas - siandien gaminau, tai visi aikciojo nuo kvapu gardumo. Tik neturejau apelsinu likerio - pyliau Zagares, o vietoj vistu kepeneliu naudojau triusiu. Visiskai kitas pasteto skonis ir kvapas, labai gardus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai džiaugiuosi, kad patiko. O su triušio kepenėlėmis turėjo būti 10 kartų geriau :)

      Panaikinti