Šiuos keksiukus kepiau Naujųjų metų vakarui, tačiau jie pagardins bet kurią popietę ;) rekomenduoju savaitgaliui. Galima kepti ir paprastų keksiukų formelėse. Rožių vandenį galite pakeisti bet kuriuo kitu mėgstamu kvapu - vanile, apelsinais, romu ar brendžiu. Įprastai Madlenų (Madeleines) tešla yra kiek pašaldoma, bet ši versija greitesnė.
Pastaba: puodelis 250 ml
Maždaug 20 keksiukų:
3 dideli kiaušiniai
2/3 puodelio cukraus
2 valg. š. rožių vandens
keli lašai migdolų ekstrakto
120 g minkšto sviesto + šiek tiek skardai patepti
1 puodelis miltų (405 tipo)
1/4 puodelio kukurūzų krakmolo
1/2 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
cukraus pudros pabarstymui
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, rožių vandenį, migdolų ekstraktą ir gerai išplakite, kol masė pabals.
Sudėkite sviestą ir vėl gerai išsukite.
Persijokite kartu į tą patį dubenį miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Įmaišykite ingredientus nedideliu greičiu.
Formeles patepkite sviestu. Krėskite po šaukštą tešlos. Kepkite 10-11 minučių, kol paspaudus jausis, kad tešla tampri. Kol kepate, likusią tešlą laikykite šaldytuve.
Skanaus :)
Pagal Fleur de Sel tinklaraštį
Pastaba: puodelis 250 ml
Maždaug 20 keksiukų:
3 dideli kiaušiniai
2/3 puodelio cukraus
2 valg. š. rožių vandens
keli lašai migdolų ekstrakto
120 g minkšto sviesto + šiek tiek skardai patepti
1 puodelis miltų (405 tipo)
1/4 puodelio kukurūzų krakmolo
1/2 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
cukraus pudros pabarstymui
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus.
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, rožių vandenį, migdolų ekstraktą ir gerai išplakite, kol masė pabals.
Sudėkite sviestą ir vėl gerai išsukite.
Persijokite kartu į tą patį dubenį miltus, krakmolą, kepimo miltelius ir druską. Įmaišykite ingredientus nedideliu greičiu.
Formeles patepkite sviestu. Krėskite po šaukštą tešlos. Kepkite 10-11 minučių, kol paspaudus jausis, kad tešla tampri. Kol kepate, likusią tešlą laikykite šaldytuve.
Skanaus :)
Pagal Fleur de Sel tinklaraštį
8 comments
Mmm..aš tikriausiai rožių vandenį pakeisčiau romu :D
AtsakytiPanaikintiAš seniai norėjau su juo išbandyti, tai vos gavusi dovanų iš karto susiradau būtent Madlenų receptą :)
PanaikintiIndre, Tavosios madlenos atrodo stulbinančiai! Reikės kurį vakarą išbandyti šį recepto variantą. Esu didelė M. Prousto gerbėja, kasmet iš naujo perskaitau bent 1-2 knygas iš jo romanų ciklo, todėl madlenos man - daugiau negu eilinis kepinys. Tiktai į lietuvių kalbą šis terminas išverstas nei šiaip, nei taip - "biskvitiniai pyragaičiai". Aišku, 1979 m., pasirodžius pirmojo tomo vertimui, sovietmečio žmonės turbūt nė neįsivaizdavo, kas yra tos madlenos. Kaip gerai, kad mes gyvename naujais laikais:)
AtsakytiPanaikintiKristina, tu kaip visad moki žodžiais pamaloninti :) aš deja Prousto neskaičiau - rekomenduok kažką, m? Ypač jei ten bus ir madlenos ;)
PanaikintiIndre, M.Proustas visą gyvenimą rašė 8 romanų ciklą "Prarasto laiko beieškant", kuris tapo labai svarbiu Vakarų moderniosios literatūros atskaitos tašku. Visi romanai eilės tvarka: "Svano pusėje", "Žydinčių merginų šešėlyje", "Germantų pusė", "Sodoma ir Gomora", "Kalinė", "Dingusi Albertina", "Atrastas laikas". Skaityti geriausia iš eilės, nes romanai chronologiški, t.y. pirmasis prasideda pagrindinio herojaus vaikyste, o paskutinysis baigiasi jo numanoma mirtimi. Pirmuosius 3 skaityti lengviausia, o vėliau reikalai sunkėja, nes veikėjas atsideda dvasiniams apmąstymams ir beveik nelieka išorinio veiksmo. Bet man asmeniškai labiausia patinka romanų kalba, kurios grožio nenužudo netgi vertimas.
AtsakytiPanaikintiO madlenos pasirodo pirmajame tome ir periodiškai išnyra iki paskutiniojo - tai vienas svarbiausių herojaus atminties simbolių. Šiaip M. Proustas - prancūzas, todėl maisto ten daug, ypač pirmuosiuose tomuose, kol dar kalba sukasi apie aukštuomenę ir priėmimus:)
Nesu tikra ar esu nusiteikus tokiam kiekiui, bet dėkui ;) rašausi bent vieną dalį į tų, kurias reikia perskaityti sąrašą :)
Panaikintioi kokie grazuciai!
AtsakytiPanaikintiDėkui :) daug metų šios formos nenaudojau pagal paskirtį - buvo puiki proga vėl išmėginti :)
Panaikinti