daržovės

Šiupininė su vištiena ir ryžiais

09:00

Pirmą kartą skanios šiupininės, dar vadinamos solanka, paragavau Kaune esančiame medžiotojų restorane. Mama pasakojo, kad kol mokėsi, viena iš savaitgalio tradicijų buvo nueiti ten sriubos ir šašlykų. Nors patys šašlykai nesužavėjo, tačiau sriuba įspūdį paliko - tiršta, soti ir su citrinos rūgštele. Kai kas ją vadina likučių sriuba ir sako, kad į ją tinka viskas, ką randi šaldytuve. Galbūt ir taip, tačiau išvirta iš gerų ingredientų ši lėtai verdama sriuba tikrai pamalonins jūsų uoslės ir skonio receptorius bei sušildys sušalusius. Jei savo namuose dar neturite tokios sriubos varianto - išbandykite manąjį, o po to patobulinkite pagal savo skonį ;)

Trukmė: 1-1,5 valandos
3-4 porcijos:
1 puselė vištienos filė
aliejaus kepimui
mėgstamų prieskonių - čiobrelių, bazilikų, mairūnų ar kitų
druskos
pipirų
50 g geros rūkytos kaimiškos dešros
1 vidutinė morka
1 raudonoji paprika
1 vidutinis svogūnas
500 ml vandens
3 valg. š. rudųjų ryžių (tiks ir paprasti, jei neturite)
400 ml trintų konservuotų pomidorų
žiupsnis džiovintos aitriosios paprikos dribsnių
4-5 marinuoti maži agurkėliai kornišonai/1 vidutinis trumpavaisis
1 skiltelė česnako
12-14 juodųjų alyvuogių
1/4 citrinos sulčių (2-3 valg. š.)

Pasiruoškite nesvylantį puodą, kuriame būtų galima ir kepti ir troškinti. Man tam puikiai tarnauja paprastas iš parduotuvės keramine danga.
Vištienos filė supjaustykite kubeliais.
Puode įkaitinkite aliejų, kad vos semtų dugną. Sudėkite vištieną, užberkite prieskonių, druskos, pavartykite ir leiskite kiek apkepti.
Kol vištiena kepa - supjaustykite dešrą griežinėliais ir dėkite į puodą. Pamaišykite ir toliau kepkite ant mažos ugnies.
Morką nuskuskite, supjaustykite griežinėliais ir dėkite į puodą, pamaišykite.
Papriką supjaustykite kubeliais ir dėkite į puodą. Jei ėmė svilti - įpilkite šiek tiek vandens.
Svogūną susmulkinkite ir apkepkite kitoje keptuvėje. Iškepusį sudėkite į puodą su mėsa ir daržovėmis.
Supilkite į puodą vandenį ir užvirkite ant didelės ugnies. Tada suberkite ryžius. Nuo ryžių subėrimo reikės virti dar apie 40 minučių, kad jie suminkštėtų.
Kai dalis vandens nugaruos - supilkite trintus pomidorus.
Pagardinkite sriubą aitriosios paprikos dribsniais.
Agurkėlius susmulkinkite ir sudėkite į sriubą. Išmaišykite. Leiskite pavirti, tuomet paragaukite - gal trūksta druskos, pipirų ar aitrumo.
Česnako skiltelę įspauskite į sriubą.
Alyvuoges supjaustykite griežinėliais ir jas suberkite pačioje pabaigoje.
Nukaiskite sriubą, įpilkite citrinos sulčių, išmaišykite ir tiekite (jei nemėgstate rūgščiai - pilkite vis pamaišydami ir paragaudami).

Skanaus :)

You Might Also Like

4 comments

  1. Keista, bet namie nevirdavo tokios niekas, bet visada skambėdavo kaip toks jaukus šildantis patiekalas :) Tikiuos prisiruošiu išsivirt žiemą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane namie irgi nevirdavo, bet manau prigis pas mane :) soti ir šildanti - tikrai labai žiemiška

      Panaikinti
  2. Šilta net skaitant:) Esu ragavusi šiupininės sriubos Medžiotojų restorane, bet taviškė atrodo gražiau:) Puiki nuotrauka!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na mes lygintis labai negalim - jie ten turi šernienos privalumą :) dėkui už komplimentus nuotraukai, mokausi vis dar - pribaigiu namų darbus universitetui ir kibsiu į fotoaparato žinyną :)

      Panaikinti