Jamie Oliver

Lazanija su vištiena be gliuteno (M&S)

08:00

 Nemažai laiko praėjo nuo paskutinio įrašo. Pirmiausia smagios žinios - apsigyniau magistro diplomą. O po jo atėjo toks keistas noras pailsėti (juolab, kad jam ir atostogas paskyriau). Atrodė norisi atsigriebti už visas nemiegotas naktis, neperskaitytus žurnalus (Delicious dar dabar turiu vieną neatplėštą - gėda), peržiūrėti visus filmus ir tiesiog mėgautis tuo nieko neveikimu.
Matyt toks tylus režimas nepatiko mano vidui - ant odos atsirado niežtinčios dėmės ir net neplanavo dingti. Pagaliau, po programos šeimos gydytojas-alergologas-dermatologas, man pasiūlė išbandyti vaikišką dietą ir po truputį įtraukti naujus produktus. Galiausiai liko 3 įtariamieji: avižos ir visas gliutenas, mandarinai arba skalbiklis. Visa ši mini istorija skirta tam, kad nesugalvotumėt, jog išprotėjau ir ėmiau vaikytis kokių nors mitybos madų. Sutapimas ar ne, bet man tyliai svarstant kaip to gliuteno išvengti, gavau pasiūlymą išbandyti naujus Marks & Spencer produktus. Su džiaugsmu sutikau, juolab, kad Kaune jų parduotuvės nėra, o nuvykusi į Vilnių nepraleidžiu progos ten užsukti. Jų pakuotės fantastiškos, o kokybe nesu nei karto nusivylusi. Tad ateityje bus įrašų su M&S produkcija. Niekas nedraudžia naudoti kitokių, o jei jums labai nepatinka - venkite įrašų su skliausteliuose esančia nuoroda (M&S).
 Lazanija su vištiena man vienas skaniausių naminių patiekalų su makaronais. Taip, darbo įdėti teks, bet ji tikrai to verta. Be to, kaip mokė italas makaronų pamokėlės metu, lazaniją reikia tiek antrą kartą pašildytą, o ne ką tik iš orkaitės. Patiekus ja karštą bus sunku atpjauti, įdaras tekės pro visus kraštus ir turėsite didelę makaronų ir įdaro krūvą lėkštėje. Tad reikia apsišarvuoti kantrybe ir laukti, kol ji atvės.
Kuo ši lazanija skiriasi nuo įprastos? Nenaudoti produktai turintys gliuteno - įprasti lazanijos lakštai pakeisti į pagamintus iš kukurūzų ir ryžių miltų, o Bechamel padažui naudoti kukurūzų miltai.
3-4 porcijos
Mėsos padažui:
1 nedidelis svogūnas
1 skiltelė česnako
aliejaus kepimui
2 salierų stiebai
2 morkos
300 g vištienos filė
šviežiai maltų juodųjų pipirų
druskos
džiovintų bazilikų
600 g konservuotų pomidorų

Bechamel padažui

1l pieno
60 g kukurūzų miltų
40 g sviesto
šviežiai maltų juodųjų pipirų
druskos
žiupsnis šviežiai tarkuoto muskato riešuto
50 g kietojo sūrio

Lazanijai:

12 lazanijos lakštų
100 g mocarelos sūrio
aliejaus

Pirmiausia paruoškite mėsos padažą. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Nesvylančiame puode įkaitinkite aliejų ir sudėkite kepti svogūną ir česnaką.
Salierą ir morką susmulkinkite mažais kubeliais, sudėkite į puodą.
Vištienos filė supjaustykite mažais kubeliais, sudėkite į puodą, pagardinkite pipirais, druska ir džiovintais bazilikais. Maišydami apkepkite ant didelės ugnies. Sudėkite pomidorus. Troškinkite uždengtame puode apie 50-60 minučių, tuomet atidenkite ir troškinkite kol sultys kiek nugaruos, o masė bus gan tiršta (apie 30 minučių). Vis pamaišykite, kad neprisviltų. Paragaukite, jei reikia dar įberkite druskos ir pipirų ar bazilikų. Nukaiskite, pasmulkinkite masę lėčiausiu greičiu su elektriniu maisto smulkintuvu (geriausia su plačia galva - Big foot, mat su ja nesitaško).
Paruoškite padažą. Išplakite puode pieną su kukurūzų miltais, sudėkite sviestą, prieskonius ir virkite ant mažos ugnies nuolat maišydami, kol ims tirštėti ir padažas beveik užvirs. Tuomet įmaišykite sūrį.
Kepimo indą patepkite aliejumi. Išdėliokite pirmus 3 lazanijos lakštus, dėkite sluoksnį mėsos padažo, užplėšykite mocarelos, tuomet vėl dėkite lakštus, padažo ir sūrio. Paskutinis sluoksnis turi būti mėsos ir sūrio. Tuomet aplink supilkite Bechamel padažą.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių, kol viršus gražiai parus.

Skanaus :)

Iš dalies remtasi Jamie Oliver receptu 

You Might Also Like

8 comments

  1. Atsakymai
    1. Priariu! Deja pas manenamie yra gyventojas, kuriam nelabai patinka ji "in general". O labiausiai juk norim džiuginti kitus :)

      Panaikinti
  2. Indre, sveika pargrįžusi! Labai smagu skaityt. O dar su kokiu receptu. Jėga.
    Ar jautėsi koks nors skirtumas nuo _tradicinių_ makaronų lakštų su glitimu? Kietesni, daugiau skonio sugėrė, ar pan?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei kandi "pliką" makaroną - gali suprasti, kad yra ryžių ir kukurūzų. Nėra labai juntama, spalva irgi neišduotų :) Nei kietumu, nei kažkuo kitu nesiskyrė - puikus produktas, jei kažkas netoleruoja gliuteno, bet mėgsta lazaniją.

      Panaikinti
  3. Indre, o dermatologas nesvarste galimybes, kad tau gali buti ekzema? niezincios nenykstancios demes (not the rash that itches, but the itch that rashes); ligos priezastis nezinoma; gali buti koks nors isorinis dirgiklis (koks nors naujas audinys, arba metalas (juvelyriniai dirbiniai, laikrodis, dirzo sagtis, etc.); gali buti nervinio pobudzio (magistras, nemigo naktys, etc.); gali buti ir maistas; as cia savo patirtimi dalinuosi, nes man n dermatologu n metu nieko doro negalejo pasakyti,vieni aiskino, kad nuo citrusiniu vaisiu, kiti kad nuo braskiu, dar kiti - kad nuo pomidoru; mano abiems vaikams irgi panasus zidiniai tai atsiranda, tai vel isnyksta; taip kad tikriausiai ne nuo pomidoru ir ne nuo braskiu, o nuo prastu genu; pabandyk tas demes pasitepti tepalu Elidel / Novartis; mazu pades; jeigu pades - zinosi kame saknys; jeigu nepades, tai gal tada gluten intolerance; sekmes;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kadangi mano eilė pas gydytoją priėjo po mėnesio draskymosi naktimis beveik iki kraujo - jau nebeeksperimentavau ir džiaugiaus, kai davė tinkamų vaistų (netinkamų pati turėjau, nesuveikė). Alerginiai brėžimai rodė sujautrėjimą grūdinėms kultūroms (tarp jų ir avižoms) - nežinau ar sutapimas, kad tyrimo rytą valgiau avižų košę su avižų pienu. Gal neveltui nemėgstu košės? O bet tačiau, kodėl nuo granolos viskas gerai. Liko dar pora tyrimų - kraujo dėl maisto ir chemikalų iš buitinės chemijos (eilė tik 1,5 mėnesio į priekį, jei nenori/negali mokėti). Tikiuos jie kažką parodys, o iki tol - kukurūzų miltai jau stovi mano lentynoje, vėl iš naujo atradau ryžių ir kukurūzų trapučius :) Jei vėl atsinaujins - būtinai pasinaudosiu patarimu tepalui.

      Panaikinti
  4. Bet ot tos bjaurybės ligos, iš niekur nieko prilimpa ir po to turi vaikščioti per gydytojus, kad atrastų, kas čia gyvenime kaltas. Beje, sveikinu su magistro diplomu!. Aišku, tikėtina, kad ir jis čia prie tų visų alergijų prisidėjo. Nes kaip žinia, tam tikri produktai nemažai žmonių yra kažkiek alergizuojantys (pvz., kad ir kiaušiniai ar medus), bet sveikas organizmas gali lengvai nuo jų apsiginti ar net nesureaguoti. O kai užpuola stresas ir neišsimiegi pakankamai, tai organizmui viskas ima netikti, nes jis per daug pavargęs atsirinkinėti, kas čia gero, o kas ne. Tikiuosi, pailsėsi po magistro ir ligos greit praeis bei bus geriau.
    O kad M&S turi made without liniją, tai kažkaip būsiu praleidusi. Reiks apsilankyti, kai kitąkart važiuosiu į Vilnių, ir apsishoppinus, gaminti tavo lazaniją :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visko gali būti - dabar jau tik pamiršta ir atrodo ėmiau ir parašiau, bet matyt taip paprasta vis tik nebuvo :)
      Made without linija jau yra virš metų - aš irgi jos nebuvau mačiusi, nes dažniausiai eidavau tiesiai prie riešutų sviesto ir arbatos :)

      Panaikinti