Pastebėjau, kad mažokai saldumynų mano tinklaraštyje paskutiniu metu, tad skubu taisyti padėtį. Šiuos sausainius pavadinčiau receptu iš kirvio – jie iškepti iš tokių ingredientų, kuriuos lengvai rasite bet kuriuose namuose. Kitus panašius avižinius sausainius rasite ČIA.
Taigi, avižiniai sausainiai – Amerikos klasika, be kurių neužaugo nei viena karta. Daugeliui JAV virtuvė siejasi tikrai ne su pačiais sveikiausiais gaminiais, tad ir šie sausainiai pilni cukraus ir baltų miltų. Gera žinia ta, kad norint juos padaryti sveikesniais – galima lengvai eksperimentuoti. Žemiau pateiksiu keletą patarimų, kurie tikiuosi padės, jei turite mitybos apribojimų. Jei ne – keliaukite po antra nuotrauka.
Įprastą baltą cukrų keisti ruduoju/kokosų cukrumi ar minkštu medumi, stevija arba klevų sirupas. Rinkitės tai, kas jums priimtina – aš tikrai ne ta blogerė, kuri aklai vaikosi maisto madų. Visur svarbu saikas.
Toliau miltai: keiskite į avižinius arba migdolų miltus. Tiesa įvertinkite, kad tešla tuomet gali būti šiek tiek trapesnė. Jei esate nepatyręs/-usi pakaitalų naudojime – negaliu atsakyti už jūsų rezultatą. Bet jei keitėte – būtinai pasidalinkite rezultatu komentaruose. Visad įdomu sužinoti, kaip pasisekė.
Sviestas. Jį turbūt lengviausia pakeisti aliejumi arba kokosu aliejumi. Kai kas naudoja bananą arba obuolių tyrę. Žinoma tuomet nereiktų tikėti traškaus rezultato (ypač naudojant vaisius). Tačiau tai dar viena alternatyva, jei jis nepatinka.
Šokoladas – jau ir Lietuvoje galima rasti šokolado be cukraus/pieno. Kita alternatyva – kakavos pupelės. Manau jos čia visai tiktų, nes sausainiai išties saldūs.
Žemės riešutų sviestas – jei esate alergiški žemės riešutams, galite rinktis kitų riešutų sviestą arba saulėgrąžų sviestą.
Taigi šie dideli avižiniai sausainiai su žemės riešutų sviestu ir šokolado gabaliukais nudžiugins jus kiekvieną kartą. Rekomenduoju formuoti juos kiek mažesnius – sausainiai tikrai saldūs ir sotūs. Patys pagalvokite – cukrus, avižos, šokoladas. Šie sausainiai šiek tiek plečiasi ir pučiasi, kol kepa, tad palikite tarpus.
Aš labai nemėgstu receptų, kuriuos reikia gaminti su pertrauka (pvz. palikti kažkiek laiko šaldytuve (labas kanelės!), tačiau su sausainiais tai būtina. Kodėl? Sausainių tešlai būnant šaldytuve sukietėja joje esantys riebalai, todėl kepimo metu sausainiai mažiau plečiasi, sviestas apkepdamas ingredientus sudaro kitokią tekstūrą. Tad tikrai leiskite sausainių masei pabūti šaldytuve tas 3, minučių.
Sausainius galite formuoti šlapiomis rankomis arba ledų šaukštu.
Tad keliaujam prie recepto
Avižiniai sausainiai su žemės riešutų sviestu ir šokolado gabaliukais
Apie 30 sausainių
180 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
235 g sviesto
200 g balto cukraus
100 g rudojo cukraus
2 dideli kiaušiniai
260 g žemės riešutų sviesto (naudojau su gabaliukais)
180 g avižinių dribsnių (ne greito paruošimo)
150 g juodojo šokolado gabaliukų
Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską.
Kitame inde išplakite sviestą (apie 1 minutę), tuomet suberkite abiejų rūšių cukrų ir toliau plakite, apie 2 minutes. Sudėkite kiaušinius ir žemės riešutų sviestą, bei vėl gerai išplakite.
Suberkite miltų mišinį, išmaišykite, kol nesimatys sausų miltų, tuomet suberkite avižinius dribsnius ir juos įmaišykite. Sudėkite juodojo šokolado gabaliukus. Išmaišykite ir padėkite šaltai 30 minučių (tešlą galite laikyti šaldytuve iki 4 dienų).
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
Išklokite skardą kepimo popieriumi. Dėkite sausainių tešlą, palikite apie 5 cm tarpus (man į skardą tilpo 9 vienetai). Kepkite 12-14 minučių su funkcija viršus-apačia. Centras atrodys labai minkštas. Leiskite ataušti skardoje bent 5 minutes, tuomet perkelkite aušinimui ant grotelių.
Suvalgykite per 1 savaitę (jei tiek išlauksite ;) ).
Skanaus :)
Pagal SallysBakingAddiction.com
Pagal SallysBakingAddiction.com
0 comments