cheesecake

Varškės pyragas cheesecake su kokosų grietinėle ir vyšniomis + patarimai, kaip gauti tobulą pyragą

12:04

Mėgstu sulaukti svečių. Ruoštis, planuoti. Dar geriau, kai tie svečiai nelabai mėgsta gaminti patys, nes tada žinai, kad kiekvienas patiekalas pradžiugins ir nustebins :D
Ar pažįstate žmonių, kuriems nelabai patiktų cheesecake'kai? Aš tai nelabai. Visi juos mėgsta, nesvarbu ar su citrina, vyšniomis, šokoladu... Šio pyrago viso vaizdo nuotraukos nėra, nes jis buvo suvalgytas per greitai. Bet galiu užtikrinti, kad žemiau pateiktas receptas yra foolproof (aka sugebės pagaminti bet kas). Kodėl? Visų pirma jokių kiaušinių trynių ir baltymų atskyrinėjimų ir plakimų, kas atbaido daugelį virtuvės naujokų. Naudoti reikia tik kombainą, bet galiu užtikrinti, kad išsisuksite ir be jo.
Taigi, keli patarimai kaip iškepti puikų čyzkeiką:

  • apkepkite pagrindą. Nesvarbu, ruošite iš maltų sausainių ar šį iš paprastos cukrinės tešlos - iš anksto apkeptas cheesecake'o pagrindas bus tvirtesnis, o užpilta kreminė masė nepavers jo per šlapiu.
  • nedarinėkite orkaitės durelių. Jei leisite pyragui ramiai kepti, turėsite didesnę tikimybę, kad jis labiau iškilęs ir mažiau susmegs (nors tai nieko blogo, čia ne biskvitas, kurs sukritusi tešla būna neskani). Jei orkaitė kepa netolygiai, apsukite skardą, kai bus praėję 2/3 kepimo laiko.
  • vėsinkite pyragą orkaitėje bent valandą. Tai vėl gi padeda išlaikyti gražesnę formą. Po to atvėsinkite kambario temperatūroje, o tuomet šaldytuve.
  • atšaldykite prieš tiekdami. Bent 2-3 valandos varškės pyragui šaldytuve padės atskleisti tą malonų, kremišką, tirpstantį burnoje skonį. 
  • nebijokite, jei suplaktas varškės sluoksnis atrodo skystas kaip kefyras. Daug kiaušinių, krakmolas ir tinkama orkaitės temperatūra viską „sutrauks“ ir pyragas bus puikus.
  • viduriukas baigus kepti gali būti dar šiek tiek liulantis, tai yra nesustingęs. Viskas gerai, vėstant pyragui viskas susitvarkys. Žinoma judėti turi šiek tiek, o ne teliūskuoti į visus kraštus :) 
  • rinkitės kokybiškus ingredientus su visais riebalais. Sūrpyragis ne tas patiekalas, kurį gaminate norėdami sulieknėti. Tad netaupome malonumo vardan ir raudojame riebia varškę, kreminį sūrį, mascarpone, riebiausią, kokią tik randate grietinėlę.
  • nevenkite krakmolo – jis padeda apsaugoti pyragą nuo suskilimo, šiek tiek sutvirtina tekstūrą. Galite rinktis bulvių arba kukurūzų krakmolą, tai nepakeis esmės. Žinoma, jei neturite krakmolo arba negalite jo naudoti – galite kepti cheesecake'ą ir be jo. Kai kurie deda pudingo miltelius (pvz. Dr. Oetker vanilinio pudingo) – tai irgi tinkama apsauga, garantija. 
  • vandens vonelė - turbūt esate girdėję apie ją. Ji padeda pyragui būti kremiškesniam. Bet yra vienas bet - turite turėti itin gerą formą, kuri nepraleistų vandens + ją gerai apsukti folija. Na nes vanduo patekęs į formą ištirpins pagrindą. Jei esate naujokai ir nesate užtikrint savo forma - praleiskite šį žingsnį. Užtikrinu - pyragas bus tikrai skanus. O kai nusiteiksite investuoti į itin gerą formą, galėsite mėgautis savo pyragu kitame lygmenyje. Šis nuotraukoje esantis pyragas yra keptas be vandens vonelės.
  • kaip apsisaugoti nuo įtrūkimų? Varškės kremo pyragas įskyla jei yra perkeptas arba jei kepate per greitai. Tad recepte nurodyta temperatūra ir laikas yra jūsų draugai. Stebėkite pyragą prieš kepimo pabaigą - jei matote, kad atsiranda įtrūkimų, sumažinkite temperatūrą arba tiesiog išjunkite orkaitę. Kai jau išėmėte pyragą iš orkaitės - plonu peiliu apipjaukite kraštus, kad jie nebūtų prikibę prie skardos. Tai irgi sumažins įtrūkimo galimybę. O jei įtrūko?? Tą vietą gausiau patepkite uogiene :) 
Pakaitalai
Juk nevisad visi ingredientai po ranka. Tad svarbu žinoti, ką galite kuo pakeisti. Jei neturite varškės, bet turite kalną maskarponės - gaminkite su ja. Keli patarimai, kaip nepasiklysti. 
Pagrindas
Galite naudoti bet kokius sausainius, kuriuos sumalsite ir sumaišysite su lydytu sviestu. Klasika būtų digestives arba Graham cracker, lietuviams priimtina Selga (nes jie riebūs), man pačiai labai skanu su Lidl avižiniais sausainiais, kurių dugneliai glaistyti šokoladu. Šioje versijoje pyrago pagrindas yra keptas. Paprasta tešla ir labai skanus, traškus cukrinis pagrindas. Galima įmaišyti smulkintų riešutų, ruošti iš viso datulių-riešutų pagrindą. Prisiminkite, ką mėgstate ir gaminkite. Svarbu, kad tešla per daug nesusitrauktų kepdama.
Pagrindinis kreminis sluoksnis
Jei kalbėsime apie klasikinį itlaišką cheesecake'ą - reiktų naudoti rikotos varškę ir mascarponę. Niujorko stiliaus čyzkeikas turės kalną Philadelphia sūrelio ir grietinėlės. Iš esmės, jūs galite varijuoti tuo, kas jums yra prieinama ir tinkama pagal kainą. Kaip pagrindinis ingredientas gali būti naudojama: kreminė varškė pyragams iš kibirėlio, įprasta riebi varškė, kurią pertrinsite per smulkų sietelį, ricotta, Philadephia sūrelis. Kaip antrąjį ingredientą galite naudoti: mascarponės sūrį, riebią grietinę (ne mažiau 30% riebumo), riebią išplaktą grietinėlę, Philadelphia sūrelį, kokosų grietinėlę. Iš esmės pasirinkus vieną ingredientą, kuris yra kiek standesnis ir rūgštenis, o kitą lengvesnis ir švelnus - gausite gerą derinį. Esu kepusi tiek maskarponė + varškė, tiek varškė + maskarponė ir buvo puiku. Tiesa nebandžiau atvirkščio derinio su kokosų grietinėlė, tad už jį garantuoti negaliu.
Receptas
Varškės pyragas cheesecake su kokosų grietinėle ir vyšniomis
28 cm skarda 8-10 asmenų (arba 4 smaližiams :D)

Pagrindui:
150 g miltų (550D)
100 g sviesto
85 g cukraus

Pagrindiniam kreminiam sluoksniui:
500 g varškės pyragams
160 g kokosų grietinėlės (nugriebkite nuo skardinės arba pirkite Santa Maria)
250 g cukraus
5 kiaušiniai
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1,5 valg. š. krakmolo
1,5 valg. š. vandens

Papuošimui:
Vyšnių ar kitos mėgstamos uogienės

Cheesecake'o gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Funkcija viršus-apačia, be ventiliatoriaus.
Į kombainą su peiliukais sudėkite miltus, sviestą, cukrų. Išsukite, kol ims formuotis stambūs trupiniai. Atsegamą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite trupinius ir delnu juos suspauskite ir išlyginkite. Subadykite šakute. Kepkite 15-17 minučių orkaitėje.
Kol pagrindas kepa - paruoškite įdarą. Į kombainą sudėkite varškę, kokosų grietinėlę, cukrų, kiaušinius, vanilę. Gerai išsukite iki vientisos masės. Stiklinėje sumaišykite krakmolą ir vandenį iki vientisos masės, supilkite į varškės masę ir vėl gerai išsukite. Masė atrodys kaip skystas jogurtas ar kefyras - taip ir turi būti. 
Ištraukite pagrindą. Sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių.
Ant iškepusio pagrindo supilkite varškės masę. Jei jūsų skarda sena - dugną apsukite folija, kad varškės sluoksnis neprasisunktų per kraštus ir nepridegtų orkaitėje. Supilkite varškės masę ir kepkite 50 minučių. 
Iškepusį pyragą palikite bent valandą atvėsti orkaitėje. Tuomet ištraukite ir atvėsinkite kambario temperatūroje dar valandą ir tuomet dar bent 3 valandas vėsinkite šaldytuve.
Atvėsusį pyragą aptepkite vyšnių uogiene arba Lemon curd (receptas čia).

Skanaus :)
Įkvėptas Donnos Hay. 

You Might Also Like

0 comments