pyragas

Šventiškas obuolių ir varškės pyragas

22:49


Apple curd pie, originally uploaded by indre7GPM.

Kai reikėjo apsispręsti kokį pyragą gaminti savaitgaliui, jau žinojau ko noriu - trapaus pagrindo ir traškaus viršaus. O viduje būtinai obuolių ir varškės. Ir šokolado truputį... Pagrindas - iš Kepykla penki, viršus - iš Inetos. Labai gardus, tik reikia įsitikinti, ar vidurys iškepęs po prislėgimo (kadangi nei žirnių, nei specialaus išradimo prislėgimui neturiu, teko naudoti dangtį, po kuriuo tešla šilo, ir dėl to vidurys truputį "nedakepė". Nekartokit klaidos - naudokit žirnius, keraminius žirnius, mačiau net monetas naudoja).

Vienai 21-25 cm formai reikės:

Pagrindui:
100g sviesto
100g cukraus
1 kiaušinio
180g miltų
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. vanilinio cukraus
grūstų lazdyno riešutų (apie pusės puodelio)

Viduriniam sluoksniui:
150g riebios varškės, pertrintos per sietelį arba kombainu
1 kiaušinio
4 šaukštų cukraus + 2 šaukštai
60g smulkinto šokolado
2 obuolių
poros šaukštų citrinos sulčių

Trupiniams:
pusės stiklinės smulkintų lazdyno riešutų
50g sviesto
80g miltų
80g cukraus

Pagrindui ištrinti sviestą su cukrumi. Įmaišyti kiaušinį, suberti su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi sumaišytus miltus, riešutus ir viską išmaišyti, išminkyti į lipnią ir minkštą tešlą. Patepti kepimo formą sviestų ir pabarstyti miltais. Tada aš tą tešlos gumulą dėjau į skardą ir kumščiais išlyginau iki kraštų. Palikti šaldytuve bent pusvalandžiui.
Vėliau įtiesti kepimo popieriaus arba folijos ir tešlą paslėgti. Kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol taps auksinis. Patikrinkite, ar vidurys tikrai iškepęs. Atvėsinkite.

Viduriniam sluoksniui sumaišykite varškę, 4 šaukštus cukraus, kiaušinį ir šokoladą. Obuolius nulupkite, supjaustykite kubeliais, užberkite dviem šaukštais cukraus ir užpilkite citrinų sultis.

Trupiniams sumaišykite visus nurodytus produktus. Sviestą iš pradžių pjaustykite peiliui, vėliau trinkite pirštais, kol susidarys maži trupinėliai.

Ant atvėsusio pagrindo dėkite sluoksnį varškės kremo, tada obuolius (susidariusį skystį nupilkite). Galiausiai viską apibarstykite trupiniais. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 minučių, kol viršus bus auksinis.

Skanaus :)

You Might Also Like

12 comments

  1. Labai viliojančiai sudėtis atrodo, bet mano vyras vėl pradėjo šaukti, kad nekepčiau jokių pyragų... tai dabar nebent sausainius vaikams galėsiu kepti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš tai negalėčiau be saldžių savo kepinių. Diena praeina ir vėl norisi kažko savo, skanaus, bent gabalėlio :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. o aš tarp tų monetų ir auskarą įžvelgiu :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na aš šitaip, net nemėgstamiausių nenaudočiau :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pasakiškas derinys :D skamba iš tiesų skaniai :)tiesiog niam niam...su puodeliu arbatos

    AtsakytiPanaikinti
  6. Paskutiniu metu varškė valdo padėtį. Jei ne pyragais, tai bent sūreliais ;D šiandien va Skirmantės su persikais kambariokė kepė. Matyt vėl dantys ims kaltis ;D

    AtsakytiPanaikinti
  7. oi oi oi jojojoi, šitas į eilę be eilės... ims sapnuotis, jei greitu laiku nebus realizuotas - labai sumasino :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jūrate, lauksiu atsiliepimų kaip pavyko ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Išbandžiau. Tikėjausi labiau obuolinio nei varškinio. Nors ir tris obuolius sukroviau, bet vis tiek jie man išnyko varškėje. Bet šiaip skanus. Toks viso ko geriausio galima rasti :) O kokius kepimo miltelius naudoji (jaučiasi tešloje, nors ir tik 1.5 a. š. dėjau, su miltais gerai maišiau - lyg viską darau, kaip reikia...)? Jau kelintą kartą pastebiu, kad man tai užkliūna :/ Gal kokia gera firma yra, kad kepimo milteliai atliktų savo darbą, bet nesijaustų? :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Jūrate,
    pirmiausia smagu, kad išbandėt. Jei norisi daugiau obuolių - pamažint varškės. Aš dėjau tiek kiek turėjau, tai ir gavosi toks all in one receptas.

    Dėl kepimo miltelių - visad naudoju Dr.Oetker ir niekad nebuvo jokios problemos. Gal padauginat? Aš šaukšteliais nubrauktais dedu visad ir su miltais maišau...

    AtsakytiPanaikinti
  11. O kokius iki tol naudojai? Man jausdavosi skonis tik kai su soda kepdavau...

    AtsakytiPanaikinti