sausainiai

Marokietiški sviestiniai sausainiai su sezamais ir speltos miltais

13:57

Kai pamačiau pas Astą šiuos sausainius iškart supratau, kad kepsiu. Sezamo visad turiu per daug, nes pamirštu, kad turiu ir kai reikia dar užsiperku. Taip ir kaupiasi.
Recepto laikiausi, tik pusę miltų pakeičiau speltos miltais (daugiau apie speltą rasite čia ), kurių pirkau Kaune esančiame malūne. Ten dirbantis vyras mielai atsvėrė kilogramą pabandymui.
Sausainiai tikrai labai skanūs - ypač jei esate sezamų mėgėjai (pamenat, seniau buvo populiarūs kazinakai - bent aš juos seniau labai mėgau).

16 sausainių naudojau:

200g cukraus su vanile
200g minkšto sviesto
1 didelį kiaušinį
125g kvietinių miltų
125g speltos miltų
žiupsnelį druskos
100g sezamo sėklų

Cukrų ištrinkite su sviestu iki kol taps puri masė. Įplakite kiaušinį. Kitame inde sumaišykite miltus ir druską. Įmaišykite juos į sviesto masę. Galiausiai įmaišykite sezamo sėklas. Jei maišėte mikseriu, dabar imkitės darbo rankomis - masė turi būti lygi, vientisa ir šiek tiek lipni. Visą tešlą susidalinkite į 16 gabaliukų (patogu suminkyti į pailgą gabalą, jį padalinti į 8 dalis, o tada kiekvieną į dar po 2). Rankomis suformuokite rutuliukus ir vėliau juos suspauskite. Dėkite į skardą. Palikite tarpus - sausainiai kepdami dar plėsis. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8-12 minučių, kol krašteliai gražiai paruduos. Tik iškepusių vidurys dar bus minkštas, bet atvėsus jis sukietės. Vėsinkite ant grotelių.

Skanaus :)

Šaltinis Saulėta virtuvė

You Might Also Like

4 comments

  1. Geeeras. Aš irgi kepiau šitų pačių sausainių draugėm dovanų siųsti, perrišau tokiu pačiu kaspinu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Matyt toje pačioje Vilniaus parduotuvėje pirkom kaspiną. Bet įdomus sutapimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mmm, kaip smagu matyti, kad mano (na, ne mano, bet vis tiek) sausainėliai pradėjo kelionę po kitus lietuviškus blog'us :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Asta - na kur nepradės, kai tokie skanūs :)

    AtsakytiPanaikinti