augalai

Pipirnės ir garstyčios

12:30

Pirmasis įrašas apie pipirnę ir garstyčias iš minisodas.lt. Todėl, kad jos pirmos pradžiugino! Pasėjau balandžio 25, o grįžusi po savaitgalio balandžio 28 jau radau prasikalusi daigelius. Bet apie viską iš pradžių.
 Prakirpę pakuotę rasite joje žemės mišinį ir pakuotę su sėklomis. Pipirnių giliai sėti nereikia - žemę šiek tiek suspauskite pirštais, 1 šaukštą žemės nusemkite. Truputį palaistykite (2-3 šauktai vandens). Padarykite pirštais negilius (iki 1cm) griovelius. Į juos suberkite sėklas. Užberkite nusemtu šaukštu žemių ir lengvai paspauskite. Dar šiek tiek palaistykite.
Namų darželis paruoštas :) Tokį jį ir palikau, kai išvykau 26 dieną į Šiaulius. Kambariokė augalus vėl palaistė 28 dienos ryte.
Pagal sodininkyste.lt pipirnės kaip kultūrinis augalas auginamos labai seniai. Jos jau buvo žinomos senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje. Į Centrinę Europą atvežė Romos legionieriai. <...>. Jas labai vertina ir mėgsta gruzinai.

Pipirnių maistinės savybės
Maistui vartojami jauni pipirnių lapeliai arba vos išsiskleidę skilčialapiai, kurie skoniu šiek tiek primena garstyčias bei krienus. Pipirnių lapuose yra eterinio garstyčių aliejaus, jodo, kalcio, geležies druskų, karotino, B grupės vitaminų ir ypač gausu vitamino C. Suvalgę 50 g pipirnių, aprūpinsime organizmą minimaliu vitaminų kiekiu visai dienai. Pipirnės tinka avitaminozėms gydyti ir jų profilaktikai. Jose esantys lakūs garstyčių aliejai turi ir antibiotinių savybių.

Garstyčios puikus vitaminų šaltinis. O taip pat joms priskiriama jauninamųjų savybių ;)
Pipirnė 29 dieną - labai nekantru paragauti, bet dar laukiu.
Pipirnė gegužės 1 dieną.
Pipirnė gegužės 5 dieną. Jau ryt-poryt ragausiu :)

Pagal asmeninę patirtį ir sodininkyste.lt informaciją.

You Might Also Like

2 comments

  1. Įdomu ar čia tokių būna.. sudomino mane toks 'daržas' :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na šiuos rinkinukus ruošia JK, tai pasidomėk - gal importuoja ir pas jus :) ?

      Panaikinti