alus

Švyturio "20 statinių" alaus pristatymas

10:00

 Šią savaitę savo kalendoriuje drąsiai pavadinčiau alaus savaite. Antradienio vakarą dalyvavau maisto ir alaus derinimo sesijoje (apie ją kiek vėliau, laukiu nuotraukų :) ), o vakar Vilniuje, King & Mouse bare buvo pristatytos limituota partija Švyturio stauto "20 statinių".
Šis alus ypatingas tuo, kad 3 mėnesius buvo brandintas amerikietiško ąžuolo viskio statinėse atkeliavusiose iš Škotijos. Prieš tai jose net 18 metų brendo viskis Bunnahabhain. 
Vakaro programoje buvo pristatyta šio stauto kūrimo istorija, vyko aukcionas įsigyti pirmiems trims buteliams. Kiekvienas butelis yra sunumeruotas, jų buvo pagaminta tik 8000 vienetų.
„Švyturio“ alaus daryklos Klaipėdoje vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė pasakojo, kad šis alus yra itin tinkamas Kalėdų laikotarpiu. Tai tamsus ir stiprus (7,9 laipsnio) alus, turintis viskio aromatų, ąžuolo ir dūmo prieskonių. Ir išties jį be galo malonu uostyti, nes aromatas nepakartojamas. Ekspertai pajaus kakavos, šokolado, džiovintų vaisių poskonius. Jo puta tiršta, kreminė ir tvirta. Apyniai čia vaidina antraplanį vaidmenį, tad jų aromatas nėra ryškus. Šiam alui buvo naudotos ir specialios stauto mielės. Alus tikrai gardus, ypač pateiktas tinkamos temperatūros. Kadangi visad renkuosi tamsų alų - mielai net desertą mainyčiau į taurę šio subalansuoto skonio gėrimo.
Vakaro šefas Donatas Dabrovolskas paruošė 4 užkandžius tinkančius su šiuo alumi. Mano favoritas - 8 valandas virta antiena su kakavos pupelių dribsniais ir pastarnokų piurė.
Taip pat prie šio alaus tinka antienos terinas su saldžia duonele, jautienos kulniukų brandintų viskyje troškinys, šokolado ir marcipano derinys. Labai tikiuosi kurie nors receptai vėliau bus pateikti ir juos bus galima pabandyti atkartoti namuose. Nors mano manymų šiam alui net kompanijos nereikia - jis puikus ir vienas pats.
Beje viskio statinės pakartotinai nebus naudojamos. Žemiau nuotraukose matote, kad dalis jų buvo panaudoti kaip padėklai užkandžiams. Kadangi viskio gamybos ypatumais nesidomėjau, mane nustebino tai, kad šių statinių vidus šiek tiek apanglėjęs, mat prieš pilant viskį jis yra išdeginamas.

 Kadangi ir pati planuoju keletą šio alaus butelių padovanoti - mano galvoje jau sukasi receptas su viskiu ir šokoladu. Pažadu - bus vėliau, tad tie, kurie planuojate jo įsigyti dovanų sezonui - sekite receptus.
Tikiuosi tai ne paskutinė tokia degustacija, kadangi apie alų tikrai galima ir reikia kalbėti.

You Might Also Like

0 comments