Tinginys namuose nėra dažnas svečias. Net nežinau kodėl - juk taip paprasta - keli ingredientai ir šiek tiek laukimo. Na šis tinginys tikrai nėra kasdienis. Turtingas ir labai sotus - vienos porcijos užtektų drąsiai 12 žmonių, o gal net daugiau.
Anksčiau buvau gaminusi tik keptą tinginį su varške, bet jis skanus buvo tik šiltas - vėliau tapo sprangus. Šis kaip tik labai skanus tampa po šaldymo šaldytuve. Kitą sykį turbūt nepatingėčiau supjaustyti slyvas - jų man gal buvo šiek tiek per daug. Bet iš esmės - puikus tinginys, kuris tikrai įkvėps kitiems eksperimentams ;)
Dėl tų trupinių apačioje - norėjau būt gudri ir sukrėtusi masę į formą dar užtrupinau sausainių, kad būtų lengviau suspausti. Nors spausti buvo lengviau, tačiau jie nepersigėrė drėgme ir apvertus ėmė trupėti, vos tik pradėjau pjaustyti. Tad labai nesmerkit už aptrupintas nuotraukas :> ...
1 didelis tinginys:
100 g džiovintų spanguolių
150 g džiovintų slyvų
60 ml spanguolių trauktinės
360 g riebios varškės (geriau iš kvadratinio pakelio - ji šlapesnė)
150 g minkšto sviesto
100 g cukraus
2 arb. š. vanilinio cukraus
50 g kokoso drožlių + dar šiek tiek papuošimui
360 g sausainių
Spanguoles ir slyvas nuplaukite karštu vandeniu. Didesnes slyvas perpjaukite pusiau. Sudėkite į indelį ir užpilkite spanguolių trauktine (geriausia tai padaryti iš pat ryto - tuomet vakare galėsite gaminti tinginį).
Varškę išsukite su minkštu sviestu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi bei kokoso drožlėmis (patogu mikseriu su plakimo antgaliais).
Sudėkite spanguoles ir slyvas (aš supyliau ir alkoholį). Sausainius laužykite į tą patį indą. Mikseriui uždėkite tešlos maišymo antgalius ir išmaišykite masę.
Pasirinktą formą išklokite maistine plėvele, sukrėskite masę. Gerai suspauskite, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą 6-12 valandų.
Ištraukite tinginį iš formos ir papuoškite drožlėmis.
Skanaus :)
Įkvėpta R.Ničajienė "Sezoninė virtuvė"
Anksčiau buvau gaminusi tik keptą tinginį su varške, bet jis skanus buvo tik šiltas - vėliau tapo sprangus. Šis kaip tik labai skanus tampa po šaldymo šaldytuve. Kitą sykį turbūt nepatingėčiau supjaustyti slyvas - jų man gal buvo šiek tiek per daug. Bet iš esmės - puikus tinginys, kuris tikrai įkvėps kitiems eksperimentams ;)
Dėl tų trupinių apačioje - norėjau būt gudri ir sukrėtusi masę į formą dar užtrupinau sausainių, kad būtų lengviau suspausti. Nors spausti buvo lengviau, tačiau jie nepersigėrė drėgme ir apvertus ėmė trupėti, vos tik pradėjau pjaustyti. Tad labai nesmerkit už aptrupintas nuotraukas :> ...
1 didelis tinginys:
100 g džiovintų spanguolių
150 g džiovintų slyvų
60 ml spanguolių trauktinės
360 g riebios varškės (geriau iš kvadratinio pakelio - ji šlapesnė)
150 g minkšto sviesto
100 g cukraus
2 arb. š. vanilinio cukraus
50 g kokoso drožlių + dar šiek tiek papuošimui
360 g sausainių
Spanguoles ir slyvas nuplaukite karštu vandeniu. Didesnes slyvas perpjaukite pusiau. Sudėkite į indelį ir užpilkite spanguolių trauktine (geriausia tai padaryti iš pat ryto - tuomet vakare galėsite gaminti tinginį).
Varškę išsukite su minkštu sviestu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi bei kokoso drožlėmis (patogu mikseriu su plakimo antgaliais).
Sudėkite spanguoles ir slyvas (aš supyliau ir alkoholį). Sausainius laužykite į tą patį indą. Mikseriui uždėkite tešlos maišymo antgalius ir išmaišykite masę.
Pasirinktą formą išklokite maistine plėvele, sukrėskite masę. Gerai suspauskite, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą 6-12 valandų.
Ištraukite tinginį iš formos ir papuoškite drožlėmis.
Skanaus :)
Įkvėpta R.Ničajienė "Sezoninė virtuvė"
24 comments
Kaip norėčiau dabar tokio.. :) tikiuos prisiruošiu kada išbandyt :)
AtsakytiPanaikintiVerta prisiruošt. Bet porcija didžiulė - 5 dienas neįveikiam :)
PanaikintiAš varškės tinginį "atradau" gal prieš 4 metus. Tokio džiaugsmo N variantų išbandžius. Superinis!
AtsakytiPanaikintiSviesto, būna, visai nededu arba tik 20g-sustingsta.
Turi super derinių? Man čia buvo vienas pirmųjų bandymų :)
PanaikintiMan visi varškinio tinginio variantai-superiniai :D
PanaikintiSausainiai gali būti kakaviniai ar šokoladiniai (tie kvadratiniai), dažniausiai naudoju džiovintas kriaušes, abrikosus, persikus, spanguoles, razinas, dadules. Aišku, ne viską vienu metu :D 2-3 vaisių rūšis parenku. Dar galima kokį riešutą skaldytą įmesti, jei norisi, kad būtų ką pakramtyti.
Kaip užsimaniau, tai turbūt rytoj teks gamint :)
Man turbūt labiau patiktų vien riešutų ir sausainių tinginys - nesu didelė džiovintų vaisių mylėtoja :)
PanaikintiSkanus reikalas tas varškės tinginys. Kiek atsimenu iš vaikystės, mama visada darydavo, tiktai dėdavo ne džiovintus vaisius ir kokosą, o razinas. O į varškės masę - cukrų, sviestą ir žalią kiaušinį (savo kaimišką, niekada niekas nėra sunegalavęs:) Bet svarbiausia - pyragą visada apliedavo šokoladu, todėl nuo seno vadiname šį skanėstą "varškiniu tortu". Reikės kada nors ir Rennie versiją išbandyti:)
AtsakytiPanaikintiOho, tikrai turėtų būti labai skanu su šokoladu. Aš pamenu teta ir močiutė Gaideliu sutepdavo varškės kremu, o kitą dieną valgydavom supjaustytus. Bet niekad tinginiu nevadino... :)
PanaikintiNoriu, noriu, noriu :) Mano skonis... Suvalgyčiau visą :) Būtinai gaminsiu :)
AtsakytiPanaikintiSėkmės, praneš kaip sekės ;)
Panaikintilaaabai gerai atrodo, rytoj daysiu. Čia dar ir sveikuoliška, na palyginus ;)
AtsakytiPanaikintiGal sveikesnei versijai reiktų sviesto pamažint ir alkoholio nenaudot, O papildomai praturtintas sėlenomis ir sėmenimis - skonio nesugadintų, bet "pasveikėtų" :)
PanaikintiTikrai skaniai atrodo!
AtsakytiPanaikintiDėkui ;)
PanaikintiGražiai taviškis atrodo :) Mes irgi jį kelias dienas valgome, nes tikrai sotus ir riebus, bet jis antrą dieną tik skanesnis būna. Dar dažnai vasarą gaminu su šveižiomis uogomis irgi labai skaniai gaunasi ir būna gaivesnis.
AtsakytiPanaikintiDviems čia tikrai per didelė porcija - tenka neštis darban :D
PanaikintiKuo pakeisti spanguolių trauktinę (nevartojame alkoholio)?
AtsakytiPanaikintiManau puikiai tiktų karšta raudona arbata ;)
PanaikintiAš dariau kažkada su riešutų sviestu ir kava :) žiauuuriai skaniai susivalgė :)
AtsakytiPanaikintiOooo va čia tai bombikė ;) jau viena mintis atėjo į galvą, reikia tik progos išmėgint :)
PanaikintiKarolina, gal galite plačiau papasakoti kaip darėt tinginį su riešutų sviestu ir kava? Nes jau kaip sugundėt, tai ne tas žodis!!! :) iš anksto ačiū! ;)
PanaikintiGaminau ir aš jau kelis kartus, tik slyvas su romu maišiau :) Išties labai skanus tingynukas :)
AtsakytiPanaikintiPuiki mintis - slyvos su romu juk nuo seno draugauja :)
PanaikintiIr as vakar isbandziau si tingini. Pirmiausia sviesto kieki mazinau iki 100g. Gauta mase dalinau pusiau, viena dali maisiau su rome mirkytomis slyvomis ir razinomis, kita - su braskemis ir avietemis. Su dziovintais vaisiais sustingo idealiai, su uogomis gavosi kiek minkstokas. Siaip labai skanus, man tik truksta lietuvisko "gaidelio" sausainiu, nessu uzsienietiskais sausainiai tiesiog istirpsta ir psidaro kose, i man labai skanu, kai sausainiai islieka trapus. Bet kuriuo atveju rekomenduoju ;)
AtsakytiPanaikinti