daržovės

Mano gardžiausias rudens pyragas (II)

23:49

2012-aisiais su šiuo pyragu dalyvavau BAF konkurse ir užėmiau III vietą . Buvo puiki diena! Po šio konkurso receptas neatgulė į stalčių ir buvo dažnai gaminamas.
Mano buvusioje darbovietėje tai buvo kolegos Jono mėgstamiausias pyragas (geriau už visus tortus), o buvęs direktorius su didžiuliu entuziazmu pasakodavo, kad Indrė "gamina tokį baisų, smirdantį, tokį atrodo patižusį pyragą, bet nu skonis!!!". Šiandien kepdama šį pyragą prisiminusi tą "reklaminį" apibūdinimą nusišypsojau. Gan simboliška, kad jį kepiau - ateinančios 4 dienos paskutinės Robotikos Akademijoje. Keičiu darbą ir plauksiu į (tikiuosi) gilesnius marketingo vandenis. Naujos pradžios visad džiugina ir liūdina - sunku palikti žmones, bet džiaugiesi, kad susipažinsi su naujais. 
Pyrago recepto per 7-erius metus nepakeičiau. Tiesa dabar jis susvertas gramais, o vietoje jautenos kumpio įdėjau kiaulienos. Tiesa ir be kumpio, vegetariškas, jis yra nuostabus. Mano, ir kitų ragavusių, nuomone, jis susprogdina skonių ir švelnumo bangą burnoje. Sodrios kepintos daržovės, saldžiai rūgštūs svogūnai. Toks truputį posh quiche.
Gardžiausias rudens pyragas su daržovėmis
3-4 asmenims sočiai pavalgyti arba 6-8 užkąsti
28 cm skarda

Tešlai
200 g miltų (550D)
100 g sviesto
žiupsnelis druskos
3 valg. š. vandens

Svogūnų džemui
2 dideli raudonieji svogūnai
80 ml raudojono balzaminio acto
2 valg. š. rudojo cukraus

Daržovių sluoksniui
1 vidutinis baklažanas
druska
1 raudonoji paprika
100 g pievagrybių
pipirų

Grietinėlės užpilui
100 ml liesos grietinėlės
1 kiaušinis L dydžio
50 g tarkuoto parmezano
žiupsnelis džiovintų čiobrelių
žiupsnelis džiovintų raudonėlių
žiupsnelis džiovintų bazilikų
druskos
pipirų

100 g mėgstamo kumpelio (nebūtinai)

Miltus, sviestą ir druską sudėkite į kombaino indą su peiliukais ir sumalkite iki trupinių. Jei neturite kombaino – galite sutrinti miltus ir sviestą rankomis. Įmaišykite vandenį ir užminkykite tešlą. Padėkite šaltai 10-30 minučių (kol paruošite įdarą).
Daržoves nuplaukite. Paprikas ir pievagrybius susmulkinkite 1,5x1,5cm gabalėliais, baklažaną supjaustykite 1 cm storio griežiniais.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
Svogūnus susmulkinkite ir dėkite į keptuvę. Leiskite apkepti ant vidutinės kaitros uždengę dančiu, tuomet supilkite balzaminį actą ir suberkite cukrų. Kaitinkite 25 minutes vis pamaišydami. Naudokite gartraukį arba atsidarykite langą – acto garais nesunku apsinuodyti.
Ant baklažano užberkite druskos ir palikite, kad išsiskirtų vanduo.
Į kitą keptuvę suberkite susmulkintus pievagrybius ir papriką. Kepkite, kol daržovės suminkštės.
Dubenėlyje suplakite kiaušinį, parmezaną, druską, pipirus, žoleles ir grietinėlę.
Baklažaną nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite į 4 dalis ir dėkite į keptuvę su paprikomis. Apkepkite ant didelės ugnies nuolat maišydami. Kai daržovės suminkštės – nukaiskite jas, kad kiek pravėstų.
Tešla išklokite pamiltuotą pyrago formą. Subadykite dugną. Kepkite orkaitėje 10 minučių.
Ant apkepto tešlos krepšelio sudėkite svogūnų masę. Ant jos – keptas daržoves. Galiausiai supilkite sūrio-grietinėlės masę. Į tarpelius įkiškite kumpelio.
Kepkite 30 minučių, kol gražiai parus.

Skanaus :) 

You Might Also Like

2 comments

  1. Tikra teisybė! Dievaž, kai su kolegomis pirmą kartą pamatėme šį patiekalą, paslaptingai susižvalgėme... pasirodė, kad bus kažkas panašaus į pridegusią ar nepavykusią picą...
    Jau po pirmųjų kąsnių abejonės ištirpo ir nuslydo užmarštin, o mes gardžiai mėgavomės "maudynėmis" neišpasakytų skonio spalvų ir pojūčių Jūroje:)
    Vėliau, kai Indrė vėl paklausdavo, gal vėl ko norim paskanavimui, kaip susitarę sakydavom: "-To baisaus ir smirdančio!!!"
    Sėkmės Tavo atradimų ir skonių kelyje!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui :) gaminti gaminu, tačiau fotografuoju mažiau.

      Panaikinti