Jamie Oliver

Bananų duona su graikiniais riešutais

09:00


Tie, kas mane pažįsta gyvai ar seniau skaito mano blog‘ą, tikrai žino, kad mano mėgiamiausias šefas yra Jamie Oliver‘is. Taip, žinau, kad yra geresnių, tikslesnių, pateikiančių ypatingesnių receptų, tačiau gamindama pagal jo receptus žinau, kad pavyks puikiai. Matyt traukia ir tai, kad virtuvėje aš mėgstu atsipalaiduoti, išbandyti kažką nukrypstant nuo recepto, tačiau visad mėgautis procesu ir puikiais skoniais. Ir man puikiai sekasi dirbti su asistentu :D turiu kolegę, kuri nemėgsta gaminti, tačiau puikiai asistuoja: nulupa ir supjausto svogūnus, plauna mano panaudotas lenteles ir įrankius greičiau, nei aš spėju pasakyti, kad „palauk, su tuo peiliu dar pjaustysiu morkas“. Tikras rojus tokiai, kaip man. Nors ir pati ugdausi įprotį, kol kažkas verda, kepa užsiimti tvarka.
Bananų duona – nuostabus reikalas. Mėgstu nusipirkti bananų ir juos kiek ilgai palaikyti (nes pavyzdžiui nebuvo ūpo žaliems kokteiliams...). Šios skonis fantastiškas. Į vidų įdėjau šokolado gabaliukų, tad burnoje tirpstantis pyrago gabalėlis yra nerealus. O jei dar mėgausitės šiltu – palaima garantuota. Žinau, kad kiek per daug pompastiška taip kalbėti apie pyragą, bet kol nepagaminote – negaliu diskutuoti šiuo klausimu, nes jūs nežinote koks jis geras.
Nuotraukoje matote ir šokoladinį ganašą – šis net nebūtinai reikalingas. Nesu sviestinų kremų fanė, tačiau gaminau norėdama išmėginti pilną receptą. Kitus kartus jo neruoščiau, o tiesiog į pyragą įtarkuočiau apelsino žievelės. Tikiu, namai pakviptų ypač šventiškai. Bet jei esate iš tų, kuriems derinys šokoladas plius apelsinai yra tikras viauk – nedėkite. Ši bananų duona-pyragas nuostabus ir be jo.

Bananų duona su graikiniais riešutais
1 didelė skarda

Tešlai:
100 g graikinių riešutų
500 g (apie 5 vnt.) pernokusių bananų
125 g minkšto sviesto
125 g rudojo cukraus
2 kiaušiniai
200 g miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. sodos (nubrauktas)
1 arb. š. cinamono
druskos
100 g juodojo šokolado ne mažiau kaip 72% kakavos

Glajui:
100 g konditerinio šokolado
2 apelsinų žievelės
150 g sviesto
80 g cukraus pudros

Ruoškite pyragą.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių (funkcija viršus-apačia). Išklokite skardą popieriumi, suberkite riešutus ir pakepkite juos 5 minutes.
Bananus sutrinkite šakute ir atidėkite. Išsukite sviestą ir cukrų iki purumo, tuomet po vieną muškite kiaušinius ir gerai išsukite. Sudėkite trintus bananus ir išsukite tešlą. Graikinius riešutus pasmulkinkite peiliu ir suberkite į sviesto-bananų masę. Persijokite kartu miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Viską išmaišykite, kol gausite vientisą tešlą. Šokoladą susmulkinkite, suberkite į tešlą ir vėl išmaišykite.
Padidinkite orkaitės kaitrą iki 180 laipsnių. Kekso skardą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite tešlą. Kepkite apie 1 valandą. Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei ištraukiate jį neaplipusį tešla, pyragas iškepęs. Jei aplipusį – kepkite dar keletą minučių.

Ruoškite glajų/ganašą.
Glajui ištirpinkite šokoladą, suberkite į jį apelsino žievelę ir atvėsinkite. Kitame inde išsukite sviestą ir cukraus pudrą iki purumo. Sumaišykite šokolado ir sviesto masę.

Tiekite bananų duona su glajumi arba be jo.

Skanaus :)

Pagal Jami Oliver „Jamie‘s Great Britain“

P.S. Soda naudojama todėl, kad sudėtyje yra bananų. Juose esanti rūgštis neutralizuoja kepimo miltelius, todėl naudojami skirtingi kėlikliai. Jei itin jaučiate sodos skonį kepiniuose – padidinkite kepimo miltelių kiekį. Man asmeniškai sodos skonio nesijautė.

You Might Also Like

0 comments