Taigi savo 25 gimtadieniui torto viziją turėjau jau kokius pusę metų - bus Juodas miškas ir ne kitaip, nes kas gali būti geriau nei šokolado, vyšnių ir kremo derinys. Bet šio skanėsto gaminimas suteikė labai daug panikos ir streso, kai maniau, kad nepavyks ir teks nuleidus galvą greit kepti Raffaello arba dar blogiau - kėblint maximon ir pirkti tortą. Bet viskas baigėsi sėkmingai - tortas buvo skanus, sotus ir patiko. Tad surašysiu dvi alternatyvas - kaip buvo recepte ir kaip daryčiau kitą kartą. Žinoma labai lauksiu komentarų, kas buvo blogai kremui su plakta grietinėle ir želatina - per mažai atvėsinau? - per daug vandens naudojau?
Receptas pagal kurį gaminau
8 baltymai 115g kakavos (naudojau Alvo - tokios neskanios dar neteko naudot, daugiau nepirksiu niekad) 30g krakmolo Pertepimui: 300g vyšnių įdaro Kremui: 200ml grietinėlės 10g želatinos 1 arb.š. cukraus pudros 20ml vyšnių užpiltinės Šokoladiniam kremui: 65g juodojo šokolado 1 arb. š. cukraus 300ml grietinėlės 35% |
Kaip keisčiau
Biskvitas 5 dideli kiaušiniai 230 g cukraus 1 arb.š. vanilės esencijos 65 g aliejaus 130 g miltų 100 g kakavos 20 g kepimo miltelių Pertepimui: 300g vyšnių įdaro Sulaistymui: 50ml Vyšnių likerio/trauktinės Kremui: 500ml grietinėlės 90g cukraus 2 pakeliai grietinėlės standiklio Šokoladiniam kremui: 65g juodojo šokolado 1 arb. š. cukraus 300ml grietinėlės 35% |
Kremui išbrinkinkite želatiną. Išplakite grietinėlę. Želatiną ištirpinkite pašildytoje vyšnių užpiltinėje, įpilkite šaukštą grietinėlės, išmaišykite ir supilkite į plaktą grietinėlę (po šio veiksmo visa plakta grietinėlė virto tiesiog skysčio sriubyte). Šokoladiniam kremui puode pašildykite grietinėlę su šokoladu ir cukrumi iki vientisos masės. Atvėsinkite 2-3 valandas ir gerai išplakite mikseriu. Ant pirmojo biskvito užtepkite vyšnių įdaro, užkrėskite kremo, uždėkite antrą biskvitą, dar syk sluoksnį kremo. Ant viršaus nupieškite rožes, papuoškite vyšniomis. |
Kaip keisčiau:
Biskvitą daryčiau Raffaello tik šokoladinę jo versiją. Jis turėtų būti puresnis, nes anas gamintas buvo per sodrus, be to prasta kakava gadino ir skonį. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Kiaušinius išplakite su cukrumi ir vanile kol masė 3 kartus padidės ir pabals. Po truputį supilkite aliejų. Išmaišykite. Įsijokite miltus, kepimo miltelius ir kakavą. Kepkite 2 skardose apie 35 minutes. Kremui išplakite grietinėlę su cukrumi, pradėjus formuotis bangoms - supilkite standiklį. Taip tikrai būsiu tikra, kad tortas laikysis. Šokoladiniam kremui puode pašildykite grietinėlę su šokoladu ir cukrumi iki vientisos masės. Atvėsinkite 2-3 valandas ir gerai išplakite mikseriu. Biskvitus sudrėkinkite vyšnių likeriu. Ant pirmojo biskvito užtepkite vyšnių įdaro, užkrėskite kremo, uždėkite antrą biskvitą, dar syk sluoksnį kremo. Ant viršaus nupieškite rožes, papuoškite vyšniomis. |
1 biskvito šaltinis Gourmet Traveller. Kremo "Kvepiantys". Šokoladinio kremo Sonatina.
2 biskvito šaltinis Raffaello su patobulinimu. Šokoladinio kremo Sonatina.
2 biskvito šaltinis Raffaello su patobulinimu. Šokoladinio kremo Sonatina.
13 comments
O jūs vyšnių užpiltinę nieko neatvėsinot prieš pildama į grietinėlę?
AtsakytiPanaikintiAš jos net nepyliau, o želatiną brinkinau vandenyje. Prieš maišant su grietinėle pravėsinau, dėjau po truputį grietinėlę. Na matyt jei dar kada gaminsiu grietinėlės kremą jis tikrai nebus su želatina :)
PanaikintiPats skaniausias tortas! :) Ir atrodo puikiai. Nors nežinau ar pati pasiryžčiau kada nors jį daryt :)
AtsakytiPanaikintiRyžtis verta tik recepto reikia gerai paieškoti tinkamo. Arba sukurti savo :)
PanaikintiIndre, šią vasarą ir aš prisiruošiau padaryti "Juodąjį mišką". Neturėjau jokių problemų su grietinėle!!! Naudojau tik grietinėlę, cukraus pudrą ir želatiną. Želatiną užmerkiau lašelyje grietinėlės (tik tiek, kad apsemtų), pakaitinus, visiškai ataušinau šaldytuve ir pyliau į plaktą grietinėlę labai lėtai ir atsargiai vis dar plakdama. Vietoj vyšnių įdaro naudojau šaldytas vyšnias. Jas atitirpinau, o atsiradusias sultis sumaišiau su brendžiuku ir panaudojau biskvito sulaistymui. Jos man tikrai labiau patinka, nei apvirtas vyšnių įdaras. Torte išlieka standžios ir priduoda rūgštelės. Tada visą pakelį vyšnių sudėjau ant apatinio biskvito, o ant viršaus grietinėlę su želatina.
AtsakytiPanaikintiBiskvitui naudojau žymiai mažiau kakavos - 40 g, o tai juk beveik trečdalis tavo naudoto kiekio. Pastebėjau, kad padauginus kakavos, kepinys būna kartus. Paskelbsiu ir aš savo torčiuką, kad galėtum pažiūrėti, kaip atrodė mano "Juodojo miško" pjūvis. O receptą naudojau iš Sonatinos blogo, pagal Pierre Herme. Sėkmės kitą kartą bandant!!!
Lauksiu įrašo :) nežinojau, kad reikia pilant želatiną plakti tai matyt taip ir gavosi pieva :D kakavos čia daug, nes miltų juk net neįeina... Na galbūt dar prisiruošiu kada nors daryti jį, nes skanus reikalas, bet teks jam ilgokai palaukt :D
PanaikintiAš irgi kepiau pagal Sonatinos receptą - labai gerulis tortas gaunasi:)
PanaikintiAš neretai gaminu šitą tortą, paprasčiausiu normaliausiu būdu - bikvitas labai panašus į raffello, grietinėlė 36% puikiai išsiplaka ir laiko formą be jokių standiklių ar tuo labiau želatinos. :)
AtsakytiPanaikintiNa va šaunu - matau, kad tikrai reiks ruoštis pergaminimui :)
PanaikintiDėl Alvo kakavos pritariu. Man yra vieną torto pertepimą pagadinus taip, kad teko bėgt pirkti kakavos ir daryti kremą iš naujo.
AtsakytiPanaikintiNa va teks sudarinėti produktų blogąjį sąrašą. Jau turim naują Oetker želatiną ir Alvo kakavą :)
PanaikintiIndre, o kokią želatiną dabar naudoji?
PanaikintiJei galiu - jokios. Lenkijoje pirkau dideliais pakeliais, maniau bus kaip senoji - deja viduje ta smulki. Pribaigsiu ir teks užsiimti testavimu :)
Panaikinti