Nuostabi kepta vištiena. Puikiai tiks savaitgalio pietums. Jei mėgstate Jamie O. receptus šis jums tikrai pasirodys panašus į vieną jų - man tikrai be galo patinka kartu su mėsa iškepti ir daržoves - kad būtų vieno puodo patiekalas.
3 porcijoms naudojau: 3 vištienos filė puseles po 100 g. 3 šaukšrus grūdėtų garstyčių 3 šaukštus medaus 6 nedideles bulves 6 vidutines morkas 2 svogūnus 6 česnako skilteles 1 citriną druskos pipirų cukraus kepimo maišelis
Sumaišykite garstyčias ir medų (jei medus kietas - jį pašildykite virš garų vonelės). Vištienos filė sudėkite į dubenį ir užpilkite šiuo mišiniu. Leiskite pasimarinuoti bent 2-3 valandas Bulves nuskuskite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Morkas nuskuskite ir padalinkite išilgai į 4 dalis. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Česnako skilteles nulupkite ir perpjaukite pusiau. Citriną supjaustykite griežinėliais. Sudėkite visas daržoves į kepimo maišelį. Užberkite po žiupsnį druskos, pipirų ir cukraus. Pakratykite, kad susimaišytų. Įpilkite 3 šaukštus vandens. Ant viršaus sudėkite vištienos filė, supilkite likusį marinatą į maišelį. Užriškite ir šaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 30-40 minučių, kol vištienos filė bus gražiai iškepusi (prapjaukite maišelį ir smeikite šakute - pro susidariusią apkepusią luobelę turėtų bėgti sultys).
Trečiadienį Beatai išūžiau kokį skanų užkandį su baklažanais padariau. Buvo toks teisingai vykęs, kad nesinorėjo ir palikti niekam, bet dalinuosi mielai su blogeriais šiandienos šventiniams pusryčiams (mat šiandien birželio 14 yra teisingiausia tinklaraštininkų diena). Šiek tiek panašu į jau anksčiau gamintą patiekalą.
Skanus ir šiltas ir šaltas (tad tiks tiek vakarienei tiek pusryčiams).
O šį įkvėpė nuostabioje Kauno parduotuvėlėje "Vom Fass" (kas iš vokiečių kalbos reiškia "iš statinės") rastas granatų actas. Na kas gali jam į porą eiti kartu geriau nei baklažanas ir paprika?
Nekokios nuotraukos, pažadu pergaminsiu ir įdėsiu geresnių ;)
Vienam dubenėliui:
1 baklažanas
1 svogūnas
1 paprika
1 pomidoras
20 juodųjų alyvuogių
2 skiltelės česnako
25 ml balzaminio granatų acto
2 arb. š. aliejaus
druskos
pipirų
Baklažaną supjaustykite griežinėliais, juos perpjaukite dar į 4 dalis. Apibarstytkite druska ir palikite, kol išsiskirs skystis. Tuomet baklažano gabalėlius nuplaukite, nusausinkite. Į nesvylančią keptuvę įpilkite 1 šaukštelį aliejaus ir apkepkite baklažanus (tai yra mitas, kad jiems reikia labai prigerti - nesvylančioje keptuvėje iškepa ir su mažu kiekiu riebalų ir būna ne mažiau skanūs. Ne reklama, bet Delimano keptuvė man labai patinka). Atidėkite juos į šalį.
Sukapokite svogūną, papriką ir pomidorą. Alyvuoges perpjaukite pusiau. Keptuvėje įkaitinkite likusį šaukštelį aliejaus, sudėkite daržoves ir kepkite uždengę ant mažos ugnies, kol paprikos ims minkštėti.
Tuomet sudėkite baklažanus ir supilkite actą. Leiskite troškintis bent 20 minučių.
Paragaukite ir pagardinkite druska ir pipirais. Įspauskite česnako skilteles.
Paruoštą pagardą skanaukite su skrudinta ar šviežia duona.
Gardus ir sotus ispaniškas omletas su špinatais ir grybais. Puikus receptas jei reikia ištuštinti šaldiklyje likusias gėrybes ir ruoštis naujam jų sezonui.
Nesudėtinga, bet skanu :)
Susmulkinkite svogūną. Jį suberkite į keptuvę ir apkepkite kol suminkštės ir pagels.
Grybus pasmulkinkite ir sudėkite į keptuvę. Kepkite kol suminkštės.
Sudėkite špinatus, padidinkite kaitrą ir uždenkite, kad špinatai suvystų (tai truks 2-3 minutes).
Į dubenį įmuškite kiaušinius, įspauskite česnako skilteles, suberkite sukapotas petražoles ir įpilkite šaukštą vandens. Įberkite druskos ir pipirų bei gerai viską išplakite.
Supilkite kiaušinių plakinį į keptuvę, uždenkite dangčiu ir kepkite kol sukietės. Tuomet ant viršaus užberkite sūrio ir uždengę kepkite dar kelias minutes, kol sūris išsilydys.
Galima patiekti ir šiltą ir šaltą.
Skanaus :)
Šaltinis: Food and Home entertaining PAR, 2008 kovas
Dalinuosi pirmiausia receptu (neoficialus pavadinimas "Jono gimtadienio pyragas", oficialų matot pavadinime). Papirko mane, kaip anyžiaus nemylėtoją, o ir iš daugelio kitų girdėjau tik geriausius atsiliepimus. Tad akimirkos iš "Prieskonis, kuris mane įkvepia".
Manau jų receptus netrukus rasite tinklaraščiuose, o taip pat žurnale "Virtuvė" ;)
Mūsų komisija:
- „Santa Maria“ produktų vadovas Artūras Braslauskas
- „Electrolux“ pardavimų vadovas Mantas Danilevičius
- šokolado amatininkas, „Chocolate Naive“ šokoladų ir ledų kūrėjas Domantas Užpalis
- žurnalo „Virtuvė. Nuo... Iki...“ redaktorė Eglė Aleksandravičiūtė
- „Kulinarijos studijos“ konditerė Elžbieta Monkevič
- kulinarinės laidos „Bilo receptai“ vedėjas Gidonas Šapiro-Bilas
Dėkui, Kulinarijos studijai už šaunų vakarą, visai komisijai ir rėmėjams už prizus, Mineraliniams vandenims už gardų ir derantį vyną ir vakaro vedėjui Dariui Čepuliui.
Balsuot buvo labai sunku - visos merginos senos pažįstamos, talentingos virtuvėje o ir visi receptai papirko - manau bus gaminami beveik visi iš eilės :) Dėl tokių skanių vakarų verta stengtis :)
!NB cukrus ir miltai mililitrais
Vienam standartiniam pyragui:
150ml bekvapio aliejaus
150g natūralaus jogurto (pusė indelio)
300 ml cukraus
2 kiaušiniai
1 arb. š. meduolių/pepparkakor prieskonių
1 arb. š. anyžiaus sėklyčių (sumalkite, rinkitės kuo stambesnes, nesumaišykit su žvaigždiniu anyžium)
1 citrinos žievelės
žiupsnelio druskos
1 lašelis natūralios vanilės esencijos
1 arb. š. kepimo miltelių (nubrauktas)
1 arb. š. sodos (nubrauktas)
320 ml miltų 405D rūšies (apie 180 g)
4 vidutinės morkos
100g lazdyno riešutų
8 valg. š. kokoso drožlių
8 valg. š. konservuotų ananasų gabalėlių Kremui:
500g mascarponės
1 arb. š. anyžiaus
1 citrinos žievelės
6 šaukštai cukraus pudros
citrinos sulčių pagal skonį
Sumaišykite aliejų, jogurtą, cukrų, kiaušinį. Įmaišykite meduolių
prieskonius, anyžių, druską, citrinos žievelę, vanilę, kepimo miltelius
ir sodą. Tuomet sudėkite sutarkuotas morkas, kokoso drožles, susmulkintus lazdyno riešutus ir nusunktus
susmulkintus ananasus. Suberkite miltus - tešla turi būti pakankamai tiršta (jei trūksta pridėkite dar 1-2 šaukštus miltų). Gerai išmaišykite ir pilkite į skardą. Kepkite
iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus ir iškils
(50-65 minutes). Kremui sumaišykite visus ingredientus. Aptepkite
atvėsusį pyragą, papuoškite citrinos žievele, morkų drožlėmis ir maltu
anyžiumi.
P.S. Nebijokit naudoti sodos ir jokiu būdu jos nenugesinkite! Ji sureaguos su jogurtu ir ananasų rūgštele ir skonio neliks.
Pirmiausia apie receptą - gamintas Kepėjams be stabdžių. Puikus patiekalas - skanus, sotus ir paliekantis vietos fantazijai. Ne veltui Su böreğı vadinamas turkiškaja lazanija.
Tešla nuostabi - ne veltui jau kitą dieną iš jos gaminau virtinius. Gaminau kartu su Ineta iš pusės normos (mat būna taip, kad kelių žmonių mintys ima ir neįtikėtinai sutampa ;) ). Nenaudojom margarino, tik sviestą. Pusė normos išeina 4-6 porcijos. Rekomenduoju išbandyti ir įsitikinti, kad jis nėra sudėtingas, tačiau labai skanus ;)
Tešlai
2 kiaušiniai
50 ml vandens
25 ml natūralaus jogurto
2 st. miltų
1 valg. š. aliejaus
0,5 arb. š. druskos
Įdarui
apie 300gr rikotos
saujelės petražolių
špinatų
2 skiltelės česnako
druskos
Patepti
100 g sviesto
Tešlai virti
3,5 l vandens
2 valg. š. druskos
Pagaminti tešlą - kiaušinius, vandenį, jogurtą ir druską, aliejų sumaišyti dideliame dubenyje, tada supilti miltus ir išminkyti tešlą. Ji turi būti gana kietoka. Palikti tešlą pastovėti 30min.
Padalinti tešlą į 11-12 gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį iškočioti iki labai plono apskritimo.
Užvirinti 3,5 l vandens, įdėti 2 valg. š. druskos. Šalia pasiruošti didelį šalto vandens dubenį. Kepimo formą ištepti tirpintu sviestu. Dėti pirmą iškočiotos tešlos lakštą. Aptepti 2 valg. š. sviesto ir margarino mišinio. Kitą tešlos lakštą dėti į verdantį vandenį 1 minutei, tada ištraukus greitai dėti į šaltą vandenį. Ištraukti, rankomis nusausinti vandenį, dėti į kepimo indą ant nevirto lakšto. Vėl apšlakstyti 2 valg. š. sviesto ir margarino mišinio. Taip kartoti ( 1 minutę verdam, dedam į šaltą vandenį, nusausiname ir apšlakstome sviesto ir margarino mišiniu) su 3 lakštais. Visus juos dėti vieną ant kito į kepimo indą. Nereikia jų tiesiai iškloti, gali būti susirangę.
Pasiruoškite įdarą: sumaišykite rikotą su kapotomis petražolėmis, špinatais, druska ir česnaku.
Kai kepimo inde sudėti 4 tešlos sluoksniai ( 1 nevirtas ir 3 apvirti) uždėti įdaro. Toliau sudėti kitus 3 apvirtus tešlos sluoksnius, kas kartą patepant tirpintu sviestu. Dėti ar įdaro ir sudėti likusiu apvirtos tešlos gabalus. Paskutinį sluoksnį dėti nevirtą. Vėl apšlakstyti likusiu tirpintu sviestu ir margarinu.
Toliau galimi du kepimo būdai: 1. Kepti 200C orkaitėje, kol tiek viršus, tiek apačia apkeps, o vidus bus lyg lazanijos. 2. Dėti metalinę kepimo formą ant viryklės ir kepti sukinėjant, kol gražiai apačia apskrus. Tada, naudojant didelį padėklą, apversti, prieš tai vėl ištepus skardą sviestu.
Dar teko lankytis "Virtuvės mitų griovėjų" knygos pristatyme. Kartu su Beata, Skirmante, Karolina ir Asta keliavom į Vilnių (kodėl niekas su maistu susijusių renginių nedaro Kaune??). Mąstantiems apie jų knygos pirkimą galiu pasakyti, kad knyga tikrai labai gražiai pateikta, receptai viliojantys, o visus produktus galima rasti Lietuvoje.
Na ir dar vienas be galo smagu įvykis šią savaitę - Tarptautinės tinklaraštininkų dienos minėjimas "Kulinarijos studijoje". Vėl keliavome į Vilnių su šaunia moteriška kompanija (Beata, Skirmantė, Ineta ir Karolina). Ir labai moteriškas vakarėlis pasitaikė - dar dalyvavo Eglė, Jurga (o kas dar skaniausiai nufotografuos mūsų receptus??), Renata, Vilma, Viktorija, Sandra ir mergina iš tinklaraščio "Kiaunės reikaliukai". Vakaro metu gaminome patiekalus su pasirinktais prieskoniais (mano buvo anyžius - jaukinausi jį ir prisijaukinau ;) ). Ir renginio metu gavau apdovanojimą kaip aktyviausias tinklaraštis bei 3 vietą savo pyragui "Purioji Ana Yžė" (taaaaip keistokas pavadinimas, bet toks buvo šovęs akimirksniu į galvą - kaip sakė vakaro vedėjas, Ana yra Anyžiaus pati - nesiginčyju ;) ). O apie vakarą papasakosiu dar kitame įraše, vos tik turėsiu nuotraukų :) Jo metu komisijoje buvo svečiai iš Chocolate Naive, Santa Maria, Electrolux, taip pat Elžbieta ir G.Šapiro-Bilas.
Dėkui žurnalui "Virtuvė", kad organizuoja ir kviečia :)