Šis pyrago receptas iš mano močiutės užrašų knygutės. Tai vienas tų gaminių, kuriems naudoju margariną, nes su sviestu gaunasi ne taip, ne toks skonis kokį prisimenu.
Mano močiutė Kunigunda kilusi iš Vilkijos buvo gera kulinarė. Jos maistas visad buvo paprastas, bet skanus. Pasiilgstu jos verdamų dziurkų, koldūnų (kuriuos tada nieko blogo negalvodama kirsdavau su maltos mėsos įdaru, nes matydavau iš ko jis padarytas), be galo pasiilgstu varškinių tinginių, kuriuos tik ji viena mokėjo tokius skanius padaryti. O kur dar ežiukai (puikų jų receptą rasite čia) ir kiti puikūs patiekalai. Gaila, kad kai ji buvo nespėjau visko išmokti, nes buvau per maža. Bet dabar stengiuosi atkartoti tuos skonius iš knygelės su tetos pagalba ir patarimais. Tikiu, man sekasi.Galbūt kažkas jau bandėte seniau mano publikuotus močiutės pūzdrus arba varškines skareles - šie receptai neabejotinai puikūs ir tikrai bus gaminami ne kartą.
Kuo ypatingas šis trupininis? Visų pirma jis gaminamas tik rankomis ir tik su meile - žinoma, galima viską sumaišyti su kombainu, bet bus ne tas. Na čia tik mano nuomonė - neliepiu gadintis brangaus manikiūro, bet...
Šio pyrago tešla puri, vos saldoka. Todėl jį gaminti reiktų su ryškaus skonio uogiene - skaniausia su rūgščiais juodaisiais serbentais. Manasis nuotraukoje su rūgštoka slyviene. NB! Visiškai netinka su saldžiomis uogienėmis. Išeina viena didelė skarda, kurios turėtų užtekti 6 asmenims gerai vakarienei su arbata. Tešla turi būti kietoka. Jei sunkiai tarkuojasi/plėšosi palaikykite kameroje.
Ir taip, aš žinau apie fotografavimą prie dirbtinio apšvietimo - bad. Bet receptas vertas dėmesio. Ir gaminimo.Reikės:
300g kepinių margarino (galima ir sviesto, bet bus ne tas)
800g aukščiausios rūšies miltų
3 kiaušinių
300g cukraus
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių
700ml rūgščios uogienės
Margariną sukapokite gabalėliais. Supilkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Trinkite viską rankomis, kol neliks sausų miltų, o masė taps panaši į smėlį. Suberkite cukrų (galite įdėti ir šiek tiek vanilino dėl kvapo). Įmuškite kiaušinius ir viską išminkykite iki vientisos masės.
3/4 tešlos užtarkuokite ant skardos pateptos sviestu arba išklotos kepimo popieriumi. Paskleiskite uogienę. Ant viršaus užtarkuokite arba užplėšykite likusią tešlą.
Kepkite iki 200 įkaitintoje orkaitėje apie valandą, kol viršus taps gražiai auksinis.
Skanaus :)
Cinamoninis šokoladainis
Prieš 22 valandas
41 comments
Kaip tik turiu slyvienės - ieškojau jai pagrindo :) Bus proga savaitgalį iškepti pyrago.
AtsakytiPanaikintiTikrai rekomenduoju - ši tešla skani ir kitą dieną :)
AtsakytiPanaikintiGražus ir retas močiutės vardas :) O trupininis visaip skanus, tik vat kaip su tuo margarinu susidraugaut, nežinau... :)
AtsakytiPanaikintiAusrra - aš irgi nelabai draugauju, bet čia man klasika. Jei pas močiutę buvo parašyta margarinas - su sviestu nebus taip kaip su juo :) retkarčiais gal nepakenks? Nekepu juk kasdien :)
AtsakytiPanaikintiIneta - manyčiau visi močiučių ir mamų receptai panašūs. Juk tais laikais ypatingų autorinių teisių nebuvo. Ir kad receptas ne močiutės aš galiu suprasti tik kai pavadinimai būna "Mašos tortas", "Reginos pyragas", "Onutės salotos" ir t.t. :]]
Panašų trupiniuotį pyragą, atsimenu, kepdavo mokyklos valgykloje, buvo nerealiai skanus:) tikiu, kad Tavasis taip pat puikus:)
AtsakytiPanaikintiVis negaliu atsistebėti kokia Tu šaunuolė, kad kepi bendrabučio virtuvėje, super!
Reda - o ką daryti? Man turbūt mikrobangė didesnis priešas nei margarinas (o ir neturim jos). Šildyto maisto nemėgstu, pirktiniai saldumynai, paragavus savų beveik visi neskanūs ir tobulintini. O dar jų sudėtis (pvz. karamelinis maximos tortas turi 23 maisto priedus. Na gerai, ne visi jie kenksmingi, bet kiekis apstulbino...). Tai ir vargstu :D
AtsakytiPanaikintiIšsivaizduoju ką išdarinėsi, kai turėsi savo nuosavą virtuvę:) jei sugebi bendrabučio virtuve džiaugtis:) linkiu Tau turėti svajonių virtuvę Indre ;).
AtsakytiPanaikintiDžiaugsmas 'mažais' dalykais, ne kiekvienam duota tai :) žaviuosi:)
Reda aš tai ne tik virtuvę, bet ir sąskaitas už dujas, elektrą įsivaizduoju. Ir jos bus jau greitai - liepos pirmą išspiria mane iš šitos šiltos nebrangios vietelės :D gal reiks už pinigus kitiems samdytis vakarienę virti, kad pigiau būtų :)
AtsakytiPanaikintiThese really look delicious. I've bookmarked your recipe and plan to try these next week. I hope you have a great day. Blessings...Mary
AtsakytiPanaikintiMary - wow, I feel very happy :) if you need any help with lithuanian-english translation let me know :)
AtsakytiPanaikintijei gali versti ,tai ko nerasai lietuviskai ? :)))
PanaikintiUžklausėja vis tik nekalba lietuviškai, tad nemanau, kad būtų protinga jai atsakyti kalba, kurios ji nesupranta.
Panaikintinuostabus pyragas isejo:) per vakara net neliko,,,seima suvalge visa. toks purus ,kag burnoje tirpo :) sis receptas db bus mano uzrasu kn :))
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, kad buvo išbandytas ir patiko :)
AtsakytiPanaikintiAčiū už receptą. Vakar kepėm ir gavosi pasakiškai nuostabus!!!! Naudojom sviestą, bet skonis tikrai nenukentėjo :)
AtsakytiPanaikintiVisad džiugu skaityt tokius komentarus :)
PanaikintiNa bandysiu ir as kepti. Jau keleta dienu kepu pyragus su obuoliene ir vis dar ieskau geriausio recepro, kad butu kaip pas mociute :) Dziaugiuosi atradus jusu bloga, yra tikrai daug idomiu receptu, kuriuos tikrai isbandysiu.
AtsakytiPanaikintiSveiki, ačiū už gražius žodžius. O pyragas tikiuosi patiks!
Panaikintitikrai skanus ,aciu uz receptuka
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad patiko :)
PanaikintiKepa, su rūgščiais slyvukais likusiais nuo cobbler :) Ir atrodo, kad bus laaabai skanu :)
AtsakytiPanaikintiTuri būti skanu ;) man visi močiutės kepiniai būdavo fantastiški!
PanaikintiLaaaabai skanus pyragas, Indre! Valgėm kelias dienas ir rodėsi kuo toliau tuo jis skanesnis. Kepiau su namine juodųjų serbentų uogiene. Niam niam :) Ačiū už receptą.
AtsakytiPanaikintiLabai džiugu, kad patiko. Man jis irgi būdavo pats skaniausias :)
PanaikintiKokio dydzio kepimo forma turėtų būti? Turiu 20x30cm. Ar ne per maža?
PanaikintiSuper receptas. Kepu jau antra karta pagal si recepta! Tik pirma karta, kai kepiau gavosi sausokas, nes per mazai uogienes idejau, o ir bleta mano gal mazesne, nes per storai gavosi. Tad dabar 1/3 sumazinau teslos kieki ir pridejau daaauuug uogienes. Ziuresim kaip si karta gausis. :D Bet seip tikrai skanu buvo (na del sausumo su arbata super). :)
AtsakytiPanaikintiNiekad nesu pastebėjus sausumo. Gal orkaitėje kepat su ventiliatoriumi ir jis išsausina?
PanaikintiTragedija. Ismeciau visa. Kazkoks kalocius
AtsakytiPanaikintiMan labai gaila, kad jums jis nepavyko.
PanaikintiPasoviau i orkaite-uz gero pusvalandzio trauksiu....skaniai atrodo,dejau spanguoliu uogiene...kas gausis-parasysiu veliau:)
AtsakytiPanaikintiTikiuosi buvo puikus!
PanaikintiAs kepu su slyvomis(uzsaldytos irgi tinka).kloju jas ant neiskeptu trupiniu, po to vel uztarkuoju tokiais paciais trupiniais.Visai skanu.mano seimyna surija tai negalvodami sviestas ar margarinas.Svarbu kad skanu
AtsakytiPanaikintiĮ sveikatą :) manau su saiku niekas nepakenks :)
PanaikintiAr nereikėtų tešlos palaikyti šaldytuve
AtsakytiPanaikintiJei tešla per minkšta, kad būtų galima dirbti - tikrai galima.
Panaikintilabai skanu, du kart kepiau ir darbe ir vyras buvo lb patenkinti, kepsiu dar... Nuostabus receptas
AtsakytiPanaikintiMalonu skaityti :)
PanaikintiSveiki, noriu ppaklausti ar pyragas gali kepti trumpiau 30 min? :)
AtsakytiPanaikintiTa prasme tik 30 minučių? Na čia jau nuo jūsų orkaitės priklausys :) reiktų man šį pyragą perkepti susveriant tiksliai ingredientus :)
PanaikintiTobulas receptas!
AtsakytiPanaikintiŠendien kepiau, pasakiškai skanus šeima išgyrė. Super.
AtsakytiPanaikinti