užkandis

Avinžirnių kremas "Hummus"

13:35

Niekad iki tol nebuvau valgiusi Hummus'o. Bet pamačiusi receptą šio mėnesio "Virtuvės" žurnale negalėjau neišbandyti. O juo labiau, kad avinžirnių skardinė taip liūdnai į mane žiūrėjo ir prašėsi būti suvalgoma. Taigi - Hummus'o receptas su mažu patobulinimu - rūkytos paprikos milteliais. Jų galima ir nedėti, bet įdėjus jų ne viena galima apgauti, kad sudėtyje yra kumpio, nors jo nėra :) Su šiuo kremu/dažiniu tiks turbūt visi traškūs užkandžiai - lazdelės, duoniukai, skrudinta duona ir t.t.
Reikės:
1 skardinės konservuotų avinžirnių
1 nedidelės citrinos sulčių
2 skiltelių česnako
4 šaukštų tahini (skrudintų sezamų pastos)*
0,5 šaukštelio druskos
ant peilio galo rūkytos paprikos miltelių
šiek tiek alyvuogių aliejaus

Avinžirnius nusausinkite. Į virtuvinį smulkintuvą (geriau mažos talpos blenderio indą) sudėkite česnako skilteles, tahini, druską, citrinos sultis, avinžirnius, paprikos miltelius ir sutrinkite iki kremo. Jei tyrė atrodo šiek tiek per tiršta - įpilkite vieną, du šaukštus vandens. Gautą masę sukrėskite į indą, apšlakstykite aliejumi ir dėkite bent porai valandų į šaldytuvą.

Skanaus :)

*Jogos mityba rašo:
Nors ir ne visiškai autentiškai, tačiau Jūs galite pasigaminti tahini namie. Sezamo sėklas lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje storu dugnu, kol šios įgaus švelniai rusvą spalvą, suberkite į virtuvinį kombainą (elektrinę mėsmalę ar kapoklę su peiliais), įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus ir kuo geriau sumalkite. Kadangi buitinis virtuvinis kombainas yra nepakankamai pajėgus ir tam nepritaikytas, naminis tahini bus grūdėtas ir ne tokios lygios vienalytės tekstūros, kaip pagamintas pramoniniu būdu, tačiau, jei nerasite tikrosios, ši naminė sezamo pasta puikiai pakeis pirktinę. Mano pastebėjimas - tahini puikiai paruošite jei turite kavamalę!

You Might Also Like

16 comments

  1. Labai mėgstu humusą, Londone kasdien šviežio gaudavau pirkti, namuos gaminti net rankos nekildavo :) Dabar, matyt, atsivalgiau.
    Ypač skanu su skrudintom pitom, žinau, kad Vilniuj būdavo jų pirkti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia mano pirma pažintis su juo, tai tikiuosi pavyko neblogai. Manau bus gaminama ne kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. oo koks čia įdomus dalykas, įdomu, žinok Indre dar nesu ragavusi avinžirnių, turbūt gėda, bet neužmatau jų prek. centruose, turbūt ne ten žiūriu arba jų ten nėra?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Reda - tikrai yra. Prie konservuotų pupelių, kukurūzų reiktų ieškoti. O ir džiovintų prie džiovintų žirnių būna. Gerai pažiūrėk ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na ir kaip? Patiko? :)
    Man tai keistas toks skonis, jaučiu niekada neįprasiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O reiks tikrai atidžiau pažiūrėti, labai stipriai niekada nė neieškojau :) bet noriu jų paragauti:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ineta - verta bandyti. Jie sotūs, maistingi. Primena šiek tiek žirnius ar pupeles ir turi švelnų riešutų poskonį.

    Juliata - taip, patiko. Bus gaminama dar ne kartą. O kuo tau tas skonis keistas? Man tai sakyčiau riešutinės pupelės :]]

    Reda - manau tikrai rasi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labas, o kur gauti rukytos paprikos milteliu, kazkaip niekur neuzkliuvo?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Savanna - Šiauliuose tokios yra pirkti parduotuvėje "Skanus kampas" Vilniaus gatvėje, o Vilniuje Užupio krautuvėlėje. Taip pat galima rasti prie sveriamų prieskonių.

    AtsakytiPanaikinti
  10. O aš labai mėgstu avinžirnius, bet va humuso niekaip neprisiruošiu pasigaminti. Kartais tokie va įrašai bloguose būna geras spyris į užpakalį, imt ir pagaliau padaryt :D

    AtsakytiPanaikinti
  11. Man tai jaučiasi toks prieskonis, tarsi kažkas būtų pridegę. Na, sunku paaiškint :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Renata - tikiuosi šis įrašas paskatins išmėginti :)

    Juliana - o naudoji konservuotus ar virtus? Man tai kaip tik toks riešutiškas skonis su česnako gaidele (naminiai pas mane, tai aštrūs kaip velnias).

    AtsakytiPanaikinti
  13. Virtus naudojau. Bet ir restorane ragavau - tas pats velnias. Nelemta man, matyt, jį pamėgti :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Juliana - na net įdomu. Bet žinoma, visų skoniai skirtingi

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aha, va ir pas tave su rūkyta paprika :) O kokių dar esi ragavus? su kokiais priedais?

    AtsakytiPanaikinti