Niekad iki šiol nebuvau virusi risotto lietuviškai vadinamo daugiaryžiu. O ir ragavusi tik kartą - DOMM restorane, kai buvome naujojo meniu pristatyme. Patiko - tą kartą man tai buvo vienas skaniausių patiekalų. Ir pagaliau prisiruošiau išbandyti namie.
Risottui svarbu geri ryžiai. Tam dažniausiai renkamasi tarp dviejų rūšių - Arborio ir Carnaroli. Mano risottas buvo būtent su Carnaroli ryžiais. Jų radau pirkti Šiauliuose įsikūrusioje skanėstų parduotuvėlėje "Skanus kampas". Vilniečiai jų turbūt galėtų rasti Užupio krautuvėlėje. Ten pat prigriebiau ir konservuotų artišokų bei grybų pastos su trumais. Reziumė išėjo puikus vegetariškas patiekalas.
Receptą ėmiau iš Jamie O. knygos "Mano Italija". Nesu garantuota, dėl recepto autentiškumo + nenaudojau salierų (nemėgstu aš jų), bet jei jums jie skanūs - dėkite. Receptas pateikiamas 6 porcijoms, pati gaminau 3.
Pastaba: jei jūsų sultinys su druska, o sūris sūrus ir intensyvaus skonio galite druskos ir nedėti arba dėti tik pabaigoje, kai įsitikinsite, kad jos tikrai trūksta.
3 porcijoms pagrindiniam risotto reikės:
500ml sultinio (geriau naminio arba iš ekologiškų kubelių)
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
šaukšto sviesto
1 nedidelio svogūno
2 skiltelių česnako
3 salierų stiebų (nebūtina, aš nedėjau)
200g Carnaroli ryžių
100ml balto sauso vyno
žiupsnelio druskos
50g tarkuoto Parmezano, Grana padano ar Džiugo
Pagardinimui:
4 puselių konservuotų artišokų
pusės citrinos žievelės
pusės citrinos sulčių
šaukšto grybų ir trumų pastos
Svogūną ir česnako skilteles smulkiai sukapokite. Jei naudojate salierus - juos taip pat. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sviestą. Suberkite susmulkintas daržoves. Kepkite ant mažos ugnies, kol svogūnai taps permatomi. Žiūrėkite, kad nesudegtų ir neimtų geltonuoti. Suberkite ryžius ir padidinkite ugnį. Maišykite, kol jie taps skaidroki.
Supilkite vyną ir sumažinkite ugnį. Palaukite kol bent pusė vyno nugaruos. Po šaukštą pilkite sultinį ir leiskite jam palengva virti ryžius. Kitą samtį sultinio pilkite tik tada, kai pirmasis bus beveik susigėręs.
Jei gardinsite artišokais, juos smulkiai supjaustykite, apšlakstykite citrinos sultimis ir suberkite žievelę. Artišokus į keptuvę su ryžiais dėkite tada, kai būsite supylę bent pusę sultinio. Kai visas sultinys bus susigėręs įmaišykite sūrį. Palaikykite 2 minutes uždengę ir tiekite į stalą. Paragaukite ar netrūksta druskos ar pipirų. Galite pagardinti grybų ir trumų pasta, kuri čia labai tiko.
Skanaus (:
Šaltinis: Jamie Oliver "Mano Italija"
PISTACIJŲ TIRAMISU BE KIAUŠINIŲ
Prieš 2 valandas
17 comments
Om-nom-nom tiesiog :)
AtsakytiPanaikintiJurgita - tikrai buvo labai gerai. Likęs sausas vynas nepamaišė :))
AtsakytiPanaikintiYpač pagardinimas atrodo.. gardus :)
AtsakytiPanaikintiMedėja - manau ir daugiau risotto variantų pasiūlysiu ;)
AtsakytiPanaikintiindre, ka manai apie liet. risotto pavadinima :D dydziaryzis berods... :D man kazkaip taip juokingai pasidare, kodel nevadini dydziaryziu savo risotto???? :)))))
AtsakytiPanaikintiItalian's wife - matyt neskaitei, ką buvau parašiusi, nes jau pirmam sakiny minėjau, kad jis vadinamas daugiaryžiu. Pavadinimas pavadinimu. Man netrukdo, galiu naudoti abu. Mano mamai daug aiškiau, ko tikėtis iš daugiaryžiu vadinamo patiekalo, nei iš risotto.
AtsakytiPanaikintiDievinu risoto ir daznai darau, is tos pacios jo knygos ;) ir butinai dedu saliera, man labai, labai, jo ten iskepusio beveik nesijaucia, bet tikrai manau jis skoni prideda. su grybais as dar niekad neragavus, man MB ju nevalgo, tai su 'desra' visad darau :D
AtsakytiPanaikintiMmmmm... na gerai, jei aiskiau, man tai painiai skamba.
AtsakytiPanaikintiIneta - buvo gerai :) kai įsikursiu naujoj vietoj - kviečiu užeiti (:
AtsakytiPanaikintiDalija - na gal ir surizikuosiu, dar kokį vieną kartą jį panaudoti, bet tikrai ne dabar. Jo trūkumo man visai nesijautė :)
Italian's wife - čia kaip su windows - jei man tinka angliškai, tai nereiškia, kad ir pensininkei, kuri ką tik nusipirko pc tai lengviau :) aš būčiau už dvivardystę - kad pateiktų ir tą ir tą pavadinimą.
Aš ir dar niekada neviriau risotto, nors vis žadu, kai lieka neišgerto vyno :D
AtsakytiPanaikintiO as tycia atkemsu vyno buteli, kad pasigaminti risotto, o likusi vyna prie risotto ;)
AtsakytiPanaikintiSitas geras receptukas, o beje, kaip skonis to grybu pagardo ar ragavai be nieko?
Sekmes tiems, kurie dar negaminote risotto!
P.S.: mano galva, geram risotto svarbiausias momentas yra naturalus sultinys.
Karolina - verta pabandyti. Pirma paragauti kažkur geros kokybės, o tada atkartoti namie. Jau ieškau naujų receptų jam ;)
AtsakytiPanaikintiMindaugai - ir aš kada nors pirksiu vyną specialiai risotto. Dabar tenka daryti atvirkščiai.
Tie grybai su trumais - na verta paragauti. Nupasakoti skonio negalėčiau - patiks iš karto arba išvis nepatiks (:
O sultinį dėjau ekologišką iš kubelio - iki naminio man dar toli (: bet tikiuosi, tai labai o kokybės nesugadino...
Aš ir gi iš tų neregavusių dar šio patiekaliuko, bet taip skaniai išgirtas, kad reiks prisiruošti kada.. turbūt irgi tada kai atliks vyno ... :)
AtsakytiPanaikintiArtišokai, trumai - beveik studentų maistas, sakyč. :D
AtsakytiPanaikintiO risotto visad lieka risotto - tobuliausiu ryžių patiekalu.
Reda - verta verta verta. Tai kiek kitokia pabodusių ryžių versija, kuri maloniai nustebina.
AtsakytiPanaikintiInsolente - kad jau nebe studentė :D
O mes labai mėgstam rizotus, dažnai gaminam, pirmą kartą pagamini pagal receptą, o paskui jau improvizuoji pagal tai ką turi.
AtsakytiPanaikintiItalian's wife, daugaryžis tikrai nėra painus žodis palyginus su sousu, kurį jūs kiekvienam įraše minit.
Taip taip taip - ir aš ruošiuosi antram raundui :D
AtsakytiPanaikinti