baklažanai

Konkurso apžvalga "Mūzos beieškant"

20:50


Neužmigau žiemos miegu, ne. Tiesiog intensyviai dirbu, mokausi ir dar ruošiam be proto skanų, žiemišką Debesų numerį.
O čia dalyvių nuotraukos ir receptai. Dar galite spėti iki 22 dienos atsiųsti savo rudenišką receptą ;)

Cinamonas visada asocijuojasi su jaukumu bei Kalėdomis. Tad atėjus rudeniui ne veltui visi namai pakvimpa
obuolių pyragais, kurie dažnai būna gardinami būtent cinamonu. Tačiau tai prieskonis skirtas ne tik
saldumynams. Su juo galima pasigaminti ir sveikų bei sočių patiekalų. Vienas iš tokių pavyzdžių – vištiena su
cinamonu ir paprikomis. Kas prisibijo, kad cinamonas čia netiks, galiu nura
minti – jo aromatas čia vos vos
juntamas, tačiau suteikia patiekalui šiek tiek aitrumo ir jaukumo. O paprikos, kaip žinia turi daug vitamino C,
kas itin aktualu atšalus orams.

Vištiena su cinamonu ir paprika
(4 porcijos)

Ingredientai:
450 g vištienos filė be odos, pjaustytos 4cm kubeliais
1 a.š. saldžiosios paprikos
1 a.š. cinamono
4 v.š. alyvuogių aliejaus
1 raudonoji paprika, be sėklų, pjaustyta juostelėmis
1 žalia paprika, be sėklų, pjaustyta juostelėmis
1 svogūnas, pjaustytas pusžiedžiais
3 česnako skiltelės, smulkintos
150 ml karšto vištienos sultinio
Šlakelis aitriųjų papriikų aliejaus
Druskos ir pipirų

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinti iki 200°C temperatūros. Vištieną sudėti į dubenį ir ištrinti malta paprika ir cinamonu.

Keptuvėje įkaitinti aliejų, sudėti paprikas ir svogūną. Nustačius vidutinę kaitrą kepti 5min., arba kol daržovės
pradės minkštėti. Sudėti vištieną, pagardinti druska ir pipirais. Pamaišant kepti dar kelias minutes, kol
vištiena apkeps iš visų pusių. Sudėti česnaką ir kepti dar apie minutę. Tada mišinį sudėti į troškintuvą ir
užpilti sultiniu.

Troškinti orkaitėje 20min. Patiekiant gausiai apšlakstyti aitriųjų paprikų aliejumi (bet tikrai tai nėra būtina).

Iš lėto mėgautis!
Aušra A.

 Moliūgo ir mėsos apkepas

Jums reikės:
500 g. moliūgo
5 vnt. vidutinių bulvių

500 g maltos mėsos (naudojau kalakutieną)
1 vnt kiaušinio
30 g špinatų
3 skiltelės česnalo
Pagal skonį prieskonių mėsai, druskos, pipirų, bazilikų
Aliejaus (kepimui)

Gaminimo eiga:

Moliūgo minkštimą ir bulves supjaustykite gabaliukais ir pakepinkite. Susmulkinkite česnakus ir sumaišykite su mėsa bei pipiras ir kitais prieskoniais. Sumaišykite moliūgus, bulves bei mėsos masę, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, įdėkite pjaustytus špinatus ir supilkite visą masę į kepimo indą, Kepkite 1800C orkaitėje 30 minučių.Skanaus!

Daržovių pyragas
Išilgai, plonomis panašaus pločio juostelėmis supjaustyti cukiniją, baklažaną, gabalą moliūgo, papriką.
Į kepimo formą tiesti trapios tešlos lakštą, jį patepti garsyčiomis, ratu dėti daržovių juosteles, kol užpildys visą pagrindą, pabarstyti druska ir pipirais, užpilti plakiniu iš vieno kiaušinio, pusės stiklinės grietinės ir šaukšto garstyčių.

Kepti apie pusvalandį 180º C orkaitėje.

Jūratė

 BULVYTĖS SU LUPENA IR ŠPINATŲ ĮDARU
Jurgita V

Reikės:

apie 12 bulvių
druskos
maždaug 3 saujos šaldytų ar šviežių špinatų (galima keisti ir dilgėlėmis)
pora svogūnų
2 šaukštai majonezo
50 g sūrio
pora skiltelių česnako
pipirų
kitų mėgstamų prieskonių

Bulves su skūrele labai gerai nuplauti, jog neliktų smėlio. Su šakute subadyti bulves. Tada bulvytes šiek tiek apglazūruoti - aptrinti druska. Dėti bulves į orkaitę ir kepti kokių 40-50 min apie 200 laipsnių temp, kol iškeps viduj.

Per tą laiką pasiruošti įdarą: svogūną smulkiai supjaustyti. Į puodą su lašeliu vandens (žinoma, galima visą įdarą apkepti ir keptuvėje ant aliejaus ar sviesto) dėti svogūnus, špinatus, pipirus ir kt prieskonius ir viską patroškinti kelias min. Įdarui pravėsus dėti majonezą, tarkuotą sūrį su česnakiuku, viską sumaišyti.
Iškepus bulvėms, jas truputuką paskobti šaukšteliu, jog vėliau tilptų į vidų. Į įdarą įmaišyti dar dalį išskobto bulvių minkštimo, darsyk viską gerai išmaišyti ir dėti į bulvių vidų. Šauti dar į orkaitę maždaug 10 min, kol sūris apsilydys.
Labai skanu su šviežiom daržovių salotom, su grietine ar šiaip kaip užkandis prie alaus.
Skanaus!

P.S. kadais šį receptą siunčiau į Delfi.lt

Figų užkandėlė
Figos
Parmos (arba koks nors vytintas) kumpis
Tepamas varškės sūrelis
Parmezano (nebūtina, bet gardu)
Mėgiamos prieskoninės žolelės(geriau šviežios iritališkos)

Balzamikas (aš mėgstu tirštą)

Figas įpjauname X principu perviršų, šiek tiek paspaudžiame šonuose, kad prasivertų. Į figos viduriuką įdedam šaukštelį varškės sūrelio ir suvyniotą į "rožytę" kumpį. Užtarkuojame arba patrupiname parmezaną (su sūriu galima improvizuoti,feta vietoj parmezano, priduoda įdomų skonį) , viršų
apšlakstome balzamiko actu ir papuošiame šviežiomis žolelėmis.
O kartu skanu lengvos ir paprastos salotos iš sezoninių daržovių, salotų lapų, saulėje džiovintų pomidorų, riešutų graikinių (beje, pasigirsiu - riešutukai naminiai, nuo savo medžio;) ) ir viską "užtaisome" alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis ir tirštu balzamiku :) Čia sarbiausia šviežumas.
Natalija J.

 Moliūgų sriuba

Ingredientai:
moliūgas (700 g)
morka (1 vnt.)

svogūnas (1 vnt.)
saliero stiebai (2 vnt.)
česnakas (3 skilteles)
sultinys (1 l)
druska
pipirai
grietinėlė (250 ml)
sūris
lauro lapai (1 vnt.)

Gaminimo eiga:
Nulupti ir nedideliais kubeliais supjaustyti moliūgą. Užvirinti sultinį ir į jį sudėti supjaustytą moliūgą. Pavirti apie 10 min. Tuomet nulupti svogūną ir česnaką ir smulkiai supjaustyti bei sutarkuoti morką bei smulkiai supjaustyti saliero stiebus. Svogūną, česnaką, morkas ir salierą pakepinti keptuvėje apie 5 min. Tuomet dėti kepintas daržoves į sultinį su moliūgu bei pavirti apie 5 min. Įdėti prieskonių ir viską sutrinti su trintuvu. Supilti grietinėlę, viską užvirinti, pilti į dubenėlius ir užbarstyti tarkuoto sūrio.
Skanaus ;),

Dovilė P.

 Rudeniškas troškinys "Magdutė"

Reikės:

Pusės didelio moliūgo,

500 - 700 g neriebios kiaulienos,
1 kiaušinio,
100 g sviesto,
2 stiklinių ilgagrūdžių ryžių,
2 stiklinių neskaldytų žirnių,
4 didesnių svogūnų,
4 didesnių morkų,
žalių petražolių,
2 šaukštelių druskos,
pipirų,
maltų lauro lapelių,
ciberžolės,
baziliko,
rozmarino,
džiovintų laiškinių česnakų.

Ruošimas:
Ryžius ir žirnius išmirkyti ir apvirti, bet neišvirti. Mėsą supjaustyti ir patroškinti keptuvėje svieste su svogūnais, tarkuotomis morkomis, nedideliu gabalėliu irgi tarkuoto moliūgo, su šaukšteliu druskos, lapeliais, bei pipirais.
Didelį moliūgą (mano naudotas svėrė 7 kg) perpjauti per pusę, kraštus išpjaustyti danteliais. Išskobti dalį minkštimo. Kruopų masę sumaišyti su mėsos - daržovių mase, priberti po nedaug ciberžolės, rozmarino, laiškinių česnakų ir baziliko - daugiau. Įpjaustyti žalių petražolių ir viską išmaišyti.
Nedideliame kiekyje virinto vandens išplakti kaušinį ir supilti į idarą, vėl išmaišyti. Moliūgo vidų ištrinti maždaug šaukšteliu druskos ir sukrėsti masę į jį. Kepti karštoje orkaitėje apie 1,5 val., uždengus folija. Į stiklinį indą, kuriame kepa moliūgas, įpilti vandens, maždaug stiklinę. Iškepus, jei inde atsirado daug vandens, nupilti.

Patiekti ant stalo su tuo pačiu indu, tik nuvalytu. Papuošti pagal savo fantaziją. Pjaustyti ir dėti į lėkštes. Pačios moliūgo žievės geriau nevalgyti, tik minkštimą. Ten knibžda daugybė sveikatai naudingų medžiagų!
Linkiu pabandyti!

Regina R

 Minkštučiai Morkų sausainukai

Reikės: (maždaug apie 20 sausainukų)
4 vidutinių dydžio morkų
4 šaukštų miltų

2 šaukštų cukraus
1 kiaušinio
1 apelsino nutarkuotų žievelių

Gaminame:
Morkas išverdame ir sumalame mėsmale.
Į morkų tyrę sudedame kiaušinio trynį, miltus, cukrų ir apelsino žieveles. Viską sumaišome.
Kiaušinio baltymą išplakame iki putų ir atsargiai, lėtai įmaišome į morkų masę.
Šaukštu formuojame nedidelius sausainukus ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Kepame 160°C laipsnių karštumo orkaitėje apie 25 minutes. Ar sausainiai iškepė, patikriname įbesdami medinį pagaliuką – jei jis švarus, sausainiai yra iškepę.
Skanaus!
Kelios pastabėlės:
· Svarbu nedėti per daug cukraus, nes morkos juk ir taip saldžios.
· Pagal skonį galite sausainukus paskaninti imbieru, o gal netgi čiobreliais arba kmynais :)
Monika V.

 Obuolių ir perlinių kruopų pudingas (Apple Barley Pudding)

Šis pudingas – senas airių desertas, atsiradęs dar tais laikais, kai išlaikyti šviežius vaisius ilgesnį laiką buvo didelė problema. Rudenį nuskinti obuoliai įpusėjus žiemai imdavo gesti ir vysti, o tokiais vaisiais stalo nepapuoši. Tačiau troškinti ir į pudingą persikūniję obuoliai virsdavo tikru gardumynu. Šilkinę tekstūrą šiam saldžiarū

gščiam desertui suteikia perlinės kruopos ir tuputis plaktos grietinėlės. Taigi, šis paprastas, sveikuoliškas ir ekonomiškas desertas gali būti tikras atradimas smaližiams.


4 v. š. perlinių kruopų
½ a. š. druskos
5-6 obuoliai, geriau rūgštesni
200 ml plakamos grietinėlės
1 citrina (įspausti pagal skonį)
Cukraus (pagal skonį)

1. Perlines kruopas perplauti ir keletą valandų (geriausiai – per naktį) pamirkyti. Paskui užpilti maždaug 1 l vandens, truputį pasūdyti ir ant mažos ugnies virti kol suminkštės. Maždaug po valandos beveik visas vanduo būna nugaravęs, o košė sutirštėjusi iki tyrės.
2. Kol verda perlinės kruopos, obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti. Suberti į išvirusias perlines kruopas ir viską kartu pavirti dar apie 15 min., arba kol obuoliai suminkštės. Tuomet perlinių kruopų ir obuolių mišinį sutrinti smulkintuvu iki vientisos tyrės (arba senoviškai – pertrinti per sietelį).
3. Atsakingiausias momentas – tinkamomis proporcijomis sudėti cukrų ir citrinos sultis. Čia neįmanoma nurodyti tikslių kiekių, nes visų rūšių obuoliai skirtingi. Jeigu tyrė išvirta su rūgščiais obuoliais, reikės šiek tiek daugiau pasaldinti, o citrinos įspausti tik truputį. Jeigu obuoliai saldūs, cukraus ko gero reikės nedaug, bet teks įspausti daugiau citrinos sulčių. Taigi, šiame etape būtina ragauti ir po dėti truputį cukraus bei citrinos tol, kol tyrė bus malonaus saldžiarūgščio skonio – ne prėska, ne per daug saldi ir ne per daug rūgšti. Tada tyrę dar kartą užvirinti, pavirti kelias minutes ir nukaisti.
4. Perlinių kruopų ir obuolių tyrę gerai atšaldyti. Grietinėlę išplakti (galima su trupučiu cukraus). Pudingą galima tiekti dvejopai: senesnis būdas yra tiesiog išmaišyti tyrę su plakta grietinėle ir supilti į serviravimo indą/indelius. Tačiau tokio patiekimo trūkumas tas, kad pudingas nėra labai patrauklios spalvos. Dėl to šiais laikais jis dažniau sluoksniuojamas į permatomas taures ir puošiamas grietinėle. Kad ir katrą patiekimo būdą pasirinktumėte, pudingo skonis nuo to nesikeičia, o jį papuošti, žinoma, kiekvienas gali pagal savo skonį.
Kristina S.

 Baklažanų užkandisImame kelis baklažanus, supjaustome juos liežuvėliai ir apkepame alyvuogių aliejuje. Kiekvieną liežuvėlį susukame į ritinėlį, įdarydami jį fetos sūriu.
Štai ir visas receptas, pagaminti super paprasta, papuošti sudėtingiau, jei norime įspūdingai patiekti vaišinant draugus... Gėlė nuotraukoje iš pekino kopūsto,
gan ilgai mirkyto vandenyje...

Violeta Jaroš

 Blyneliai su cukinija

300g cukinijos (isvalytos)
2 kiausiniai
50g kumpio (tiks jusu megstamiausio)

1 morka
70g fermentinio surio
Krapu
Druska, pipirai,
4 saukstai miltu

Cukinija ir morka sutarkuoti burokine tarka. Imaisyti kiausinius, smulkiai pjaustyta kumpi, tarkuota suri. Suberti prieskonius ir krapus. Viska gerai ismaisyti. Ideti miltus ir vel gerai ismaisyti.
Skaniausia su grietine :)
Paprasta ir labai skanu!

Vita B.

 Dumliama
6 vidutinių svogūnų
1 kg mėsos (tradiciškai avienos, bet tinka bet kokia mėsa)
1 kg bulvių
1 kg pomidorų
1/2 kg morkų

1/2 kg paprikos
3 česnako galvų
prieskonių: maltų juodųjų pipirų, džiovintų krapų, kumino
druskos
Dauguma vidurio Azijos patiekalų yra gaminami dideliame puode storu dugnu, kuris vadinasi – kazan. Jei tokio puodo neturite, tiks paprastas puodas, storu dugnu.
Visi šio patiekalo produktai bus dedami į puodą vienas po kito, sluoksniais. Pradžioje, nulupame svogūnus, supjaustome juos plonais žiedais. Sudedame 2/3 svogūnų, lygiu sluoksniu puodo dugne.
Mėsą supjaustome gabaliukais (galima tai padaryti prieš kelias valandas ir pamarinuoti ją su česnakais), išdėliojame ant svogūnų. Ant mėsos išdėliojame likusius svogūnų žiedus. Įberiame druskos (apie 1/2 a. š.), juodųjų pipirų.
Morkas nuskutame ir supjaustome šiaudeliais (netarkuojame!). Lygiu sluoksniu išdėliojame ant svogūnų. Įberiame prieskonių (kumino, džiovintų krapų, juodųjų pipirų).
Paprikas supjaustome šiaudeliais ir sudedame ant morkų.
Česnakus nulupame ir skilteles tolygiai išdėliojame ant paprikos.
Pomidorus supjaustome griežinėliais ir sudedame į puodą.
Nuskutame bulves. Jei jos smulkios, dedame nepjaustytas. Jei didelės, perpjauname per pusę. Dėdami bulves į puodą (ant pomidorų), šiek tiek paspaudžiame. Beriame druskos (apie 1/2 a. š.).
Daržoves prispaudžiame lėkšte taip, kad tarp puodo sienelių ir lėkštės nebūtų tarpų (mūsų tikslas, kad išgaruotų kuo mažiau skysčių). Uždengiame puodą dangčiu. Kaitiname ant didelės ugnies tol, kol iš daržovių išsiskirs sultys ir jos užvirs (ar užvirė, suprasite iš garso. Puodo dangčio, o tuo labiau lėkštės, jokiu būdu negalima nukelti). Kai sultys užverda, sumažiname ugnį iki minimumo ir verdame 45 minutes.
Viktorija A.

Pusryčių sluoksniuotis

Reikės:
1 didelis baklažanas (~ 500 g)
stambios druskos

200 g plonai supjaustyto moliūgo
2-3 pomidorai
itališkų žolelių prieskonių pagal skonį
50 g rukolos salotų (galite naudoti ir špinatus)
130 g mocarelos
20 g skrudintų kedro riešutų

Supjaustome pomidorus kubeliais, pagardiname itališkų žolelių (čiobrelio, raudonėlio, rozmarino, baziliko mišinio) prieskoniais ir patroškiname kol suminkštėja. Uždengiame ir paliekame.
Nupjaukite baklažano abu galus ir supjaustykite išilgai plonomis ~ 5mm juostelėmis. Gaunasi maždaug 8 gabaliukai, kuriuos sudedame į kiaurasamtį ir pabarstę stambia druska paliekame 10 minučių.
Gerai nuplauname baklažanus šaltu vandeniu ir nusausiname. Kepame baklažanus ir moliūgus kartu ant grilinės keptuvės.
Sluoksniuojame: baklažanas, rukolos salotos, moliūgo griežinėliai, 2 šaukštai salsos. Toliau sluoksniuojam: rukola, moliūgo griežinėliai, salsa, baklažanas, smulkinta mocarela, riešutai. Pakepiname 200 karštumo orkaitėje kol išsilydo sūris, galima panaudoti ir grilio funkciją.

Dovilė Ba

Taigi, skelbiu nugalėtojus.
Mane visiškai papirko obuolių ir perlinių kruopų pudingas, kurį atsiuntė Kristina S. - atrodo per ekraną šaukšteliu pakabinčiau, nors ir nesu kruopų mėgėja. Tvirtai pažadu įsigyti jų ir išmėginti!

Kitas be galo patikęs receptas - Aušros A. Vištiena su cinamonu ir paprika. Viliojantis derinys, gražios spalvos - šaunu, kad spėjai ;)

Trečią išrinkti visad sunkiausia - viską noriu išmėginti, viskas vilioja. Bet tebūnie tai Figos su parmos kumpiu pagal Nataliją J. Ir tai tikrai sezonišką - pirmą kartą tikrą figą valgiau Paryžiuje skintą nuo medžio lapkričio mėnesį.

O dabar kiek lengviau. Pirmas burtų traukimas sėkmę lėmė Monikai V. ir jos Minkštučiams morkų sausainiams. Jie tikrai suintrigavo - manau kepsiu juos kam nors nemėgstančiam morkų ;) tikiu, kad nenuvils.

Antras burtų traukimas sėkmę atnešė Reginai ir jos Magdutei. Visas šias daržoves labai mėgstu, tad bus smalsu išbandyti. Manau pateikimas labai patiktų vaikams :)

Sveikinu laimėtojas, su jomis susisieksiu asmeniškai ;) Ačiū, kad dalyvavote! Džiaugiuos jūsų išradingumu, šauniomis idėjomis. O jei patinka kulinariniai konkursai - būtinai apsilankykite Debesų facebook puslapyje - ten mes dažnai organizuojame konkursus ;)

You Might Also Like

2 comments