Be galo mėgstu Latte kavą. O antras geriausias dalykas po jos - indiška pieniška Chai latte arbata. Tada atrodo negaila ir tų 5-7 litų kavinėje.
Tačiau ne visad jos būna pakeliui, o ir nevisad kaina patinka. Tad sugalvojau paieškoti recepto ir išsivirti savo naminio sirupo, kad galėčiau bet kada pasimėgauti namine prieskonine Chai latte.
Nors ingredientų daugokai, o ir gamyba laiko šiek tiek atims - gaminti verta. Sirupas išeina nuostabiai kvapnus. Be to aštrumą, vienų ar kitų prieskonių aromatą galite reguliuoti patys.
1 nedidelis indelis:
marlė/tankus sietelis perkošimui
900 ml filtruoto vandens
0,5 arb. š. malto muškato riešuto
0,5 vanilės lazdelės
10 gvazdikėlių
2 žvaigždanyžiai
0,5 arb. š. juodųjų pipirų
7 kardamono ankštys
5 cm imbiero gabaliukas
1 sulaužyta cinamono lazdelė
10 kvapiųjų pipirų
1 apelsino žievelė
5 pakeliai geros juodos arbatos (mėgstantys stipriau - naudokite 7-10)
230 ml rudojo cukraus
2 valg. š. medaus
Į puodą supilkite vandenį.
Kardamono ankštis sutraiškykite, imbierą smulkiai sukapokite. Visus prieskonius suberkite į puodą su vandeniu. Užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite uždengę 20 minučių.
Nukaiskite mišinį. Sudėkite arbatą ir leiskite pastovėti 10 minučių. Nelaikykite ilgiau, kitaip sirupas gali apkarsti.
Perkoškite mišinį per dvigubai sulenktą marlę ar tankų sietelį. Puodą praskalaukite. Supilkite skystį atgal. Suberkite cukrų ir sudėkite medų. Užvirkite dar kartą. Primažinkite ugnį ir virkite atidengę puodą, kol skystis nugaruos ir liks ne daugiau kaip puodelis sirupo.
Atsargiai - sirupas labai karštas!
Išvirusį sirupą 10 minučių ataušinkite puode, tada supilkite į sterilų indą.
Skanaus :)
Pagal Emily love food
Tačiau ne visad jos būna pakeliui, o ir nevisad kaina patinka. Tad sugalvojau paieškoti recepto ir išsivirti savo naminio sirupo, kad galėčiau bet kada pasimėgauti namine prieskonine Chai latte.
Nors ingredientų daugokai, o ir gamyba laiko šiek tiek atims - gaminti verta. Sirupas išeina nuostabiai kvapnus. Be to aštrumą, vienų ar kitų prieskonių aromatą galite reguliuoti patys.
1 nedidelis indelis:
marlė/tankus sietelis perkošimui
900 ml filtruoto vandens
0,5 arb. š. malto muškato riešuto
0,5 vanilės lazdelės
10 gvazdikėlių
2 žvaigždanyžiai
0,5 arb. š. juodųjų pipirų
7 kardamono ankštys
5 cm imbiero gabaliukas
1 sulaužyta cinamono lazdelė
10 kvapiųjų pipirų
1 apelsino žievelė
5 pakeliai geros juodos arbatos (mėgstantys stipriau - naudokite 7-10)
230 ml rudojo cukraus
2 valg. š. medaus
Į puodą supilkite vandenį.
Kardamono ankštis sutraiškykite, imbierą smulkiai sukapokite. Visus prieskonius suberkite į puodą su vandeniu. Užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite uždengę 20 minučių.
Nukaiskite mišinį. Sudėkite arbatą ir leiskite pastovėti 10 minučių. Nelaikykite ilgiau, kitaip sirupas gali apkarsti.
Perkoškite mišinį per dvigubai sulenktą marlę ar tankų sietelį. Puodą praskalaukite. Supilkite skystį atgal. Suberkite cukrų ir sudėkite medų. Užvirkite dar kartą. Primažinkite ugnį ir virkite atidengę puodą, kol skystis nugaruos ir liks ne daugiau kaip puodelis sirupo.
Atsargiai - sirupas labai karštas!
Išvirusį sirupą 10 minučių ataušinkite puode, tada supilkite į sterilų indą.
Skanaus :)
Pagal Emily love food
17 comments
Pirmiausia tai noriu pagirti labai gražias nuotraukas :) Tikras džiaugsmas akims :) Tikrai super!
AtsakytiPanaikintiO sirupas tai net neabejoju, kad absoliutus gėris, aš esu užsisaugojusi ir tokį, ir moliūginį lattes sirupą, ne taip pat labai myliu latte kavą, bet baisiai tingiu tiek laiko žaisti, nesvarbu, kad realiai to darbo net ir nėra - tik laukimas :)
Ačiū, Vilma :) vis dar mokausi, bet šiomis ir pati esu labai patenkinta.
PanaikintiSirupas totalus gėris - tikrai tikrai verta pagaminti. Jei ne sau - tai įsirašyti į must do Kalėdinių dovanų sąrašą ;)
tikrai, nuotraukos papuoštų bet kokį leidinį. Mano nuomone, vienas geriausių Lietuvos tinklaraščių čia yra
AtsakytiPanaikintiDalia, ačiū už tokius pagyrimus :)
PanaikintiOi, koks geras dalykas čia! Mano mėgstamiausias žiemos gėrimas! Net negalvojau, kad tokį sirupą galima pasidaryt namie, įdomu, koks dozavimas, t. y. kiek jo reikia puodeliui gėrimo?
AtsakytiPanaikintiMartyna, 2-3 šaukšteliai stiklinei pieno - daugiau tikrai nereikia ;)
PanaikintiAš irgi pirmiausia net gerai apžiūrėjau, ar tikrai čia tavieji prieskoniai nuotraukose. Nu labai gražu. Kuo čia fotkinai?
AtsakytiPanaikintiIr kiek maždaug jau tas paskutinis virimas užtruko? Valandą, dvi?
PanaikintiPrieskoniai mano ;) o fotografuota kitiniu Niko D3200.
PanaikintiAntrasis virimas užtruko apie 1-1,5 valandos - palikau virti nemaišant, nuėjau prie kompiuterio, o kai atėjau jau buvo visas supotojęs beveik iki viršaus. Svarbu nepervirti, kad nepasidarytų stiklinė karamelė :)
Smalsu sužinoti (nes apie šį gėrimą girdžiu pirmą kartą...) - ar šis sirupas tinka tik su pienu? Gal dar kokių variantų yra? Ačiū.
AtsakytiPanaikintiJį galima panaudoti bet kur, kur norisi pikantiškumo: su blynais, į sausainių tešlą, pagardinti vaisių salotas, aptepti keptą kumpį. Tiks visur, kur naudotumėte bet kurį kitą sirupą cukraus pagrindu.
PanaikintiNorėčiau pasitikslinti, reikia vienos apelsino žievelės ar vieno apelsino žievelės? Iš anksto ačiū :)
AtsakytiPanaikintiTikiuosi ne per vėlai atsakau. Priklauso nuo to kaip labai mėgstate apelsinus - jei labai naudokite visą vieno apelsino žievelę (tik oranžinę dalį), jei nelabai - kiek mažiau. Aš naudojau apie 1 arbatinį šaukštelį tarkuotos.
PanaikintiOooo būtinai šitą gėrį pasigaminsiu! Ačiū už receptą. Pabandyk Chai latte su kakava, man asmeniškai dar skaniau nei pati Chai latte ;]
AtsakytiPanaikintiPienas+kakava+sirupas? Išbandysiu :)
PanaikintiO kiek laiko galioja, jei laikoma šaldytuve?
AtsakytiPanaikintiMan ilgai išsaugot jo nepavyko - greit susinaudojo. Peržiūrėjau kiek tinkami laikyti kiti naminiai sirypai - ne ilgiau 3 mėnesių. Vėliau atsiranda pelėsis. Tad rekomenduočiau sunaudoti ir kiek greičiau.
Panaikinti